Opvoeden: 5 tips
Peuters maken een enorme ontwikkeling door. Zo beseffen peuters zich dat ze een eigen persoon zijn, leren ze praten en ontwikkelt hun geweten zich. De peuterfase betekent opvoeden, maar vooral oefenen, oefenen, oefenen. Deze periode kan voor ouders erg pittig zijn. Daarom hebben wij, samen met pedagoog Marit Langedijk, een aantal opvoedtips voor je op een rijtje gezet die jou als ouder door deze fase gaan slepen!
Artikel opslaan
Tip 1: geef je peuter de ruimte om zijn eigen wil te onderzoeken
Een peuter die niet wil eten of slapen, is voor veel ouders een herkenbaar probleem. Dat komt doordat je peuter merkt dat hij op dit gebied iets anders kan doen dan van hem verwacht wordt. Een lastige situatie voor jou als ouder, maar heel goed voor de ontwikkeling van je peuter. Pedagoog Marit Langedijk geeft als tip: “Het is noodzakelijk dat je peuter de ruimte krijgt om zijn eigen wil te onderzoeken, binnen veilige grenzen. En ook complimenten krijgt en wordt aangemoedigd als dat goed gaat zodat de peuter daarin kan groeien.”
Tip 2: steun je peuter in zijn ontwikkeling
Naast materiële steun, zoals kleding, voeding en zorg, is steun in de vorm van warmte, aandacht en veiligheid ook heel belangrijk. Bied je peuter steun door zijn gevoelens te erkennen en te benoemen, maar ook door goed te kijken en luisteren.
Tip 3: achterhaal de reden waarom je peuter iets niet wil
Van een baby die alles lust naar een peuter die niks lekker vindt? Makkelijke eters kunnen ineens veranderen in kieskeurige eters. In plaats van de strijd aan te gaan met je peuter, raadt Marit Langedijk aan om je peuter tijdens het eten af te leiden. Belangrijk hierbij is ook om te achterhalen waarom je peuter niet wil eten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat hij zelf de lepel wil vasthouden. Geef hem in dat geval de ruimte die hij nodig heeft en laat het hem zelf doen.
Tip 4: pak ongewenst gedrag met begrip en humor aan
Straf geven op deze leeftijd heeft nog weinig zin. Je peuter is op onderzoek uit en heeft hier liefdevolle begeleiding bij nodig. In plaats van straffen, kun je beter benoemen wat niet mag en kort toelichten waarom dat niet mag. Volgens Marit Langedijk werkt met begrip en humor inspringen op een moeilijke situatie het beste.
Tip 5: geef onderzoekende handjes een leuk alternatief
Tien keer moeten herhalen dat iets niet mag, kan ervoor zorgen dat je je geduld verliest. Voor dit soort situaties heeft Marit Langedijk ook een goede tip: “Haal je peuter consequent weg bij het object waar hij niet aan mag komen en bied iets anders aan dat hij wél mag onderzoeken. Een deugdzaam voorbeeld geven, noem ik dat.”
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.