Belangrijke veiligheidswaarschuwing voor Etos Cranberry capsules en Care Cranberry capsules. Meer informatie

Vitamine C

Vitamine C is betrokken bij veel processen in je lichaam. Zo vervult deze vitamine een belangrijke rol als antioxidant en helpt hij je lichaamscellen te beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn invloeden van buitenaf die je cellen kunnen beschadigen of ontregelen. Maar waar is deze vitamine nog meer goed voor? Waar zit vitamine C in? En hoeveel vitamine C heb je per dag nodig? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Wat is vitamine C?

Vitamine C of ascorbinezuur is een wateroplosbare vitamine, betrokken bij veel lichaamsprocessen. Omdat het menselijk lichaam zelf geen vitamine C kan aanmaken, is het belangrijk om deze uit je voeding te halen.

Waar is vitamine C goed voor?

Wat doet vitamine C precies? Deze bekende vitamine speelt een belangrijke rol bij:

  • Antioxidatie
  • Een goede weerstand
  • Energie
  • Het goed functioneren van het zenuwstelsel
  • Gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten
  • IJzeropname

Vitamine C als antioxidant

Zoals eerder genoemd, is vitamine C een belangrijke antioxidant. Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, ook wel vrije radicalen genoemd. Roken, stress en een ongezond eetpatroon zijn hier bekende bronnen van. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk en helpen je om gezond te blijven.

Vitamine C en weerstand

Vitamine C draagt bij aan een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem. Het innemen van vitamine C kan ervoor zorgen dat je sneller van een verkoudheid af bent. Of het slikken van extra vitamine C ook helpt ter voorkoming van verkoudheid of griep, is (nog) niet wetenschappelijk bewezen.

Vitamine C en energie

Energie is eigenlijk de brandstof van je lichaam. Maar waar haal je die energie vandaan? Je dagelijkse voeding is de belangrijkste bron. Vitamine C helpt je lichaam om deze energie vrij te maken en om vermoeidheid te verminderen, zodat jij elke dag met nieuwe kracht tegemoet kunt gaan.

Vitamine C en het zenuwstelsel

Vitamine C draagt bij aan een normaal functionerend zenuwstelsel.

Vitamine C en huid, botten, tanden en bloedvaten

Deze veelzijdige vitamine ondersteunt de aanmaak van collageen, dat van essentieel belang is bij de vorming en versteviging van botten, kraakbeen, tanden en de huid. Het zorgt voor soepele, elastische aderen en het behoud van een sterke vaatwand. Tenslotte speelt vitamine C een rol bij wondgenezing.

Vitamine C en ijzer

Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer goed door het lichaam wordt opgenomen. IJzer is onmisbaar bij energieproductie in onze lichaamscellen. Ook draagt het bij aan de aanmaak van hemoglobine in onze rode bloedcellen, hetgeen een belangrijke rol speelt bij zuurstoftransport door het bloed.

Hoeveel vitamine C per dag

De Referentie Inname* (RI, vroeger Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) voor vitamine C ligt voor volwassen mannen en vrouwen op 75 mg per dag.

Het is belangrijk om dagelijks voldoende vitamine C binnen te krijgen. Deze vitamine blijft namelijk niet lang behouden in het lichaam. Een overschot wordt door je lichaam uitgescheiden, in plaats van opgeslagen. Hierdoor heb je niet snel een teveel aan vitamine C. Er zijn geen ongewenste effecten bekend van een te hoge vitamine C inname.

De RI voor vitamine C verschilt per levensfase. In dit overzicht vind je de referentie inname per leeftijd:

Leeftijd

RI vitamine C in mg

Kinderen

 

6-11 maanden

20

1-2 jaar

25

2-5 jaar

30

6-9 jaar

40

Mannen

 

9-13 jaar

50

14-18 jaar

80

19-70 jaar

80

> 70 jaar

80

Vrouwen

 

9-13 jaar

50

14-18 jaar

80

19-70 jaar

80

> 70 jaar

80

Zwangere vrouwen

85

Vrouwen die borstvoeding geven

100

*Voor de wettelijke Referentie Inname voor vitamine C verwijzen we je graag naar www.supplementinfo.nl.

Wanneer behoefte aan extra vitamine C?

Eet je gezond en gevarieerd? Dan is het vrij gemakkelijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Bepaalde doelgroepen kunnen echter een verhoogde vitamine C behoefte hebben. Val jij binnen een van deze groepen? Dan kun je baat hebben bij extra vitamine C ter aanvulling op de dagelijkse voeding.

Vermoed je een vitamine C tekort?

Vermoed je dat je een vitamine C tekort zou kunnen hebben? Neem dan contact op met je huisarts.

Waar zit vitamine C in?

Wanneer je aan vitamine C denkt, denk je al snel aan sinaasappels. Deze vrucht is dan ook een klein vitamine C-bommetje. Maar wist je dat vitamine C in veel meer voeding te vinden is? En nog verrassender: dat een rode paprika een veel hogere concentratie vitamine C bevat dan een sinaasappel?

Deze groenten en fruit bevatten veel vitamine C: kiwi, sinaasappel, citroen, aardbeien, bessen, paprika, tomaten, broccoli, spruitjes, bloemkool en aardappels.

In onderstaande tabel vind je de hoeveelheid vitamine C per voedingsmiddel:

Voedingsmiddel per 100 gr

Hoeveelheid vitamine C in mg

Sinaasappel

53,2

Rode paprika

190

Broccoli

93,2

Aardbei

56,7

Kiwi

98

Belangrijk om te weten is dat vitamine C wateroplosbaar is. Bij langdurig koken van groente, neemt het vitamine C-gehalte af. Ook bij blootstelling aan lucht of hoge temperaturen, gaat er een deel van de vitamine C in voedingsmiddelen verloren

Ben je benieuwd hoe je met de juiste voeding je huid kunt laten stralen? En welke rol vitamine C hierin speelt? Lees dan snel verder over het effect van voeding op onze huid.

Vitamine C supplementen

Heb je een verhoogde behoefte aan vitamine C? Besteed dan extra aandacht aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Daarnaast kan het verstandig zijn een aanvullend supplement te slikken. Bij Etos vind je een grote selectie vitamine C supplementen van verschillende merken en inname vormen. We zetten onze favoriete Etos huismerk supplementen voor je op een rijtje:

Vitamine C tabletten

De bekendste inname vormen zijn vitamine C tabletten of vitamine C pillen. Dit kunnen kauwtabletten zijn, maar ook bruistabletten. Probeer eens de Vitamine C1000 Tablet Time Released waarbij de vitamine gedurende de dag langzaam vrijgegeven wordt en je lichaam de hele dag wordt voorzien van vitamines. Deze tabletten zijn verkrijgbaar per 60, 120 of 240 stuks. Op zoek naar vitamine C voor kinderen? Kies dan voor Etos Vitamine C80 Kauwtabletten Suikervrij met sinaasappelsmaak. Wanneer je liever geen pillen slikt, zijn de Etos Vitamine C1000 Bruistabletten met citroen- of frambozensmaak een goede optie.

Vloeibare vitamine C

Slik je liever geen tabletten, dan kun je ook kiezen voor vloeibare vitamine C. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C olie of drinks, vitamine C crème of vitamine C serum.

Heb je nog meer vragen?

We adviseren je graag verder in jouw dichtstbijzijnde Etos winkel.

Meer weten over vitamines? Lees hier verder!