
Bloeddruk
Het liefst blijven we ons hele leven kerngezond. Het is zo fijn om je goed te voelen! Hoewel 'je goed voelen' voor iedereen iets anders betekent, begint het bij de basis: een gezond werkend lijf. Een van de voorwaarden voor een goed werkend lijf is een gezonde bloeddruk. In dit artikel vertellen we je waarom het meten van je bloeddruk zo belangrijk is, wat het verschil tussen bovendruk en onderdruk is én hoe je zelf je bloeddruk kunt meten.
Bekijk hier onze bloeddrukmeters
Artikel opslaan
Wat is je bloeddruk?
Ons hart klopt in rust zestig tot tachtig keer per minuut om bloed met flinke kracht door onze (slag)aderen te pompen. Elke keer wanneer je hart samentrekt, oefent het druk uit op de bloedvaten. Deze druk wordt je bloeddruk genoemd en zorgt ervoor dat het bloed in je lichaam goed wordt rondgepompt, zodat je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen.
Wat is bovendruk en onderdruk?
Je hebt de termen bovendruk en onderdruk vast wel eens voorbij horen komen in series of tijdens een bezoekje aan de huisarts. Maar wat betekenen deze termen nu precies?
Bovendruk
De bovendruk van je bloeddruk is de hoogste bloeddrukwaarde die je op de bloeddrukmeter afleest. De bovendruk geeft de druk in je vaten weer wanneer je hart samentrekt. Tijdens deze druk perst je hart bloed richting je slagaders. De bovendruk is erg krachtig en de druk op je vaten is dan hoog.
Onderdruk
Naast de bovendruk kijk je bij het meten van je bloeddruk ook naar de onderdruk. De onderdruk is de laagste bloeddrukwaarde die je op de bloeddrukmeter afleest. De onderdruk is de druk in je vaten wanneer jouw hart zich ontspant. Dit doet je hart telkens tussen twee hartslagen in.
Wat zegt je bloeddruk over je gezondheid?
Heb je een gezonde bloeddruk, dan stroomt het bloed goed door je lichaam en wordt de werking van je hart ondersteund. Maar één op de vier Nederlanders heeft last van een hoge bloeddruk en van de mensen tussen de dertig en zeventig jaar zelfs één op de drie. Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, kunnen je bloedvaten beschadigen. Hierdoor kan slagaderverkalking ontstaan, met als gevolg: de vaten worden minder elastisch en de bloeddruk neemt verder toe. Het hart moet dan nog harder werken en ‘slijt’ eerder.
Als de bloedvaten continu onder druk staan, kan dat op lange termijn levensbedreigende hart- en vaatproblemen veroorzaken, zoals hartfalen, een beroerte of een hartinfarct. Ook de ogen en nieren kunnen worden aangetast. En het vervelende is: de meeste mensen merken er niks van wanneer hun bloeddruk te hoog is. Zo weten vier op de tien Nederlanders met een hoge bloedduk. niet dat ze een hoge bloeddruk hebben.
Wanneer moet je je bloeddruk meten?
We vertelden het al: er lopen veel mensen rond met een hoge bloeddruk, zonder dit zelf te weten. Dit kan op lange termijn veel gezondheidsklachten opleveren, zoals je hierboven kon lezen. Zonde, want je kunt zelf veel doen om je bloeddruk te verlagen. Daarom is het regelmatig meten van je bloeddruk erg belangrijk. De Hartstichting raadt aan om vanaf je 40e elk jaar je bloeddruk te meten, óók als je je helemaal gezond voelt. Wanneer je dit vanaf die leeftijd jaarlijks doet, ontdek je op tijd of je een hoge bloeddruk hebt.
Natuurlijk is een bloeddrukmeting altijd verstandig voor mensen die behandeld worden voor een hoge bloeddruk of mensen die een hogere kans hebben op een hoge bloeddruk, hart- of vaatziekte, hoog cholesterolgehalte of diabetes. Blijkt uit de meting dat je een hoge bloeddruk hebt? Neem dan contact op met je huisarts.
Bekijk ons assortiment aan bloeddrukmeters
Hoe meet je zelf je bloeddruk?
Wil jij graag thuis je bloeddruk meten? Hieronder beschrijven we in vijf stappen hoe je zelf je bloeddruk kunt meten:
Stap 1: probeer te ontspannen voordat je je bloeddruk meet.
Ga bijvoorbeeld vijf minuten van te voren rustig zitten op een stoel. Daarnaast is het belangrijk dat je een half uur van te voren:
- niet rookt
- geen koffie drinkt
- geen drukke inspanning verricht
Stap 2: plaats de bloeddrukband.
Dit doe je op de volgende manier:
- Voor de bloeddrukmeting kies je de arm die je het minst gebruikt. Schrijf, tennis en kam jij je haar met rechts? Plaats de bloeddrukband dan aan je linker arm.
- Zorg dat je bovenarm vrij is van kleding. Is het lastig om je shirt of trui helemaal tot aan je schouder op te stropen? Trek deze dan even uit.
- Zorg ervoor dat tussen de bloeddrukband en je arm wat ruimte overblijft. Tip: gebruik je duim als maatstaf: dit is de ruimte die er nog tussen moet passen.
- Zorg dat je het snoertje van de bloeddrukband aan de binnenkant van je elleboog plaatst.
- De bloeddrukband plaats je ter hoogte van je hart. Deze plek kun je ook meten door de bloeddrukband twee centimeter boven je elleboog te plaatsen.
Stap 3: neem de juiste houding aan.
Tijdens de bloeddrukmeting kun je het beste de volgende houding aannemen:
- Ga goed rechtop op een stoel zitten.
- Zet je beide voeten naast elkaar op de grond. Ga niet met je benen over elkaar te zitten, hierdoor zit je niet helemaal recht.
- Leg je arm met de bloeddrukband op de leuning van de stoel. Tip: heeft jouw stoel geen leuningen? Leg je arm dan op tafel.
Stap 4: meet je bloeddruk.
Eigenlijk is het zelf meten van je bloeddruk makkelijker dan het lijkt:
- Druk op de startknop. De bloeddrukmeter start en stopt vervolgens automatisch.
- Probeer te blijven ontspannen en zorg dat je niet praat tijdens de bloeddrukmeting.
- Is de bloeddrukmeter gestopt? Laat de bloeddrukmeter om je arm zitten en neem één minuut pauze.
- Meet je bloeddruk daarna nog een keertje. Bij sommige bloeddrukmeters gaat dit automatisch, bij andere bloeddrukmeters is het de bedoeling dat je opnieuw op de startknop drukt. In de gebruiksaanwijzing van de bloeddrukmeter lees je terug welke van de twee opties bij jouw meter van toepassing is.
Stap 5: lees de bloeddrukwaarden af en noteer ze.
Zijn bovenstaande stappen goed verlopen? Dan is het tijd om je bloeddrukwaarden af te lezen. Zorg dat je deze bloeddrukwaarden bewaart: zo kun je ze vergelijken wanneer je de bloeddrukmeting later nog een keertje uitvoert. Daarnaast is het bewaren van je bloeddrukwaarden ook handig voor het geval je de waarden met je huisarts wilt bespreken. Schrijf ze bijvoorbeeld op een briefje en hang deze op de ijskast. Of maak er een foto van met je telefoon.
Heb je je bloeddruk gemeten en wil je weten wat de waarden precies betekenen? Met de handige tool van de hartstichting vul je eenvoudig je bloeddrukwaarden in en krijg je direct advies!
Welke bloeddrukwaarden heeft een gezonde bloeddruk?
De verschillende cijfers bij een bloeddrukmeting kunnen nog wel eens overweldigend zijn. Welke bloeddrukwaarden passen bijvoorbeeld bij een gezonde bloeddruk? En wanneer is je bloeddruk echt te hoog en is het tijd om aan de bel te trekken? In de tabel hieronder zetten we de verschillende cijfers op een rijtje en lees je gemakkelijk af wat de verschillende bloeddrukwaarden precies betekenen:
Bloeddrukniveau | Bovendruk | Onderdruk |
Normale bloeddruk | 120-129 | 80-84 |
Hoog normale bloeddruk | 130-139 | 85-89 |
Licht verhoogde bloeddruk | 140-159 | 90-99 |
Matig verhoogde bloeddruk | 160-179 | 100-109 |
Ernstig verhoogde bloeddruk | 180 of hoger | 110 of hoger |
Hoge bloeddruk
Heb jij een hoge bloeddruk? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan jou helpen bij het verlagen van je bloeddruk.
Lage bloeddruk
Liggen jouw bloeddrukwaarden onder de normale bloeddruk? Lees dan eens ons artikel over lage bloeddruk.
Wist je dat het aan te raden is om, naast regelmatig je bloeddruk te meten, ook regelmatig je borsten te checken? Hierdoor kun je eventuele symptomen van borstkanker vroeg signaleren. Lees meer over hoe je zelf je borsten kunt controleren.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.