Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Uitgelicht product

geneesmiddel, tablet
€ 15.49

Misselijkheid en overgeven: oorzaken, symptomen en tips

Als je misselijk bent, voel je je niet lekker en heb je geen trek in eten. Alleen de gedachte aan voedsel kan al te veel zijn en tot overgeven leiden. Wat kan misselijkheid en overgeven veroorzaken? En wanneer is het verstandig om naar de dokter te gaan? Wij leggen het je uit. 

Vrouw die misselijk is en gaat overgeven in de badkamer, boven de wc.

Wat is misselijkheid en overgeven?

Misselijkheid is een vervelend gevoel in je buik dat vaak gepaard gaat met (een neiging tot) overgeven. Overgeven wordt ook wel spugen en braken genoemd. Normaal gesproken wordt alles dat je eet en drinkt door de spieren van je slokdarm en maag naar je darmen geleid. Als je moet overgeven, dan wordt het voedsel juist in de tegenovergestelde richting verplaatst. Wat in je maag zit, komt dan in golven naar buiten.

Wat zijn symptomen van misselijkheid en overgeven?

Vaak heb je, vlak voordat je moet overgeven, last van een misselijk gevoel, kokhalzen en veel speeksel. Ook zie je vaak bleek. Overgeven is vervelend, maar het is een natuurlijke reactie van je lichaam om irriterende stoffen kwijt te raken. Daarom kan je het vaak ook als een opluchting ervaren.

Als het overgeven wordt veroorzaakt door een maagdarminfectie (buikgriep), gaat het vaak samen met diarree, soms heb je dan ook koorts.

Wat zijn oorzaken van misselijkheid en overgeven?

Misselijkheid en overgeven kan door veel oorzaken ontstaan. Dit kan variëren van een voedselvergiftiging, zwangerschap en wagenziekte tot een reactie op geneesmiddelen. Andere mogelijk oorzaken zijn:

  • Spanningen of stress: soms is braken het gevolg van erge spanningen of angsten. Ook erg tegen iets opzien, bijvoorbeeld school of werk, kan een aanleiding tot overgeven zijn.
  • Evenwichtsstoornissen, migraine of hersenschudding: deze beïnvloeden het braakcentrum in de hersenen.
  • Een hoge bloeddruk óf juist een lage bloeddruk: kunnen voor misselijkheid zorgen. Geen idee hoe het met jouw bloeddruk gesteld is? Lees dan eens onze artikelen over je bloeddruk.

Als je gezond bent, kan braken over het algemeen geen kwaad en de klachten duren meestal één tot vier dagen. Als je alleen last hebt van overgeven, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over uitdroging. Maar als je ook last hebt van diarree of koorts en je hebt weinig dorst, dan wordt de kans op uitdroging groter. Vooral ouderen kunnen snel uitgedroogd raken, met name bij gebruik van plastabletten.

Wees ook extra alert als je kindje jonger is dan 2 jaar en last heeft van overgeven en diarree. Neem bij twijfel altijd even contact op met je huisarts.

Wat kan je doen bij misselijkheid en overgeven?

Als je moet overgeven, kan je het beste wachten tot je maag weer tot rust is gekomen. Zorg ervoor dat je elke vijf tot tien minuten iets drinkt, zeker bij herhaaldelijk overgeven, om slapte en uitdroging te voorkomen. Het maakt niet heel veel uit wat je dan precies drinkt. Elke soort vocht is in dit geval goed.

Als je je heel slap voelt, kan een kopje bouillon helpen. Door het overgeven verlies je namelijk ook zout, wat je met de bouillon weer aanvult. Zodra je je weer wat beter voelt, kan je langzaam meer gaan drinken en proberen weer wat te eten.

Zelfzorgmiddelen bij misselijkheid

Er zijn verschillende zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die misselijkheid kunnen verlichten. Iberogast* is een geregistreerd geneesmiddel op basis van 9 kruiden, waaronder kamille, engelwortel en pepermunt. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, zoals misselijkheid.

Boldocynara tabletten van A.Vogel* is een traditioneel kruidgeneesmiddel dat wordt gebruikt bij spijsverteringsklachten, zoals brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid.

Let op: Gebruik Iberogast niet als je een leverziekte hebt (gehad) of medicijnen gebruikt die de lever beïnvloeden. Gebruik A.Vogel Boldocynara niet bij galwegobstructie of darmobstructie. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Je kan het beste even contact opnemen met je huisarts als jij of je kindje moet overgeven en dit gepaard gaat met hevige buikpijn of sufheid en verwardheid.

Ook als de misselijkheid een gevolg is van een val op het hoofd of als het overgeven langer dan 3 tot 4 dagen aanhoudt, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Vermoed je uitdroging bij je baby? Neem dan direct contact op met je huisarts. Tekenen van uitdroging bij je kindje zijn:

  • Minder natte luiers
  • Sufheid
  • Droge mond en ogen (als je kindje kwijlt of dikke tranen huilt, dan is hij of zij waarschijnlijk niet uitgedroogd)
  • Verminderde huidspanning (als je een stukje buikhuid opneemt met je duim en wijsvinger en de huid veert niet meteen terug, dan is er sprake van een verminderde huidspanning)

Heb je een vraag over onze producten? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.

*dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Disclaimer:

Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

KOAG/KAG: 4296-0125-2692

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.