Verwacht je een kindje? Gefeliciteerd! Zwanger zijn heeft vele mooie kanten, maar helaas kun je ook last krijgen van lichamelijk ongemakken. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van misselijkheid. Weten hoe je zwangerschapsmisselijkheid kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen? Lees dan verder.
Wat zijn de symptomen van zwangerschapsmisselijkheid?
Zwangerschapsmisselijkheid kun je herkennen aan de volgende symptomen:
- Je voelt je misselijk. Meestal treedt de misselijkheid op in de ochtend, als je maag nog leeg is. Het misselijke gevoel kan overdag in golven terugkomen.
- Je ervaart een wee gevoel in je maag.
- Je hebt snel de neiging tot braken, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen.
- Je voelt je zo ellendig, dat je niets anders kunt dan op bed liggen.
Hoe ontstaat zwangerschapsmisselijkheid?
Zwangerschapsmisselijkheid ontstaat door:
- Hormoonveranderingen. In het begin van de zwangerschap produceert je lichaam grote hoeveelheden van het zwangerschapshormoon hCG. Dit hormoon is nodig om de baarmoeder voor te bereiden op het ontvangen van een bevruchte eicel en speelt een rol bij het ontstaan van misselijkheid. Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling hebben meer hCG hun bloed. Bij hen komt zwangerschapsmisselijkheid dan ook vaker voor. Na drie maanden neemt de productie van dit hormoon sterk af, waardoor de misselijkheid vaak weer afneemt.
- De grote snelheid van lichamelijke veranderingen. De grote snelheid waarmee de lichamelijke veranderingen bij een zwangere vrouw plaatsvinden, bijvoorbeeld in de bloedsomloop en spijsvertering, speelt ook een rol bij het ontstaan van misselijkheid.
- Psychologische en emotionele factoren. Er lijkt een verband te bestaan tussen het optreden van misselijkheid en bepaalde psychologische en emotionele factoren.
Hoe vaak komt zwangerschapsmisselijkheid voor?
Misselijkheid tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Ongeveer tachtig procent van de vrouwen is in de eerste drie of vier maanden van de zwangerschap regelmatig misselijk, vooral in de ochtend.
Hoe lang duurt zwangerschapsmisselijkheid?
Zwangerschapsmisselijkheid kan al ontstaan vanaf het moment dat je twee weken overtijd bent. Als je drie of vier maanden zwanger bent, verdwijnt de misselijkheid gelukkig meestal vanzelf. Bij sommige vrouwen blijft het misselijke gevoel de gehele zwangerschap aanwezig.
Wat te doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?
Dit kun je zelf doen om zwangerschapsmisselijkheid te voorkomen of te verminderen:
- Voorkom een lege maag als je opstaat. Leg bijvoorbeeld ‘s avonds een cracker klaar op je nachtkastje en eet deze bij het wakker worden direct op. Zorg er ook voor dat je altijd iets te drinken bij de hand hebt.
- Vermijd een lege maag gedurende de dag. Eet verspreid over de dag kleine porties voedsel om een lege maag te voorkomen. Word je toch misselijk? Neem dan direct iets lichts te eten, zoek een rustig plekje op en probeer te ontspannen.
- Vermijd zwaar en vet voedsel. Combineer ook geen fruit en melkproducten en drink geen koffie. Heb je zin in een snack? Kies dan voor iets hartigs in plaats van iets zoets.
- Drink bouillon als je misselijkheid voelt opkomen. Soms kan dit je misselijkheid wegnemen.
- Start je dag rustig op. Dit kan helpen je klachten te verminderen.
- Gaap niet met open mond.
- Ga niet te ver met je tandenborstel achterin je keel en gorgel niet.
- Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende rust en slaap.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Bij zwangerschapsmisselijkheid is er gelukkig vaak geen reden tot paniek. Maak in de volgende situaties wél een afspraak met de huisarts:
- Je kunt helemaal geen eten en drinken meer binnenhouden.
- Je plast minder vaak dan normaal.
- Je verliest gewicht.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.