Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
kinderen spelen met speelgoed

Goede kinderopvang niet schadelijk

Veel ouders voelen zich schuldig als ze hun kinderen vaak naar een kinderdagverblijf moeten brengen. Ouders hebben dan al snel het gevoel dat ze hun kinderen te kort doen. De vraag is of dat terecht is. De gedachte is hier al snel: waarom kies je voor kinderen als je er niet zelf voor kunt of wilt zorgen? Maar is dit niet een hele negatieve gedachte? En doen ouders hun kinderen echt tekort als zij hun kind (vaak) naar de kinderopvang brengen. Wij beantwoorden deze vragen én meer in dit artikel!

Is vijf dagen per week naar de opvang niet te veel?

Nee. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van veel opvang op kinderen. Daar is bijvoorbeeld niet overtuigend uit naar voren gekomen dat vijf dagen per week kinderopvang kinderen hun sociaal-emotionele ontwikkeling schaadt.

Betekent dit dat kinderopvang nooit slecht is?

De hoeveelheid opvang speelt maar een beperkte rol. Het is vooral de kwaliteit van de opvang waar kinderen baat bij hebben, of juist onder lijden. Dat moet je dan vergelijken met de kwaliteit van de thuissituatie. Als kinderen met een slechte thuissituatie op een kinderopvang komen van slechte kwaliteit, dan kan het zijn dat ze zich daardoor minder goed ontwikkelen dan andere kinderen.

Maar een kinderopvang kan ook een positieve werking hebben op kinderen met een slechte of matige thuissituatie. Als deze kinderen naar een goed kinderdagverblijf gaan, kunnen zij zich hier als het ware aan optrekken. Andersom werkt het iets anders: kinderen met een goede thuissituatie hebben niet snel te lijden onder een slecht kinderdagverblijf. Je moet het wel heel bont maken om die kinderen schade toe te brengen.

Hoeveel dagen kinderopvang in de week is ideaal?

Uiteraard is dit iets wat je helemaal zelf mag bepalen. Maar als je een beetje houvast nodig hebt, kun je het volgende aanhouden: drie dagen naar de kinderopvang en dan één mama- én één papadag. Dit betekent niet dat het gelijk verkeer is als je het toch fijner vindt om je kind vijf dagen naar de kinderopvang te brengen. Maar als je allebei een dag voor je kind vrijmaakt, dan is het gemakkelijker om een betekenisvolle band met hem of haar op te bouwen. Bovendien houd je dan nog tijd over voor jezelf en elkaar. En dat is belangrijk voor een ontspannen sfeer in het gezin. Want als je gespannen bent, dan straal je dat onbewust uit. Dat pikken kinderen heel snel op en daar lijden ze wel onder. Het is belangrijk om dat te voorkomen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.