Hart voor hart
Bloeddruk meten wordt nog (te) vaak vergeten. Uit onderzoek* blijkt dat slechts 50% van de onderzochte vrouwen hun bloeddrukwaarde weet, terwijl een hoge bloeddruk de kans op hart- en vaatziekten enorm vergroot. Zorg je dat jij je bloeddruk weet? Je kan dit gemakkelijk zelf controleren.
*Onderzoek door Amsterdam UMC, gesteund door Etos
Wat is je bloeddruk?
Je hart pompt wel zestig tot tachtig keer per minuut. De druk die hierbij in je bloedvaten ontstaat, wordt je bloeddruk genoemd en zorgt ervoor dat je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen. Je hebt een bovendruk (moment waarop je hart zich samentrekt) en een onderdruk (moment waarop het hart ontspant). Je kan een normale bloeddruk hebben, maar ook een hoge bloeddruk of juist een lage bloeddruk.
lees meer over bloeddruk
Waarom je bloeddruk meten?
Uit onderzoek blijkt dat 51% uit de risico groep haar bloeddruk niet meet maar dit wel zou moeten doen. Een te hoge bloeddruk verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Van een hoge bloeddruk hoef je niks te merken, daarom raadt de Hartstichting aan om vanaf je 40e elk jaar je bloeddruk te meten. Als je structureel je bloeddruk meet, ontdek je op tijd wanneer je een te hoge bloeddruk hebt.
lees meer over bloeddruk
Hoe meet je zelf je bloeddruk?
Met een bloeddrukmeter controleer je zelf eenvoudig je bloeddruk. Doe dit regelmatig om een te hoge bloeddruk op tijd te signaleren. Zorg ervoor dat je de meting zorgvuldig uitvoert met een betrouwbare bloeddrukmeter. De Hartstichting adviseert om hiervoor een bovenarm bloeddrukmeter te gebruiken. Deze zijn namelijk accurater dan een pols bloeddrukmeter.
lees meer over zelf je bloeddruk meten
Prof. Dr. Hester den Ruijter
Hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen aan het UMC Utrecht
"Ook als je gezond eet en veel sport kun je toch een hoge bloeddruk hebben."
Hester den Ruijter doet als hoogleraar onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Hoe meer we weten over het hart, hoe meer we kunnen doen om ons hart en onze vaten gezond te houden. Zo kunnen we langer en fijner leven!
Lees het hele interview met Hester den Ruijter
Carolien
Ervaringsdeskundige, heeft zelf een te hoge bloeddruk.
"Een hoge bloeddruk, dát had ik echt nooit verwacht"
Bij Carolien (47) werd enkele jaren geleden een hoge bloeddruk ontdekt. Zelf had ze er helemaal niets van gemerkt. Zij is nu wel blij dat ze er op tijd achter is gekomen en adviseert iedereen om regelmatig je bloeddruk te meten.
Lees het hele interview met Carolien
De voordelen van thuis meten:
- meten wanneer het jou uitkomt op een tijdstip dat je fijn vindt
- vaker je bloeddrukwaarden meten over verschillende dagen
- goede weerspiegeling van je waarden onder "normale" omstandigheden
Zo meet je thuis je bloeddruk
- Verricht 30 minuten voor het meten geen inspannende activiteiten om de meest betrouwbare meting te krijgen.
- Ga tijdens de meting ontspannen zitten op een stoel met je rug tegen de leuning, beiden benen naast elkaar en je voeten plat op de grond.
- Breng de manchet aan op de arm die je het minst gebruikt, ter hoogte van je hart.
- Meet je bloeddruk regelmatig, op verschillende tijdstippen voor een goed gemiddelde van je bloeddruk.
- Houd je waarden goed bij zodat je deze indien nodig kan delen met je huisarts. Dit kan door je waardes op te schrijven of bij te houden met een mobiele app. Sommige bloeddrukmeters hebben zelfs een geheugenfunctie zodat je zelf je waarden niet hoeft te noteren.
Als je je bloeddruk hebt gemeten wil je natuurlijk weten wat jouw waarden betekenen. Je kan jouw persoonlijke waarden makkelijk checken met behulp van de bloeddruk calculator van de Hartstichting. Vul jouw waarden in en ontvang een advies.
Wat betekenen je waarden?
Als je je bloeddruk hebt gemeten wil je natuurlijk weten wat jouw waarden betekenen. Je kan jouw persoonlijke waarden makkelijk checken met behulp van de bloeddruk calculator van de Hartstichting. Vul jouw waarden in en ontvang gelijk een persoonlijk advies.