Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Gevaren tijdens de zwangerschap

Sommige dingen kun je beter niet eten als je zwanger bent. En pas ook op voor kattenpoep, röntgenfoto's en tuinaarde. Bijna alle zwangere vrouwen weten dat alcohol en roken schadelijk kan zijn voor je kind. Ook kun je sommige medicijnen beter laten staan. Maar in het dagelijkse leven schuilen er meer gevaren, die misschien minder voor de hand liggen. Deze gevaren zitten in een klein hoekje, maar ze zijn wel belangrijk om rekening mee te houden om bepaalde gezondheidsrisico's voor je ongeboren kind te beperken.

Tuinieren en kattenbakken

Een zwangerschap is een mooi excuus om het tuinieren en het verschonen van de kattenbak aan iemand anders over te laten. Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken. Maar alleen in katachtigen kan de parasiet een soort eitjes vormen. Via kattenpoep komen deze eitjes in het milieu terecht, waar ze lang kunnen overleven. De tussengastheer (mens of dier) neemt de oöcysten op. Dit kan doordat voeding besmet raakt, bijvoorbeeld sla in de moestuin. Of doordat de eitjes op je handen blijven zitten bij het werken in de tuin. Ook komt besmetting voor door ongaar of niet goed doorbakken vlees te eten van een besmet dier.

De gevaren van toxoplasmose

Mensen kunnen toxoplasmose niet op elkaar overdragen, behalve zwangere vrouwen. Bij hen kan toxoplasmose door de placenta een weg vinden naar de ongeboren baby, en daar ernstige schade aanrichten. De gevolgen van zo'n besmetting zijn afhankelijk van het stadium van de zwangerschap. Maar mogelijke nare gevolgen voor het kind zijn:

 • Een miskraam
 • Verkalkingen in de hersenen
 • Ontwikkelingsstoornissen
 • Uitslag
 • Bloedarmoede
 • Geelzucht
 • Een lever- of miltvergroting

Let daarom goed op dat je altijd goed gaar vlees eet. Was fruit en groente extra schoon. En mocht je toch in contact komen met aarde, zand, vuilstro of kuilvoer? Was dan altijd heel goed je handen!

Je gebit kan verslechteren

Tijdens een zwangerschap is gebitsverzorging extra belangrijk. Sommige gebitsproblemen kunnen namelijk ook de baby beïnvloeden. Onderzoek toonde aan dat de tandvleesaandoening parodontitis een verband heeft met een laag geboortegewicht en vroeggeboren baby's. Daar komt bij dat je door een zwangerschap een grotere kans loopt op bepaalde gebitsaandoeningen. Je verhoogde hormoonspiegel kan namelijk bloedend tandvlees of irritatie aan je gebit veroorzaken. Ook heb je meer kans op gingivitis: een tandvleesaandoening veroorzaakt door tandplak. Zorg dus voor een schoon gebit en ga regelmatig naar de tandarts. Laat je tandarts weten dat je zwanger bent, dit omdat je beter geen röntgenfoto's kunt laten maken tijdens je zwangerschap.

Sushi, brie en rauwe eieren

Voor de liefhebbers van brie, sushi en zwaardvis kan de zwangerschap een lastige tijd zijn. Dit zijn namelijk etenswaren die je beter kunt laten staan. De zogeheten rauwmelkse kazen zoals camembert, feta en roquefort kunnen de bacterie listeria bevatten. Deze bacterie kan een doodgeboren kind of een miskraam tot gevolg hebben. Veel zachte kazen in de supermarkt zijn gelukkig bereid met gepasteuriseerde melk en vormen dus geen risico. Ook in rauwe vis kan de listeria-bacterie zitten. Roofvissen zoals zwaardvis of haai bevatten veel kwik, wat de hersenontwikkeling van de baby kan schaden. Rauwe eieren vergroten de kans op salmonellabesmetting, dus let op dat je eitje goed gekookt of gebakken is.

Nog enkele factoren waar je rekening mee moet houden:

 • Röntgenfoto's kun je beter vermijden. Laat ze alleen maken als het echt nodig is en informeer de betreffende arts of verpleegkundige dat je zwanger bent.
 • Het schilderen van de babykamer kun je beter aan je partner overlaten. Zwangere vrouwen moeten zo min mogelijk aan chemische of giftige stoffen blootgesteld worden.
 • Wees wat voorzichtiger met een bezoek aan de sauna of een plons in de jacuzzi. Vooral in de eerste drie maanden is je baby gevoelig voor hoge temperaturen. En aan het eind van zwangerschap heb je mogelijk al lichte ontsluiting, waardoor de kans op een infectie toeneemt. Ook als je bloeddruk hoog is, moet je oppassen met saunabezoek.
 • Achtbanen worden afgeraden. Alhoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat een achtbaan schadelijk is voor je kind, bestaan er wel grote zorgen onder artsen over het effect van een wild ritje in een achtbaan.

Tot slot: een zwangerschap is geen ziekte. Neem de tips in dit artikel wel ter harte, maar geniet er vooral van!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.