vrouw die handen voor schaamstreek houdt

Blaas- ontsteking

Doet plassen pijn en plas je vaak kleine beetjes? Dan heb je waarschijnlijk een blaasontsteking te pakken. Een blaasontsteking kan heel vervelend zijn. Wil je weten hoe een blaasontsteking ontstaat en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt? Lees dan verder!

Wat is een blaasontsteking?

Jaarlijks krijgt één op de vijf vrouwen te maken met een blaasontsteking. Deze ‘typische vrouwenkwaal’ komt vooral voor bij vrouwen tussen de 15 en 25 jaar en bij 60-plussers. Bij een blaasontsteking is het slijmvlies in de blaas ontstoken. Dit komt meestal doordat darmbacteriën via de plasbuis in de blaas terechtkomen.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Meestal merk je een blaasontsteking op doordat je vaak moet plassen. Wanneer je plast komen er maar kleine beetje uit en heb je last van een pijnlijk of branderig gevoel. Daarnaast ruikt je urine sterker dan normaal en kan er wat bloed bij zitten. Ook hebben veel mensen met een blaasontsteking last van pijn in hun onderbuik en rug. Koorts is ongebruikelijk bij een blaasontsteking.

Wat is de oorzaak van een blaasontsteking?

Meestal is de darmbacterie E.coli de oorzaak van een blaasontsteking. Deze bacterie kan via de plasbuis in de blaas komen. Hierdoor gaat je blaaswand ontsteken. Vrouwen lopen meer risico op een ontsteking dan mannen, omdat:

  • De plasbuis van vrouwen dichterbij de anus zit.
  • De plasbuis van vrouwen korter is dan die van mannen.
  • Er tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis kunnen komen.

Behalve het feit dat vrouwen meer kans hebben op een blaasontsteking dan mannen, zijn er nog meer factoren die de kans op een blaasontsteking vergroten. Niet goed uit kunnen plassen is één van de belangrijkste factoren. Ook loop je en meer risico op een blaasontsteking als je zwanger bent, een slechte weerstand hebt, net uit de overgang bent of wanneer je last hebt van blaas- of nierstenen.

Is een blaasontsteking besmettelijk?

No worries! Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Je kunt dus gewoon met je partner naar bed zonder hem of haar te besmetten. Hygiëne is wel heel belangrijk bij vrijen. Zeker voor vrouwen! Tijdens de seks kunnen darmbacteriën namelijk gemakkelijk in de buurt van de plasbuis komen. Ga daarom altijd plassen na de seks. Zo voorkom je dat de bacteriën in de plasbuis blijven zitten. Met deze kleine moeite voorkom je een hoop ellende!

Wat te doen bij een blaasontsteking?

Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink twee liter water per dag. Ook cranberrysap wil in veel gevallen helpen om bacteriën in je blaas te bestrijden. Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten. Antibiotica zijn bij de meeste vrouwen niet nodig. Zijn je klachten extreem heftig of duren ze langer dan een week? Bespreek dit dan wel met je huisarts om te kijken of je een antibioticakuur nodig hebt. Mannen met een blaasontsteking hebben altijd antibiotica nodig. Ga als man dus zeker langs bij de huisarts zodat die een kuurtje voor kan schrijven.

Bekijk hier ons assortiment aan paracetamol >

Shop nu

capsule
€ 10,79
bruistablet
€ 3,59
capsule
€ 7,56
Medisch hulpmiddel,
€ 14,99
capsule
€ 17,95
Geneesmiddel,
€ 1,19

Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?

Een blaasontsteking is zeker geen pretje. Maar hoe voorkom je dat je een blaasontsteking krijgt? Hieronder vind je een aantal handige tips:

  • Als je moet, dan moet je! Houd je plas niet op, maar ga naar de wc als je het gevoel hebt dat je moet plassen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om goed uit te plassen. Neem dus de tijd voor een toiletbezoekje.
  • Plas na de seks. Je hebt er vast niet altijd even veel zin in. Toch is het belangrijk om na de seks gelijk even naar de wc te gaan. Zo voorkom je dat er bacteriën in je plasbuis blijven zitten.
  • Van voor, naar achter. Heb je een bezoekje aan het toilet gebracht? Veeg je billen dan altijd van voor naar achter af om te voorkomen dat er darmbacteriën bij je plasbuis in de buurt komen.
  • Water, water en nog meer water. Wanneer je een blaasontsteking hebt of wilt voorkomen is het goed om twee liter water per dag te drinken. Zo spoel je bacteriën die niet in je blaas thuishoren gelijk weer weg.
  • Geef je weerstand een boost. Slaap voldoende en eet gezond. Het is heel belangrijk dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt om de zuurtegraad in je blaas op peil te houden. Eet twee stuks fruit per dag en neem dagelijks een vitaminepil.
Hier vind je ons assortiment aan voedingssupplementen >

Wanneer moet je naar de huisarts?

Voor mannen is het belangrijk dat ze een antibioticakuur voorgeschreven krijgen door de huisarts. Zijn je klachten na deze antibioticakuur niet verminderd of voel je je erg ziek? Neem dan zeker weer contact op met je huisarts. Ook wanneer je koorts hebt is het belangrijk om dit te bespreken met je huisarts. Bij vrouwen kan dit duiden op een nierbekkenontsteking. In dit geval is er ook een antibioticakuur nodig om de ontsteking te bestrijden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk winkelmandje