
Intimiteit
Etos
Laatste update 30 november 2022
Doet plassen pijn en plas je vaak kleine beetjes? Dan heb je waarschijnlijk een blaasontsteking te pakken. Een blaasontsteking kan heel vervelend zijn. Wil je weten hoe een blaasontsteking ontstaat en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt? Lees dan verder!
Bij een blaasontsteking is het slijmvlies in de blaas ontstoken. Dit komt meestal doordat darmbacteriën via de plasbuis in de blaas terechtkomen.
Jaarlijks krijgt 1 op de 5 vrouwen te maken met een blaasontsteking. Deze ‘typische vrouwenkwaal’ komt vooral voor bij vrouwen tussen de 15 en 25 jaar en bij 60-plussers. Maar ook mannen kunnen last krijgen van blaasontsteking, zij het minder vaak.
Vraag je je af of je een blaasontsteking hebt? Aan deze symptomen kunnen zowel mannen als vrouwen herkennen of dit het geval is:
Bij een blaasontsteking heb je over het algemeen geen koorts, hooguit wat verhoging (minder dan 38 graden Celsius). Het kan ook zijn dat je nauwelijks klachten hebt en daardoor niet eens merkt dat je een blaasontsteking hebt.
Ben je een man en heb je, naast bovenstaande klachten, ook last van:
Dan heb je misschien prostatitis. Dat is een ontsteking van de prostaat. Vermoed je dat je prostatitis hebt? Neem dan contact op met je huisarts.
Meestal zijn darmbacteriën de oorzaak van een blaasontsteking. Die kunnen via de plasbuis in de blaas komen. Hierdoor gaat je blaaswand ontsteken. Soms is een soa, zoals chlamydia, de oorzaak van een blaasontsteking.
Vrouwen lopen meer risico op een ontsteking dan mannen, omdat:
Behalve het feit dat vrouwen meer kans hebben op een blaasontsteking dan mannen, zijn er nog meer factoren die de kans op een blaasontsteking vergroten. Je loopt meer risico als:
No worries! Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Je kunt dus gewoon met je partner naar bed zonder hem of haar te besmetten. Hygiëne is wel heel belangrijk bij vrijen. Zeker voor vrouwen! Tijdens de seks kunnen darmbacteriën namelijk gemakkelijk in de buurt van de plasbuis komen. Ga daarom altijd plassen na de seks. Zo voorkom je dat de bacteriën in de plasbuis blijven zitten. Met deze kleine moeite voorkom je een hoop ellende!
Bij volwassenen is een blaasontsteking in principe onschuldig. Een blaasontsteking bij kinderen is vaak ernstiger en kan leiden tot beschadiging van de urinewegen. Dus ben je jonger dan 12 jaar? Of ben je zwanger? Of heb je koorts of veel pijn? Dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts.
Soms kan een blaasontsteking 'opstijgen'. Dat wil zeggen dat, naast de blaas, ook het nierbekken ontstoken raakt. Daar vertellen we je hieronder meer over.
Een nierbekkenontsteking is ernstiger dan een gewone blaasontsteking. Je voelt je hierbij meestal veel zieker. Vaak is er sprake van pijn in een of beide zijden van de rug, net onder de ribben. Je hebt ook last van (hoge) koorts, koude rillingen en overgeven. Een nierbekkenontsteking kan bij zowel vrouwen als mannen ontstaan vanuit een niet of onvoldoende behandelde blaasontsteking. Denk je dat je een nierbekkenontsteking hebt? Neem dan altijd contact op met je huisarts.
Vooral tijdens een zwangerschap is een goede behandeling van een blaasontsteking belangrijk, omdat de kans dan groter is dat de infectie opstijgt en er een nierbekkenontsteking ontstaat.
Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink minstens 2 liter water per dag. Ook cranberrysap kan helpen om bacteriën in je blaas te bestrijden. Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten. Wanneer de klachten aanhouden is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Bekijk hier ons assortiment aan paracetamol > |
Een blaasontsteking is zeker geen pretje. Maar hoe voorkom je dat je een blaasontsteking krijgt? Hieronder vind je een aantal handige tips:
Ben je een man? Dan is het bij een blaasontsteking altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Mannen moeten namelijk sowieso een antibioticakuur voorgeschreven krijgen om de ontsteking te behandelen. Zijn je klachten na de kuur niet verminderd of voel je je erg ziek? Neem dan opnieuw contact op met je huisarts.
Ben je een vrouw en heb je ook koorts, voel je je erg ziek of zijn je klachten na een week niet voorbij? Neem dan ook contact op met je huisarts. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een nierbekkenontsteking. In dat geval is er ook een antibioticakuur nodig om de ontsteking te bestrijden.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.