vrouw met wollen coltrui

Keelontsteking

Heb je pijn in je keel, maar ben je niet aan het snotteren? Doet het zeer om te slikken en voelt je keel gezwollen aan? Dan kan het best zijn dat je keel ontstoken is. Gelukkig gaat dit vervelende kwaaltje vaak vanzelf weer over. Ondertussen kun je de pijn wel verzachten. Wil je weten hoe? Lees dan verder!

Wat is een keelontsteking?

Bij keelontsteking is de wand van je keel ontstoken. Vaak zijn de amandelen ook ontstoken. Een keelontsteking kan tijdelijk (acuut) of chronisch zijn. Acute keelontsteking ontstaat plotseling en duurt doorgaans niet langer dan twee weken. Chronische keelontsteking houdt langer dan twee weken aan of komt steeds terug, vaak door langdurige overbelasting van de keel, bijvoorbeeld door het drinken van alcohol, roken of overmatig stemgebruik.

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Neem telefonisch contact op met je huisarts of huisartsenpost als je steeds zieker wordt. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Wat zijn de symptomen van keelontsteking?

Waar heb je last van bij een keelontsteking? Dit zijn de veelvoorkomende symptomen van keelontsteking:

Als je met een spiegel in je keel kijkt, kun je vaak zien dat je keel opvallend rood is. Misschien zie je ook witte vlekken op je amandelen of achterin je keel. Naast deze witte vlekken kun je ook slijm voelen in je keel. In je hals kun je opgezette klieren voelen. Merk je dat je een lage weerstand hebt? Ook dit kan een symptoom zijn van keelontsteking.

Hoe ontstaat een keelontsteking?

Keelontsteking kan veroorzaakt worden door een virus of door een bacterie. Die irriteren de zachte wanden van je keelholte, met een ontstekingsreactie tot gevolg. De kans op keelontsteking is groter als je een lage weerstand hebt of als het slijmvlies in je keel al licht beschadigd is (bijvoorbeeld door roken). Een bekend virus waarbij je last kunt hebben van keelontsteking, is de ziekte van Pfeiffer.

Let op: soms kan het coronavirus de oorzaak zijn van keelpijn. Raadpleeg de website van het RIVM voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus.

Is keelontsteking besmettelijk?

Ja, helaas wel! Je kunt een virus of bacterie overdragen aan iemand anders, bijvoorbeeld als je moet hoesten of als je praat. Heb je keelontsteking en wil je anderen niet besmetten? Zorg dan dat:

 • Je voldoende afstand houdt van een ander.
 • Je hoest/niest in je elleboog of in een papieren zakdoekje.
 • Je je handen regelmatig grondig wast met water en zeep.
 • Je je huis goed ventileert en doorlucht.

Is je keelpijn ontstaan door de ziekte van Pfeiffer, roken, het drinken van alcohol, overmatig stemgebruik of het inademen van droge lucht? In dat geval is je keelontsteking niet besmettelijk.

Gaat keelontsteking vanzelf over?

Ja, in veel gevallen gaat een keelontsteking vanzelf weer over. Behandeling is dan ook meestal niet nodig. Wanneer je last hebt van een keelontsteking kun je het beste geen alcohol drinken en roken, hierdoor kunnen je klachten langer aanhouden. Ook veel praten en schreeuwen zal een negatief effect hebben op je herstel. Raadpleeg bij aanhoudende of erger wordende klachten je huisarts. 

Helpt antibiotica tegen keelontsteking?

Alleen als de keelontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie is het zinvol om antibiotica te nemen. Antibiotica helpt namelijk alleen tegen onstekingen veroorzaakt door bacteriën, en niet tegen ontstekingen veroorzaakt door virussen. Als je huisarts je een antibioticakuur voorschrijft, dan is het belangrijk dat je de kuur helemaal afmaakt. Dan weet je namelijk zeker dat de bacterie helemaal uitgeroeid wordt. Blijf je ziek, ondanks de kuur? Neem dan weer contact op met je huisarts.

Wat helpt tegen keelontsteking?

Geduld is de beste remedie als je last hebt van een keelontsteking. Je kunt gelukkig ook de pijn verzachten. Wij hebben wat tips voor je:

 • Zuig op dropjes, zuurtjes of keeltabletten.
 • Gorgel met lauwe thee of zout water.
 • Neem een pijnstiller, zoals paracetamol.
 • Rook niet en drink geen alcohol.
 • Houd je luchtvochtigheid in je huis op peil.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Keelontsteking is meestal onschuldig en gaat vaak meestal vanzelf over, maar neem contact op met je huisarts:

 • Als je niet kunt drinken of slikken.
 • Als je langer dan drie dagen koorts hebt.
 • Als er huiduitslag ontstaat.
 • Als de keelpijn langer dan een week duurt.
 • Als je steeds zieker wordt.
 • Als je moeilijk je mond kunt openen.
 • Als je een lage weerstand hebt door een ziekte, medische behandeling of gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Als je acuut reuma hebt gehad.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.