vrouw met droge lippen en witte bloemen

Witte tong

Tijdens een gesprek houd je nét iets meer afstand dan normaal. En lachen met je mond open? Geen denken aan. Een witte tong is in veel gevallen onschuldig, maar je kunt je er best vervelend door voelen. Het ziet er nu eenmaal niet heel hygiënisch uit en soms gaat het gepaard met een slechte adem. Hoe komt het toch dat je ineens witte aanslag op je tong hebt?

Ontstaat een witte tong bij verminderde weerstand?

In het algemeen ontstaat een witte aanslag op de tong wanneer je weerstand lager is. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Deze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de twee. Bij een verminderde weerstand kan de balans tussen deze twee organismen verstoord raken. Soms kan er dan witte uitslag op de tong ontstaan.

Wanneer ontstaat een verminderde weerstand?

Een lage weerstand wordt vaak veroorzaakt door een ziekte of stressvolle periode. Een witte tong is in dat geval een symptoom of gevolg van een ziekte. Stel dat je verkouden bent (geweest), dan is het niet gek dat je tong tijdelijk wit kleurt. Je weerstand is rond deze periode laag. Dit geldt niet alleen voor tijdens een verkoudheid, maar ook voor veel andere ziektebeelden. Daarnaast kan je weerstand bij veel en langdurige spanning of stress laag zijn.

Wanneer krijg je last van een witte tong?

Een verminderde weerstand kan dus leiden tot witte aanslag op je tong. In veel gevallen is de oorzaak hiervan vrij onschuldig, zoals bij een verkoudheid, werkstress of een slechte nachtrust. In deze gevallen zal de witte uitslag na aansterken weer wegtrekken.

Bij ernstige ziektes kan de tong langer een witte kleur houden, omdat de weerstand lange tijd laag is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ziektebeelden zoals AIDS. Ook bij het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals antibiotica) en ingrijpende behandelingen (zoals chemotherapie) kan een witte tong ontstaan. Bij aandoeningen aan de tong, zoals een tongontsteking, komt een (gedeeltelijk) witte tong vaak voor.

Wanneer heb ik kans op geïrriteerd mondslijmvlies?

Naast een verminderde weerstand kan een witte tong optreden bij geïrriteerd mondslijmvlies. Factoren die de kans op geïrriteerd mondslijmvlies verhogen, zijn:

  • Roken
  • Veel koffie en thee drinken
  • Slechte gebitsverzorging
Bekijk hier het assortiment voor stoppen met roken >

Witte tong bij baby’s

Heeft je baby een witte tong? Dit duidt meestal op spruw. Als je baby goed drinkt en er geen last van heeft, hoeft de spruw in principe niet behandeld te worden. Huilt je baby veel tijdens het drinken of wil je baby überhaupt niet drinken, ga dan even naar de huisarts.

Hoe kom ik van de witte aanslag op mijn tong af?

Een behandeling is vaak niet nodig. Bovendien verdwijnt de witte kleur in veel gevallen vanzelf. Bepaalde maatregelen kunnen dit proces versnellen. Daarnaast kun je zelf ook het risico op een witte tong in de toekomst verkleinen. Wij geven je vier tips:

  • Zorg voor een goede gebitshygiëne. Poets je tanden twee á drie keer dag. Daarnaast kun je regelmatig je tanden flossen, stoken of ragen. Vervang je tandenborstel elke drie maanden.
  • Verzorg je tong, bijvoorbeeld met een tongschraper. Achterop je tong zitten namelijk heel wat bacteriën die – naast witte aanslag – vaak voor een slechte adem zorgen. Gebruik eventueel ook een mondwater.
  • Bezoek één tot twee keer per jaar de tandarts of mondhygiënist.
  • Stop indien van toepassing met roken en drink dagelijks minder koffie en thee.

Als je lang last blijft houden van een witte tong is het goed om een arts te raadplegen, ook als je vermoedt dat er een onderliggende ziekte speelt. Bij een onderliggende ziekte is soms een behandeling nodig. Hoe deze behandeling eruitziet is afhankelijk van de soort aandoening. Dit kun je met je huisarts bespreken.

Bekijk hier ons assortiment aan tandenborstels

€ 1,05
€ 3,35
€ 4,79
€ 2,09
€ 2,39
€ 5,35
€ 2,95
Promotie: Promotie voorwaarden: Listerine, Aquafresh, Prodent, Colgate, Johnson & Johnson, Ecodenta en iWhite mondverzorging alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. voordeelpakken en mini's.
€ 1,95
€ 3,15
Promotie: Promotie voorwaarden: Gum en O7 Active mondverzorging alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. Aftaclear, Hydral en mini's.
€ 15,69

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.