Hart voor hart

hart voor hart

We doen er alles aan om ons lijf gezond te houden. Je zet 10.000 stappen per dag, gaat sporten en let op je voeding. Goed bezig! Maar hoe is het eigenlijk gesteld met je belangrijkste orgaan: je hart? Uit onderzoek blijkt dat 51% van de Nederlandse vrouwen nooit haar eigen bloeddruk meet. 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 heeft een te hoge bloeddruk. Wist je dat je een te hoge bloeddruk kunt hebben zonder klachten te ervaren? En dat dit het risico op hart- en vaatziekten verhoogt? Door je bloeddruk te meten, weet je hoe gezond je écht bent. En dit kun je eenvoudig zelf thuis controleren!

ontdek het volledige onderzoek

Wat is je bloeddruk?

Je hart pompt wel zestig tot tachtig keer per minuut. De druk die hierbij in je bloedvaten ontstaat, wordt je bloeddruk genoemd en zorgt ervoor dat je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen. Je hebt een bovendruk (moment waarop je hart zich samentrekt) en een onderdruk (moment waarop het hart ontspant). Je kan een normale bloeddruk hebben, maar ook een hoge bloeddruk of juist een lage bloeddruk.


lees meer over bloeddruk

Waarom je bloeddruk meten?

Uit onderzoek blijkt dat 51% uit de risico groep haar bloeddruk niet meet maar dit wel zou moeten doen. Een te hoge bloeddruk verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Van een hoge bloeddruk hoef je niks te merken, daarom raadt de Hartstichting aan om vanaf je 40e elk jaar je bloeddruk te meten. Als je structureel je bloeddruk meet, ontdek je op tijd wanneer je een te hoge bloeddruk hebt.


lees meer over bloeddruk meten

Hoe meet je zelf je bloeddruk?

Met een bloeddrukmeter controleer je zelf eenvoudig je bloeddruk. Doe dit regelmatig om een te hoge bloeddruk op tijd te signaleren. Zorg ervoor dat je de meting zorgvuldig uitvoert met een betrouwbare bloeddrukmeter. De Hartstichting adviseert om hiervoor een bovenarm bloeddrukmeter te gebruiken. Deze zijn namelijk accurater dan een pols bloeddrukmeter.


lees meer over zelf je bloeddruk meten
Hester

Prof. Dr. Hester den Ruijter
Hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen aan het UMC Utrecht

"Ook als je gezond eet en veel sport kun je toch een hoge bloeddruk hebben."
Hester den Ruijter doet als hoogleraar onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Hoe meer we weten over het hart, hoe meer we kunnen doen om ons hart en onze vaten gezond te houden. Zo kunnen we langer en fijner leven!

Lees het hele interview met Hester den RuijterHester

Brenda van Graefschepe
Ervaringsdeskundige, heeft een vader met hartproblemen.

"Ik heb van dichtbij gezien hoe het kan aflopen, als je er niet op tijd iets aan doet"
De Zeeuwse Brenda van Graefschepe (37) was nog jong toen haar vader na vele hartproblemen een bypass kreeg. Een paar jaar geleden ging hij ineens hard achteruit en gooide niet alleen haar vader het roer om, ook Brenda zelf.

Lees het hele interview met Brenda van GraefschepeDe voordelen van thuis meten:

  • meten wanneer het jou uitkomt op een tijdstip dat je fijn vindt
  • vaker je bloeddrukwaarden meten over verschillende dagen
  • goede weerspiegeling van je waarden onder "normale" omstandigheden

Zo meet je thuis je bloeddruk

Tips om thuis je bloeddruk te meten:

  • Verricht 30 minuten voor het meten geen inspannende activiteiten om de meest betrouwbare meting te krijgen.
  • Ga tijdens de meting zitten op een stoel met beiden benen naast elkaar en je voeten plat op de grond.
  • Breng de manchet aan op de arm die je het minst gebruikt, ter hoogte van je hart.
  • Meet je bloeddruk een paar keer op een dag, op verschillende tijdstippen voor een goed gemiddelde van je bloeddruk.
  • Houd je waarden goed bij zodat je deze indien nodig kan delen met je huisarts. Dit kan door je waardes op te schrijven of bij te houden met een mobiele app. Sommige bloeddrukmeters hebben zelfs een geheugenfunctie zodat je zelf je waarden niet hoeft te noteren.
ontdek al onze tips

Bestverkochte bloeddrukmeters

Inventum BDA432 Bloeddrukmeter Bovenarm

De Inventum BDA432 Bloeddrukmeter Bovenarm is een automatische bovenarm bloeddrukmeter waarmee je eenvoudig je bloeddruk kunt monitoren. De klinisch geteste bloeddrukmeter is voorzien van een extra groot display, waarop je je bloeddruk en hartslag kunt aflezen. De meetwaarden worden geclassificeerd volgens de richtlijnen van de WHO, door middel van een kleurenschaal. Daarnaast is de bloeddrukmeter voorzien van een aritmie-indicator. De bloeddrukmeter heeft 60 geheugenplaatsen en wordt geleverd met een manchet voor een armomvang van 22 tot 32 cm.

Lees meer
van € 29.99 voor € 29.99

Veroval® BPU22 Compact bloeddrukmeter

Volautomatische, eenvoudig te gebruiken bloeddrukmeter met Comfort Air-technologie, voor een aangename en nauwkeurige meting aan de bovenarm. Met een groot, gemakkelijk af te lezen scherm inclusief datum- en tijdsaanduiding, WHO (verkeerslicht) indicator voor het eenvoudig analyseren van de meetwaarden en testindicator voor controle van manchetbevestiging. De meter herkent een onregelmatige hartslag en is voorzien van een geheugenfunctie voor 2 gebruikers met elk 100 geheugenplaatsen. De Veroval® BPU22 Compact toont het gemiddelde van alle opgeslagen gemeten waarden en de gemiddelde waarden van de ochtend- en avondbloeddruk van de afgelopen 7 dagen.

Lees meer
van € 39.99 voor € 39.99

Omron M2 bovenarm bloeddrukmeter

Dit model Omron M2 is een compacte bovenarm bloeddrukmeter die eenvoudig te bedienen is. De Omron M2 werkt door middel van één druk op de (start-)knop. Door de 1-knop bediening werkt het apparaat duidelijk en simpel. Deze meter heeft een geheugen voor 30 metingen en wordt geleverd met een manchet maat M (22-32 centimeter).

Lees meer
€ 49.99
Alternative text missing

Wat betekenen je waarden?

Als je je bloeddruk hebt gemeten wil je natuurlijk weten wat jouw waarden betekenen. Je kan jouw persoonlijke waarden makkelijk checken met behulp van de bloeddruk calculator van de Hartstichting. Vul jouw waarden in en ontvang gelijk een persoonlijk advies.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.