mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
Alternative text missing

Femcap

Anticonceptie tijdens de seks is belangrijk wanneer je niet zwanger wilt raken. Maar wist je dat er veel meer verschillende soorten anticonceptiemiddelen zijn dan alleen de bekende pil, het spiraal of een condoom? Je kunt ook gebruik maken van de femcap. Lees alles over wat de femcap is en hoe dit anticonceptiemiddel werkt.

Wat is een femcap?

De femcap ziet eruit als een siliconen kapje. Je brengt dit in voor de seks, waarbij het kapje over de baarmoedermond zit. Zo voorkomt de femcap dat er zaadcellen in de baarmoeder kunnen komen.

Je kunt de femcap in drie verschillende maten krijgen:

  • Small. Deze maat is geschikt voor vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest. 
  • Medium. Deze maat is geschikt voor vrouwen die wel zwanger zijn, maar geen natuurlijke bevalling hebben gehad (bijvoorbeeld na een miskraam of keizersnede).
  • Large. Deze maat is geschikt voor vrouwen die één of meer vaginale bevallingen hebben gehad.

Hoe werkt een femcap?

Doordat de femcap over de baarmoedermond wordt geplaatst, kunnen zaadcellen niet langs de baarmoedermond. Daardoor kunnen de zaadcellen dus ook niet in de eileiders komen. Zo vindt er geen bevruchting plaats.

Het is wel belangrijk om te weten dat de femcap niet volledig afsluit. Gebruik dus ook zaaddodende middelen om er zeker van te zijn dat de overige zaadcellen niet overleven. Dit zaaddodende middel breng je aan de binnenkant van de femcap aan voordat je deze inbrengt.

Zorg dat je de femcap inbrengt vóór de seks. De breedste kant van de femcap hoort aan de achterzijde tegen de vaginawand te liggen. De femcap zuigt zich als het ware vast aan de baarmoedermond en mag tot 48 uur blijven zitten. Je brengt de femcap maximaal vier uur van tevoren in. Na een zaadlozing is het belangrijk dat je de femcap minimaal zes uur laat zitten.

Hoe betrouwbaar is de femcap?

Hoe betrouwbaar de femcap is, is afhankelijk van hoe je deze gebruikt. Breng je de femcap op de juiste manier in? Dan ben je voor 98% beschermd. Gebruik je de femcap niet op de juiste manier? Dan heb je een vijf tot 20% kans op zwangerschap. De femcap is dus geen betrouwbare vorm van anticonceptie.

Is de femcap geschikt voor mij?

Wanneer je geen andere vorm van anticonceptie wilt gebruiken, dan is de femcap geschikt. Let wel op, je bent met een femcap niet beschermd tegen soa's. De femcap bevat geen latex, dus mensen met een latex-allergie kunnen deze vorm van anticonceptie goed gebruiken. De zaaddodende middelen kunnen wel irritatie veroorzaken, omdat hier agressieve stoffen in zitten. Je hoeft voor de femcap niet naar de huisart, deze kun je gewoon bij de apotheek of online bestellen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.