Etos: gecertificeerd drogist

Etos: gecertificeerd drogist

Centraal Bureau Drogisterijbedrijven

Maarssen

Bij Etos vind je het zelfzorgproduct dat jij nodig hebt, in onze winkels én online. Als gecertificeerd drogist helpen wij je graag met deskundig en betrouwbaar advies over zelfzorg. Zo vind je het juiste product voor jou, met advies over hoe je het gebruikt.

Centraal Bureau Drogisterijbedrijven

Blaasontsteking: symptomen en behandeling

Doet plassen pijn en plas je vaak kleine beetjes? Dan bestaat er een een kans dat je een blaasontsteking hebt Een blaasontsteking kan heel vervelend zijn. Wil je weten hoe een blaasontsteking ontstaat en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt? Lees dan verder!

undefined

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies in de blaas ontstoken. Dit komt meestal doordat darmbacteriën via de plasbuis in de blaas terechtkomen.

Jaarlijks krijgt 1 op de 5 vrouwen te maken met een blaasontsteking. Deze ‘typische vrouwenkwaal’ komt vooral voor bij vrouwen tussen de 15 en 25 jaar en bij 60-plussers. Maar ook mannen kunnen last krijgen van blaasontsteking, zij het minder vaak.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Aan deze symptomen kunnen zowel mannen als vrouwen herkennen of dit het geval is:

 • Je hebt een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen
 • Je moet vaker, maar in kleine beetjes, plassen
 • Je hebt een drukkend of pijnlijk gevoel in de onderbuik
 • De urine heeft ee onaangename geur of is troebel
 • Soms zit er bloed in de urine
 • Het is ook mogelijk dat je koorts of verhoging hebt

Het kan ook zijn dat je nauwelijks klachten hebt en daardoor niet eens merkt dat je een blaasontsteking hebt.

Prostatitis

Ben je een man en heb je, naast bovenstaande klachten, ook last van:

 • Zeurende pijn tussen de anus en balzak, in de liezen of in de rug
 • Een zwakke urinestraal
 • Verminderd vermogen de plas op te houden

Dan kan dit duiden op prostatitis. Dat is een ontsteking van de prostaat. Vermoed je dat je prostatitis hebt? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat is de oorzaak van een blaasontsteking?

Meestal zijn darmbacteriën de oorzaak van een blaasontsteking. Die kunnen via de plasbuis in de blaas komen. Hierdoor gaat je blaaswand ontsteken. Soms is een soa, zoals chlamydia, de oorzaak van een blaasontsteking.

Vrouwen lopen meer risico op een ontsteking dan mannen, omdat:

 • De plasbuis van vrouwen dichter bij de anus zit.
 • De plasbuis van vrouwen korter is dan die van mannen.
 • Er tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis kunnen komen.

Behalve het feit dat vrouwen meer kans hebben op een blaasontsteking dan mannen, zijn er nog meer factoren die de kans op een blaasontsteking vergroten. Je loopt meer risico als:

 • Je niet goed je blaas leeg kunt plassen (zoals bij mannen met een vergrote prostaat het geval kan zijn).
 • Je zwanger bent.
 • Je net uit de overgang bent.
 • Je een zwakke weerstand hebt.
 • Je last hebt van blaas- of nierstenen.
 • Je diabetes hebt.

Is een blaasontsteking besmettelijk?

No worries! Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Je kunt dus gewoon met je partner naar bed zonder hem of haar te besmetten. Hygiëne is wel heel belangrijk bij vrijen. Zeker voor vrouwen! Tijdens de seks kunnen darmbacteriën namelijk gemakkelijk in de buurt van de plasbuis komen. Ga daarom altijd plassen na de seks. Zo voorkom je dat de bacteriën in de plasbuis blijven zitten. Met deze kleine moeite voorkom je een hoop ellende!

Is een blaasontsteking ernstig?

Bij volwassenen is een blaasontsteking in principe onschuldig. Een blaasontsteking bij kinderen is vaak ernstiger en kan leiden tot beschadiging van de urinewegen. Dus ben je jonger dan 12 jaar? Of ben je zwanger? Of heb je koorts of veel pijn? Dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts.

Soms kan een blaasontsteking 'opstijgen'. Dat wil zeggen dat, naast de blaas, ook het nierbekken ontstoken raakt. Daar vertellen we je hieronder meer over.

Nierbekkenontsteking: als gevolg van een blaasontsteking

Een nierbekkenontsteking is ernstiger dan een gewone blaasontsteking. Je voelt je hierbij meestal veel zieker. Vaak is er sprake van pijn in een of beide zijden van de rug, net onder de ribben. Het kan zijn dat je ook last hebt van (hoge) koorts, koude rillingen en overgeven. Een nierbekkenontsteking kan bij zowel vrouwen als mannen ontstaan vanuit een niet of onvoldoende behandelde blaasontsteking. Denk je dat je een nierbekkenontsteking hebt? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Vooral tijdens een zwangerschap is een goede behandeling van een blaasontsteking belangrijk, omdat de kans dan groter is dat de infectie opstijgt en er een nierbekkenontsteking ontstaat.

Wat te doen bij een blaasontsteking?

Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink minstens 2 liter water per dag. Het is niet wetenschappelijk bewezen maar wordt vaak wel aangeraden: cranberry's. Cranberry's bevatten proanthocyanides type A. Mogelijk helpt deze stof voorkomen dat bacteriën zich hechten aan de blaaswand. Hoe dan ook zijn cranberry's rijk aan vitamines en mineralen, dus zeker gezond! Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten. Wanneer de klachten aanhouden is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Bekijk hier ons assortiment aan paracetamol >

Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?

Een blaasontsteking is zeker geen pretje. Maar hoe voorkom je dat je een blaasontsteking krijgt? Hieronder vind je een aantal handige tips:

 • Houd je plas niet op, maar ga naar de wc als je het gevoel hebt dat je moet plassen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om goed uit te plassen. Neem dus de tijd voor een toiletbezoekje.
 • Plas na de seks. Je hebt er vast niet altijd even veel zin in. Toch is het belangrijk om na de seks gelijk even naar de wc te gaan. Zo voorkom je dat er bacteriën in je plasbuis achterblijven.
 • Veeg je billen van voor naar achter af nadat je een bezoekje aan het toilet hebt gebracht. Dit om te voorkomen dat er darmbacteriën bij je plasbuis in de buurt komen.
 • Drink water, water en nog meer water. Wanneer je een blaasontsteking hebt of wilt voorkomen is het goed om 2 liter water per dag te drinken. .
 • Draag katoenen ondergoed. Dit ademt meer.
 • Zorg dat je geen overdreven hygiënische maatregelen neemt. De vagina is zelfreinigend, dus gebruik geen zeep.
 • Slaap voldoende en eet gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Ben je een man? Dan is het bij een blaasontsteking altijd verstandig om naar de huisarts te gaan, er bestaat namelijk een risico dat het prostaat en de nierbekken ontstoken raken. De huisarts kijkt dan wat de beste behandeling is.

Ben je een vrouw en heb je ook koorts, voel je je erg ziek of zijn je klachten na een week niet voorbij? Neem dan ook contact op met je huisarts. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een nierbekkenontsteking. In dat geval is er mogelijk een antibioticakuur nodig om de ontsteking te bestrijden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.