Ziek
Keelontsteking: wat te doen bij een ontstoken keel?
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Heb je pijn in je keel, maar ben je niet aan het snotteren? Doet het zeer om te slikken en voelt je keel gezwollen aan? Dan kan het best zijn dat je keel ontstoken is. Gelukkig gaat dit vervelende kwaaltje vaak vanzelf weer over. Ondertussen kun je de pijn wel verzachten. Wil je weten hoe? Lees dan verder!
Wat is een keelontsteking?
Bij keelontsteking is de wand van je keel ontstoken. Vaak zijn de amandelen ook ontstoken. Een keelontsteking kan tijdelijk (acuut) of chronisch zijn. Acute keelontsteking ontstaat plotseling en duurt doorgaans zo'n 10 dagen. Chronische keelontsteking houdt langer aan of komt steeds terug, vaak door langdurige overbelasting van de keel, bijvoorbeeld door het drinken van alcohol, roken of overmatig stemgebruik.
Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM
Wil je (eerst) graag thuis testen of je corona hebt? Bestel dan een gebruiksvriendelijke corona zelftest. Meer weten? Lees hier ons artikel over corona zelftesten.
Hoe ontstaat een keelontsteking?
Keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een griep- of verkoudheidsvirus. Ook een bacterie kan de oorzaak zijn van een keelontsteking. Een virus of bacterie irriteert de zachte wanden van je keelholte, met een ontstekingsreactie tot gevolg. De kans op keelontsteking is groter als je een lage weerstand hebt of als het slijmvlies in je keel al licht beschadigd is (bijvoorbeeld door roken). Een bekend virus waarbij je last kunt hebben van keelontsteking, is de ziekte van pfeiffer.
Let op: soms kan het coronavirus de oorzaak zijn van keelpijn. Raadpleeg de website van het RIVM voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus.
Wat zijn de symptomen van keelontsteking?
Waar heb je last van bij een keelontsteking? Dit zijn de veelvoorkomende symptomen van keelontsteking:
- keelpijn, vooral als je slikt
- koorts, vaak als de ontsteking net begint
- kriebel in je keel
- hoesten
- opgezwollen keel
- heesheid
- huiduitslag
Als je met een spiegel in je keel kijkt, kun je vaak zien dat je keel opvallend rood is. Misschien zie je ook witte vlekken op je amandelen of achter in je keel. Naast deze witte vlekken kun je ook slijm voelen in je keel. In je hals kun je opgezette klieren voelen. Merk je dat je een lage weerstand hebt? Ook dit kan een symptoom zijn van keelontsteking.
Is keelontsteking besmettelijk?
Keelontsteking is inderdaad besmettelijk. Je kunt een virus of bacterie, waardoor de keelontsteking is veroorzaakt, overdragen aan iemand anders. Bijvoorbeeld als je moet hoesten of als je praat. Heb je keelontsteking en wil je anderen niet besmetten? Let dan op deze dingen:
- Houd voldoende afstand van een ander.
- Hoest en nies in je elleboog of in een papieren zakdoekje.
- was je handen regelmatig grondig met water en zeep.
- Zorg dat je je huis goed ventileert en doorlucht.
Is je keelpijn ontstaan door de ziekte van Pfeiffer, roken, het drinken van alcohol, overmatig stemgebruik of het inademen van droge lucht? In dat geval is je keelontsteking niet besmettelijk.
Hoelang duurt een keelontsteking?
Hoelang een keelontsteking duurt hangt ervan af of je een acute of chronische keelontsteking hebt.
Een acute keelontsteking
Een acute keelontsteking is plotseling ontstaan en duurt meestal zo'n 10 dagen en niet langer dan 2 weken.
Chronische keelontsteking
Een chronische keelontsteking duurt langer dan dan 2 weken of komt steeds terug. Chronische keelontsteking wordt meestal veroorzaakt doordat je je keel voor langere tijd te veel belast, bijvoorbeeld door (veel) alcohol te drinken, te roken of veel of hard te praten, roepen of zingen.
Wat helpt tegen keelontsteking?
Geduld is de beste remedie als je last hebt van een keelontsteking. Er is dus geen echte behandeling tegen keelontsteking. Je kunt gelukkig de pijn wel verzachten. Wij hebben wat tips voor je:
- Zuig op dropjes, zuurtjes of keeltabletten.
- Drink thee met honing om je keelpijn te verzachten.
- Gorgel met lauwe thee of zout water.
- Drink genoeg en zorg dat je gezond eet.
- Neem een pijnstiller, zoals paracetamol.
- Rook niet en drink geen alcohol.
- Zorg dat je niet te veel praat en schreeuwt.
- Houd de luchtvochtigheid op peil in je huis.
- Zorg voor voldoende nachtrust.
- Vermijd plaatsen met veel luchtvervuiling.
- Neem indien nodig een pijnstiller
Helpt antibiotica tegen keelontsteking?
Alleen als de keelontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie kan de huisarts soms antibiotica voorschrijven. Antibiotica helpt namelijk alleen tegen ontstekingen veroorzaakt door bacteriën, en niet tegen ontstekingen veroorzaakt door virussen. Als je huisarts je een antibioticakuur voorschrijft, dan is het belangrijk dat je de kuur helemaal afmaakt. Dan weet je namelijk zeker dat de bacterie helemaal uitgeroeid wordt. Blijf je ziek, ondanks de kuur? Neem dan weer contact op met je huisarts.
Gaat keelontsteking vanzelf over?
Ja, in veel gevallen gaat een keelontsteking vanzelf weer over. Behandeling is dan ook meestal niet nodig. Houden je klachten langer dan 10 dagen aan? Of worden ze steeds erger? Raadpleeg dan je huisarts.
Ook moet je tegenwoordig extra voorzichtig zijn, aangezien een pijnlijke keel een teken kan zijn van COVID-19. Blijf daarom in eerste instantie thuis en laat je testen om besmetting met het coronavirus uit te sluiten.
Het is ook een goed idee om je huisarts even te bellen als:
- je niet kunt drinken of slikken
- je langer dan 3 dagen koorts hebt
- er huiduitslag ontstaat
- de keelpijn langer dan 10 dagen duurt
- je steeds zieker wordt
- je je mond moeilijk kunt openen
- je een lage weerstand hebt door een ziekte, medische behandeling of gebruik van bepaalde medicijnen
- je acuut reuma hebt gehad
- je moeite hebt met ademhalen of een piepend geluid maakt
- je gaat kwijlen
- je ernstige pijn hebt aan één kant van je hoofd (zoals oorpijn of pijn in je hals)
* Geef geen honing aan kinderen jonger dan 1 jaar.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Disclaimer
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kun je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-1224- 2505.