hart voor hart

Hart voor hart

Wist je dat je een te hoge bloeddruk kunt hebben zonder klachten te ervaren? Door met regelmaat je bloeddruk te meten, weet je hoe gezond je écht bent. En dit kun je eenvoudig zelf thuis of bij 4 Etos winkels controleren! Weten wat jij kan doen voor een gezonde bloeddruk?


Waarom je bloeddruk meten?

Je hart pompt wel zestig tot tachtig keer per minuut. De druk die hierbij in je bloedvaten ontstaat, wordt je bloeddruk genoemd en zorgt ervoor dat je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen. Je hebt een bovendruk (moment waarop je hart zich samentrekt) en een onderdruk (moment waarop het hart ontspant). Je kan een normale bloeddruk hebben, maar ook een hoge bloeddruk of juist een lage bloeddruk.


lees meer over bloeddruk meten

Hoe meet je zelf je bloeddruk?

Met een bloeddrukmeter controleer je zelf eenvoudig je bloeddruk. Aan de hand van vijf stappen leggen we uit hoe je dit gemakkelijk zelf kunt doen. Hulp nodig? Kom op zaterdag 29 oktober, 5 november of 12 november naar een van deze 4 Etos winkels in Maastricht, Den Bosch, Leidschendam en Noordwijk om je bloeddruk onder begeleiding te meten.Hoe kan ik mijn bloeddruk verlagen?

Je kan een normale bloeddruk hebben, maar ook een hoge bloeddruk of juist een lage bloeddruk. Weten wat jij kan doen voor een gezonde bloeddruk? We hebben een aantal tips en adviezen voor je om je bloeddruk te verlagen. Met een gezonde leefstijl kun je je bloeddruk onder controle houden.

Artikel opslaan

Hester

Prof. Dr. Hester den Ruijter
Hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen aan het UMC Utrecht

"Ook als je gezond eet en veel sport kun je toch een hoge bloeddruk hebben."
Hester den Ruijter doet als hoogleraar onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Hoe meer we weten over het hart, hoe meer we kunnen doen om ons hart en onze vaten gezond te houden. Zo kunnen we langer en fijner leven!

Lees het hele interview met Hester den RuijterHester

Carolien
Ervaringsdeskundige, heeft zelf een te hoge bloeddruk.

"Een hoge bloeddruk, dát had ik echt nooit verwacht"
Bij Carolien (47) werd enkele jaren geleden een hoge bloeddruk ontdekt. Zelf had ze er helemaal niets van gemerkt. Zij is nu wel blij dat ze er op tijd achter is gekomen en adviseert iedereen om regelmatig je bloeddruk te meten.

Lees het hele interview met CarolienDe voordelen van thuis meten:

  • meten wanneer het jou uitkomt op een tijdstip dat je fijn vindt
  • vaker je bloeddrukwaarden meten over verschillende dagen
  • goede weerspiegeling van je waarden onder "normale" omstandigheden
instructievideo

Zo meet je thuis je bloeddruk

  • Verricht 30 minuten voor het meten geen inspannende activiteiten om de meest betrouwbare meting te krijgen.
  • Ga tijdens de meting ontspannen zitten op een stoel met je rug tegen de leuning, beiden benen naast elkaar en je voeten plat op de grond.
  • Breng de manchet aan op de arm die je het minst gebruikt, ter hoogte van je hart.
  • Meet je bloeddruk regelmatig, op verschillende tijdstippen voor een goed gemiddelde van je bloeddruk.
  • Houd je waarden goed bij zodat je deze indien nodig kan delen met je huisarts. Dit kan door je waardes op te schrijven of bij te houden met een mobiele app. Sommige bloeddrukmeters hebben zelfs een geheugenfunctie zodat je zelf je waarden niet hoeft te noteren.
  • Als je je bloeddruk hebt gemeten wil je natuurlijk weten wat jouw waarden betekenen. Je kan jouw persoonlijke waarden makkelijk checken met behulp van de bloeddruk calculator van de Hartstichting. Vul jouw waarden in en ontvang een advies.

Ontdek al onze tips om zelf je bloeddruk te meten

Bestverkochte bloeddrukmeters

Veroval® BPU22 Compact bloeddrukmeter

Volautomatische, eenvoudig te gebruiken bloeddrukmeter met Comfort Air-technologie, voor een aangename en nauwkeurige meting aan de bovenarm. Met een groot, gemakkelijk af te lezen scherm inclusief datum- en tijdsaanduiding, WHO (verkeerslicht) indicator voor het eenvoudig analyseren van de meetwaarden en testindicator voor controle van manchetbevestiging. De meter herkent een onregelmatige hartslag en is voorzien van een geheugenfunctie voor 2 gebruikers met elk 100 geheugenplaatsen. De Veroval® BPU22 Compact toont het gemiddelde van alle opgeslagen gemeten waarden en de gemiddelde waarden van de ochtend- en avondbloeddruk van de afgelopen 7 dagen.

Lees meer
€ 45.00

Inventum BDA432 Bloeddrukmeter Bovenarm

De Inventum BDA432 Bloeddrukmeter Bovenarm is een automatische bovenarm bloeddrukmeter waarmee je eenvoudig je bloeddruk kunt monitoren. De klinisch geteste bloeddrukmeter is voorzien van een extra groot display, waarop je je bloeddruk en hartslag kunt aflezen. De meetwaarden worden geclassificeerd volgens de richtlijnen van de WHO, door middel van een kleurenschaal. Daarnaast is de bloeddrukmeter voorzien van een aritmie-indicator. De bloeddrukmeter heeft 60 geheugenplaatsen en wordt geleverd met een manchet voor een armomvang van 22 tot 32 cm.

Lees meer
Bijna uitverkocht
€ 29.99

Omron M2 bovenarm bloeddrukmeter

Dit model Omron M2 is een compacte bovenarm bloeddrukmeter die eenvoudig te bedienen is. De Omron M2 werkt door middel van één druk op de (start-)knop. Door de 1-knop bediening werkt het apparaat duidelijk en simpel. Deze meter heeft een geheugen voor 30 metingen en wordt geleverd met een manchet maat M (22-32 centimeter).

Lees meer
null

Wegens een technische storing zijn sommige pakketten helaas vertraagd. Onze excuses voor het ongemak

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.