Help je lijf een handje
Interview Brenda van Graefschepe - Hart
Het roer om voor een gezond hart
De Zeeuwse Brenda van Graefschepe (37) was nog jong toen haar vader na vele hartproblemen een bypass kreeg. Een paar jaar geleden ging hij ineens hard achteruit en gooide niet alleen haar vader het roer om, ook Brenda zelf. Etos vroeg haar wat zij eraan doet om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.
Hoe hebben de hartproblemen van jouw vader invloed op jou gehad?
Ik was zo’n 4 jaar oud toen mijn vader een bypass kreeg. Hij was toen net zo oud als dat ik nu ben. Ik herinner mij nog goed hoe hij altijd moe was en weinig energie had om met mij te spelen. De operatie deed hem goed, maar als vrachtwagenchauffeur zat mijn vader veel en at hij ongezond. Vier jaar geleden ging hij opeens hard achteruit en kon hij bijna niets meer. Zijn vaten zaten weer verstopt, maar die waren inmiddels te broos om er nog iets aan te veranderen. Er zat voor hem maar één ding op en dat was beginnen met sporten.
Wat is voor jou het omslagpunt geweest om hem niet achterna te gaan?
In alles lijk ik op mijn vader. Zijn meeste kwaaltjes heb ik geërfd, maar ik wilde niet dat zijn hart- en vaatproblemen mij ook zouden overkomen. Op dat moment woog ik - met een lengte van 1.59 meter - zo’n 95 kilo. Ook had ik mijn hele leven al last van een te hoog cholesterol wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Ik schrok er zo van hoe weinig mijn vader ineens nog maar kon door zijn hartproblemen, dat ik wist dat ik iets moest veranderen als ik hem niet achterna wilde gaan.
Een gezonde levensstijl kunnen helpen hart- en vaatproblemen te voorkomen. Wat heb jij gedaan om dit te veranderen?
Sporten had ik nog nooit gedaan. Als we vroeger op school moesten hardlopen, was ik degene die door de sloot kroop om meters af te kunnen snijden. Ik begon daarom met wandelen, schafte een loopband aan en rende mijn eerste meters, in de garage waar niemand mij kon zien. Ik was zó blij toen ik voor voor het eerst 3 kilometer achter elkaar kon rennen, ik kan je nog precies vertellen welke dag het was. Ook veranderde ik mijn eetpatroon en wisselde snacks steeds vaker in voor gezonde tussendoortjes. Na maanden van trainen, en talloze keren dat ik dacht “Ik stop ermee”, rende ik mijn eerste halve marathon. Dat ik het zó leuk zou vinden, had ik van te voren ook niet gedacht.
Je levensstijl is nu totaal anders. Wat is het grootste verschil als je terugkijkt naar een paar jaar geleden?
Ik heb meer energie, kan veel meer en ben echt een positiever mens geworden. Het levert me op alle fronten iets op. Ook als het gaat om mijn mindset. Als ik voor een lastige taak sta, denk ik altijd maar weer waar ik vandaan kom, want als ik dit kon, kan ik dat andere ook wel voor elkaar krijgen. Ik heb nu zelfs de ambitie om een marathon te gaan rennen en daarnaast ben ik hardloopcoach geworden. Ik wil andere mensen inspireren en motiveren om ook aan een gezonde levensstijl te werken. Hardlopen hoeft echt niet, als je gewoon maar beweegt. Juist omdat ik weet hoeveel het mijzelf heeft gebracht.
En hoe gaat het nu met je vader?
Het gaat gelukkig goed met hem. Waar mijn vader eerst nog geen 500 meter kon lopen, wandelt hij nu met gemak zo’n 3 tot 5 kilometer. Ook sport hij 3 keer per week in het ziekenhuis om fit te blijven, want hij weet ook dat zodra hij daarmee stopt het weer slecht met hem zal gaan. En hij benoemt nog vaak hoe leuk hij het vindt dat ik door hem zo fanatiek ben gaan sporten.
Uit het onderzoek van Etos blijkt dat jonge mensen vaak nog niet bezig zijn met de gezondheid van hun hart. Hoe zorg jij ervoor dat je dit ook in de toekomst in de gaten blijft houden?
Mijn gezonde eetpatroon en vele hardlopen maakt me natuurlijk niet immuun voor hart- en vaatziekten. Daarom zal ik alert blijven op mogelijke hartproblemen. Juist omdat ik van zo dichtbij heb gezien hoe het kan aflopen, als je er niet op tijd iets aan doet. Inmiddels ben ik bijna 40 dus weet ik ook dat het nog belangrijker gaat zijn om mijn gezondheid af en toe te controleren.
Ga terug naar Hart voor hart