Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
vitamine c etos eigen merk

Vitamine C

We weten het allemaal: eet fruit om voldoende vitamine C binnen te krijgen! Maar waar is deze vitamine eigenlijk goed voor? En hoeveel vitamine C heb je per dag nodig? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Artikel opslaan

Wat is vitamine C?

Vitamine C of ascorbinezuur is een wateroplosbare vitamine antioxidant. Omdat het menselijk lichaam zelf geen vitamine C kan aanmaken, is het belangrijk om deze uit je voeding te halen.

Waar is vitamine C goed voor?

Wat doet vitamine C precies? Vitamine C:

 • draagt bij aan de vorming van collageen, wat belangrijk is voor de bloedvaten
 • draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en gezond kraakbeen
 • helpt bij het vrijmaken van energie uit voeding
 • helpt bij de instandhouding van een normale huid
 • bevordert de opname van ijzer in het bloed
 • ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem
 • draagt bij aan een sterk gebit
 • beschermt het lichaam tegen vrije radicalen
 • draagt bij aan een heldere geest
 • helpt om vermoeidheid te verminderen
 • draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel

Antioxidatie

Vitamine C is een belangrijke antioxidant en beschermt je lichaam net als vitamine E en vitamine B2 tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die weefsels en cellen kunnen beschadigen. Roken, stress en een ongezond eetpatroon zijn hier bekende bronnen van. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk en helpen je om gezond te blijven.

Goede weerstand

Vitamine C draagt bij aan een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem.

Energie

Voel jij je energieloos? Vitamine C helpt je lichaam om energie uit voeding vrij te maken en om vermoeidheid te verminderen.

Goed functioneren van het zenuwstelsel

Vitamine C draagt bij aan een normaal functionerend zenuwstelsel.

Gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten

Vitamine C ondersteunt de aanmaak van collageen, dat van essentieel belang is bij de vorming en instandhouding van sterke botten, tanden en de huid. Je kunt dus vitamine C nemen om je te helpen bij de verzorging van je huid van binnenuit. Daarnaast zorgt collageen voor soepele, elastische aderen en het behoud van een sterke vaatwand. Ook speelt vitamine C een rol bij wondgenezing.

IJzeropname

Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer goed door het lichaam wordt opgenomen. IJzer draagt bij aan een normale energiehuishouding. Ook ondersteunt het de normale vorming van hemoglobine in onze rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn belangrijk voor het vervoeren van zuurstof naar alle delen van je lichaam. Lees meer over ijzer in dit artikel.

Waar zit vitamine C in?

Wanneer je aan vitamine C denkt, denk je al snel aan sinaasappels. Deze vrucht is dan ook een klein vitamine C-bommetje. Maar wist je dat vitamine C in veel meer voeding te vinden is? In onderstaande tabel vind je de hoeveelheid vitamine C per voedingsmiddel.

Voedingsmiddel per 100 gr

Hoeveelheid vitamine C in mg

Sinaasappel

53,2

Rode paprika

190

Broccoli

93,2

Aardbei

56,7

Kiwi

98

Belangrijk om te weten is dat vitamine C wateroplosbaar is. Bij langdurig koken van groente neemt het vitamine C-gehalte af. Ook bij blootstelling aan lucht of hoge temperaturen gaat een deel van de vitamine C in voedingsmiddelen verloren.

Hoeveel vitamine C mag je per dag?

De Referentie Inname* (RI) voor vitamine C verschilt per levensfase. De RI voor vitamine C ligt voor volwassen mannen en vrouwen op 80 milligram per dag. In dit overzicht vind je de RI per leeftijd.

Leeftijd of categorie

RI vitamine C in milligram

6-11 maanden

20

1-2 jaar

25

2-5 jaar

30

6-9 jaar

40

9-13 jaar

50

>14 jaar

80

Zwangere vrouwen

85

Vrouwen die borstvoeding geven

100

*Voor de wettelijke Referentie Inname voor vitamine C verwijzen we je graag naar www.ivg-info.nl.

Wanneer heb je behoefte aan extra vitamine C?

Eet je gezond en gevarieerd? Dan is het vrij gemakkelijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Bepaalde doelgroepen kunnen echter een verhoogde vitamine C-behoefte hebben:

Val jij binnen een van deze groepen? Dan kun je baat hebben bij extra vitamine C ter aanvulling op de dagelijkse voeding.

Vitamine C-tekort

Het is belangrijk om dagelijks voldoende vitamine C binnen te krijgen. Deze vitamine blijft namelijk niet lang behouden in het lichaam. Vermoed je dat je een vitamine C-tekort zou kunnen hebben? Zorg er dan voor dat je gezond en gevarieerd eet of neem contact op met je huisarts.

Te veel vitamine C

Je hebt niet snel te veel vitamine C. Een overschot aan vitamine C wordt namelijk door je lichaam uitgescheiden in plaats van opgeslagen. Er zijn geen ongewenste effecten bekend van een te hoge vitamine C-inname.

Vitamine C-supplementen

Voor mensen die extra behoefte aan vitamine C hebben, bestaan er vitamine C-supplementen als aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. De bekendste vorm van deze supplementen zijn vitamine C-tabletten of -pillen. Dit kunnen kauwtabletten zijn, maar ook bruistabletten. Daarnaast is vitamine C in vloeibare vorm verkrijbaar, bijvoorbeeld als vitamine C-olie of -drankje. Voor de huid bestaat er bovendien vitamine C-crème of vitamine C-serum.

Wil je weten waar andere vitamines goed voor zijn? Lees dan eens onze andere artikelen over vitamines.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Gezondheidsanalyse

Krijg jij voldoende vitamines en mineralen binnen?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel vitamine-advies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.