Onbetrouwbare anticonceptie
In dit artikel vertellen we je alles over anticonceptiemethoden waar geen middelen voor nodig zijn. Deze methoden zijn vergeleken met de andere anticonceptiemiddelen veel minder betrouwbaar. Zoek je een betrouwbare vorm van anticonceptie? Dan kun je deze methoden dus beter niet toepassen.
Coïtus interruptus (voor het zingen de kerk uit)
Bij coïtus interruptus wordt de seks onderbroken op het moment dat de man de zaadlozing voelt aankomen. Hij trekt snel zijn penis terug uit de vagina en zorgt dat de zaadlozing buiten de vagina plaatsvindt. Let op: deze methode is zeer onbetrouwbaar.
Ten eerste moet de man goed opletten en veel zelfdiscipline opbrengen om net voordat hij klaarkomt zijn penis terug te trekken. Ten tweede komt er voor de zaadlozing al voorvocht uit de penis. Dit voorvocht kan al levende zaadcellen bevatten en daarom kun je dus wel zwanger worden.
Lactatieamenorroe
Lactatieamenorroe (LAM) betekent letterlijk: de afwezigheid van de menstruatie tijdens het geven van borstvoeding. Wanneer je aan borstvoeding doet, komen er hormonen vrij die de eisprong (en uiteindelijk dus ook de menstruatie) kunnen onderdrukken. Er komt in dit geval geen eitje vrij en er kan dus geen zwangerschap ontstaan.
Toch is deze manier van anticonceptie niet betrouwbaar. Daarnaast moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je kind krijgt uitsluitend borstvoeding (dus geen fles en geen bijvoeding)
- Je kind drinkt uit de borst (dus geen afgekolfde melk)
- Je kind drinkt minimaal om de zes uur (dus ook 's nachts)
Na een half jaar is deze methode helemaal niet meer betrouwbaar. Je moet dan zeker andere voorbehoedsmiddelen gaan gebruiken. Dat geldt ook wanneer er meer dan acht weken na de bevalling vaginaal bloedverlies optreedt.
Natuurlijke anticonceptie (periodieke onthouding)
Natuurlijke anticonceptie houdt in dat je op de momenten dat bevruchting kan optreden, je geen seks hebt. Elke maand is er een periode van onthouding. Deze periode loopt van een aantal dagen voor de eisprong tot twee dagen daarna, in totaal een ruime week.
Bij deze methode is het belangrijk dat je ongeveer weet wanneer de eisprong optreedt, alleen dan kun je de onthoudingsperiode bepalen. Deze methode is dan ook alleen geschikt voor vrouwen die een regelmatige cyclus hebben. De eisprong vindt ongeveer veertien dagen voor de menstruatie plaats. Heb je een cyclus van 28 dagen? Dan zal de eisprong ongeveer op de veertiende dag van de cyclus plaatsvinden (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie). De onthoudingsperiode loopt dan vanaf dag zeven (zeven dagen voor de eisprong) tot aan dag zestien (twee dagen na de eisprong). Er zijn maar weinig vrouwen met zo'n regelmatige cyclus.
Natuurlijke anticonceptie is betrouwbaarder wanneer je een aantal lichaamskenmerken observeert en noteert. Aan de hand van deze gegevens is de eisprong nauwkeuriger te bepalen. Je kunt daarvoor de volgende methodes toepassen:
- Kalendermethode volgens Ogino-Knaus
- Persoonlijk computertje (Persona)
Let op: ondanks deze methoden blijft natuurlijke anticonceptie minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld de de pil, het condoom of het spiraaltje. Deze methoden zijn dan ook alleen geschikt voor als je een zwangerschap liever nog even wilt uitstellen, maar het niet erg zouden vinden wanneer de anticonceptiemethode faalt en je toch zwanger wordt. Wil je absoluut niet zwanger worden? Kies dan een andere methode voor anticonceptie.
Kalendermethode volgens Ogino-Knaus
Bij deze methode houd je gedurende zes maanden nauwkeurig de lengte van je cyclus bij en noteer je de gegevens. Na deze zes maanden wordt aan de hand van de kortste en de langste cyclus berekend tussen welke dagen de ovulatie plaatsvindt. Was de kortste cyclus bijvoorbeeld 27 dagen en de langste 31 dagen, dan vindt de ovulatie plaats tussen de dertiende (27 min 14) en de zeventiende (31 min 14) dag. De periode van onthouding wordt met deze methode behoorlijk lang, want zeven dagen voor de eisprong tot twee dagen na de eisprong kan bevruchting optreden. In dit geval betekent dit dat je tussen de zesde dag (13 min 7) en de negentiende dag (17 plus 2) geen seks kunt hebben.
Persoonlijk computertje (Persona)
Er is een computertje op de markt dat je kan helpen bij het bepalen van je vruchtbare dagen. Tijdens de eerste cyclus dat je het gebruikt, voer je zestien keer een staafje, met wat urine erop, in op de computer. De computer bepaalt de hoeveelheid van een tweetal hormonen in je urine. Door deze gegevens te combineren, kan het moment van de eisprong worden ingeschat. De twee volgende cycli hoef je nog maar acht keer een urinestaafje in te voeren. De computer bewaart alle gegevens en wordt zo elke maand nauwkeuriger afgesteld op je cyclus. Vanaf de vierde maand is het voldoende om vijf keer een urinestaafje in te voeren. Het computerscherm laat een groen lichtje zien wanneer je veilig kunt vrijen. Licht het rode lampje op, dan ben je vruchtbaar.
Deze manier van anticonceptie is dus niet volledig betrouwbaar. Deze computer kan ook worden gebruikt voor vrouwen die juist wel zwanger willen worden; vrijen op de 'rode' dagen geeft dan de meeste kans op een zwangerschap.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan