mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment

Uitgelicht product

Bijna uitverkocht
€ 7.99
Spaar 3 Air Miles

Witte tong? Dit zegt het over je gezondheid!

Tijdens een gesprek houd je nét iets meer afstand dan normaal. En lachen met je mond open? Geen denken aan. Een witte tong is in veel gevallen onschuldig, maar je kunt je er best vervelend door voelen. Het ziet er nu eenmaal niet heel hygiënisch uit en soms gaat het gepaard met een slechte adem. Hoe komt het toch dat je ineens witte aanslag op je tong hebt?

undefined

Ontstaat een witte tong bij verminderde weerstand?

Heb je last van witte aanslag op je tong? In het algemeen ontstaat een witte aanslag op de tong wanneer je weerstand lager is. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Deze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de twee. Bij een verminderde weerstand kan de balans tussen deze twee organismen verstoord raken. Soms kan er dan witte aanslag op de tong ontstaan.

Wanneer ontstaat een verminderde weerstand?

Een lage weerstand wordt vaak veroorzaakt door een ziekte of stressvolle periode. Een witte tong is in dat geval een symptoom of gevolg van een ziekte. Stel dat je verkouden bent (geweest), dan is het niet gek dat je tong tijdelijk wit kleurt. Je weerstand is rond deze periode laag. Dit geldt niet alleen voor tijdens een verkoudheid, maar ook voor veel andere ziektebeelden. Daarnaast kan je weerstand bij veel en langdurige spanning of stress laag zijn.

Wat kunnen andere oorzaken zijn van een witte tong?

Een verminderde weerstand kan dus leiden tot witte aanslag op je tong. In veel gevallen is de oorzaak hiervan vrij onschuldig, zoals bij een verkoudheid, werkstress of een slechte nachtrust. In deze gevallen zal de witte uitslag na aansterken weer wegtrekken. Naast een lage weerstand kunnen de volgende oorzaken ook zorgen voor aanslag op de tong:

  • Een ruwe structuur van je tong. Hierbij geldt dat hoe ruwer de tong, hoe meer kans op bacteriegroei en een witte aanslag op je tong. Zorg dat je tong zo schoon mogelijk blijft om een witte tong of slechte adem tegen te gaan.
  • Tandpasta's en mondspoelingen die alcohol, sodium lauryl sulfaat of chloorhexidine bevatten. Deze producten kunnen je mond en tong uitdrogen en irriteren. Controleer voor gebruik daarom altijd eerst even de verpakking om witte aanslag op je tong voor te zijn.
  • Een droge mond. Het speeksel in je mond heeft een belangrijke functie: het beschermt je mondweefsels. Wanneer je last hebt van een droge mond, wordt je mond dus minder goed schoongehouden waardoor bacteriën vrij spel hebben. Dit kan resulteren in witte aanslag op je tong.
  • Overmatig neusslijm. Hierdoor kunnen sneller bacteriën ontstaan. Dit overmatige neusslijm als gevolg van een verkoudheid of allergie kan zorgen voor een witte tong.
  • Roken en het drinken van alcohol. Dat roken en alcohol niet goed zijn voor je gezondheid, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat ze witte aanslag op je tong kunnen veroorzaken? Dit komt doordat ze de speekselproductie remmen, wat een droge mond creëert.
  • Ontstoken tandvlees. Een tandvleesontsteking zorgt voor dikkere aanslag op je tong. Dit in combinatie met het bloed door de ontsteking, bieden een goede voedingsbodem voor bacteriën die witte aanslag kunnen veroorzaken.
  • Overmatige suikers in voedsel of drank. Ook hierbij komen de bacteriën weer opspelen. Achtergebleven suikers op je tong zijn namelijk de perfecte voedingsbodem voor schimmels en bacteriën en juist die veroorzaken die witte aanslag op je tong.

Bij ernstige ziektes kan de tong langer een witte kleur houden, omdat de weerstand lange tijd laag is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ziektebeelden zoals AIDS. Ook bij het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals antibiotica) en ingrijpende behandelingen (zoals chemotherapie) kan een witte tong ontstaan. Bij aandoeningen aan de tong, zoals een tongontsteking, komt een (gedeeltelijk) witte tong vaak voor.

Bekijk hier een selectie uit ons assortiment

Wanneer heb ik kans op geïrriteerd mondslijmvlies?

Naast een verminderde weerstand kan een witte tong optreden bij geïrriteerd mondslijmvlies. Heb jij witte aanslag op je tong? De volgende factoren verhogen de kans op geïrriteerd mondslijmvlies:

  • Roken
  • Veel koffie en thee drinken
  • Slechte gebitsverzorging
 

Witte tong bij baby's

Heeft je baby een witte tong? Dit duidt meestal op spruw. Hierbij kan er aanslag ontstaan op de tong van je kleintje. Als je baby goed drinkt en er geen last van heeft, hoeft de spruw in principe niet behandeld te worden. Huilt je baby veel tijdens het drinken of wil je baby überhaupt niet drinken, ga dan even naar de huisarts.

Hoe kom ik van de witte aanslag op mijn tong af?

Een behandeling van een witte tong is vaak niet nodig. Bovendien verdwijnt de witte kleur in veel gevallen vanzelf. Wil jij graag dat de aanslag op je tong sneller verdwijnt? Bepaalde maatregelen kunnen dit proces versnellen. Daarnaast kun je zelf ook het risico op een witte tong in de toekomst verkleinen. Wij geven je 4 tips:

Zorg voor een goede gebitshygiëne

Poets je tanden 2 á 3 keer dag. Goed poetsen is belangrijk wanneer je snel van je witte tong af wilt. Daarnaast kun je regelmatig je tanden flosdraad, stoken of tandenragers. Vervang je tandenborstel elke 3 maanden.

Verzorg je tong, bijvoorbeeld met een tongschraper

Hiermee schraap je de aanslag op je tong weg. Achterop je tong zitten namelijk heel wat bacteriën die – naast witte aanslag – vaak voor een slechte adem zorgen. Gebruik eventueel ook een mondwater.

Bezoek 1 tot 2 keer per jaar de tandarts of mondhygiënist

Naast dat zij je gebit reinigen en schoonhouden, kunnen ze je ook tips geven wanneer je vaak last hebt van een witte tong.

Stop indien van toepassing met roken en drink dagelijks minder koffie en thee

Dit zijn namelijk belangrijke oorzaken voor aanslag op de tong.

Wanneer naar de huisarts?

Als je lang last blijft houden van een witte tong is het goed om een arts te raadplegen, ook als je vermoedt dat er een onderliggende ziekte speelt. Zo kan het zijn dat de aanslag op je tong veroorzaakt wordt door een onderliggende ziekte. Hierbij is soms een behandeling nodig. Hoe deze behandeling eruitziet is afhankelijk van de soort aandoening. Dit kun je met je huisarts bespreken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Hoe verzorg je jouw mond optimaal?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel mondadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Doe de Mondanalyse

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.