Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw op bankje in park zere voeten in roze hakken

Blaren

Iets te lang op je nieuwe hakken gelopen of te fanatiek hardgelopen en heb je daardoor nu last van blaren? Pijnlijk! Wij vertellen je wat je moet doen om pijn te verlichten en infecties te voorkomen.

Shop hier blarenpleisters

Blarenpleisters

Artikel opslaan

Wat is een blaar?

Een blaar is een vochtophoping in je opperhuid. Vanbuiten ziet een blaar er troebel en wit uit, maar het vocht erin is helder. Vaak ontstaat een blaar op een plek waar veel wrijving plaatsvindt, zoals onder je voet of op je hiel. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je nieuwe of te krappe schoenen draagt. Je huid wordt eerst rood en creëert vervolgens een vochtophoping om het onderliggende weefsel beschermen. Oftewel: een blaar.

Gesloten blaar

Wanneer je last hebt van een blaar, is het beste om de huid lekker met rust te laten. Hierdoor zal de blaar  indrogen, waardoor de blaar vanzelf geneest. Als de blaar niet vanzelf geneest is het aan te raden om even langs een pedicure of huisarts te gaan, om de gesloten blaar open te prikken. Of kies ervoor om een blarenpleister op de blaar te plakken. Zo voorkom je namelijk vervelende infecties. Na het openmaken van een gesloten blaar moet je de huid goed desinfecteren. Plak de blaar daarom goed af met een gaasje, wanneer je deze hebt open laten prikken. Een gesloten blaar geneest meestal vanzelf binnen 7 dagen.

Open blaar

Heb je last van een open blaar? Dan moet je de wond eerst heel goed schoonspoelen met water en afdekken met verband of een pleister om infecties te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat je een grote pleister, of een groot verbandje ruim over de open blaar plakt, zodat deze niet kan gaan schuiven. Vervang dagelijks het verband zodat er geen bacteriën bij de open blaar kunnen komen. Een open blaar geneest meestal vanzelf binnen 7 dagen.

Bloedblaar

Last van een roodgekleurde blaar? Dan is dit waarschijnlijk een bloedblaar. Bij een bloedblaar komt er bloed vrij onder de huid waardoor de blaar een rode kleur krijgt. In principe kun je een bloedblaar behandelen als een gewone blaar. Lekker met rust laten dus!

Hoe behandel je blaren?

Heb je een blaar en wil je er zo min mogelijk last van hebben? Dit kun je op verschillende manieren doen, afhankelijk van of de blaar nog heel is of niet. Als de blaar nog dicht is, ontlast deze dan met een blarenpleister, zodat deze niet openbarst. De blaar geneest dan vanzelf.

Is de blaar opengegaan? Volg dan deze stappen:

 • Spoel je blaar met schoon water.
 • Dep de blaar voorzichtig droog met een steriel gaasje.
 • Ontsmet je huid met een ontsmettingsmiddel.
 • Verzorg de blaar 1 à 2 keer per dag totdat je merkt dat de huid weer dichtgroeit.

Het herstellen van de huid kan vaak even duren. De genezingstijd hangt af van de grootte en de verzorging van je blaar. Je kunt daarom enkele dagen maar ook enkele weken last hebben van een blaar.

Hulp bij blaren

Wat doet een blarenpleister?

Een blarenpleister zorgt ervoor dat je geïrriteerde huid zich kan herstellen. De pleister neemt de extra druk en wrijving van je schoenen weg. Daarnaast beschermt het de huidlaag op de blaar zodat deze intact blijft. Zo blijft je blaar heel en voorkom je infecties. Verwijder de blarenpleister pas op het moment dat de pleister vanzelf loslaat. 

Moet je een blaar doorprikken?

Nee, probeer je blaar heel te houden! Zolang de blaar nog bedekt is, is je huid beter beschermd tegen eventuele bacteriën.  

Wanneer mag je wel je blaar doorprikken? Als de zwelling van de blaar veel pijn veroorzaakt kun je overwegen de blaar door te prikken. Volg hiervoor het volgende stappenplan:

 • Ontsmet de blaar en de huid eromheen goed om eventuele infecties te voorkomen.
 • Gebruik een steriele naald en prik de blaar aan twee kanten door. 
 • Druk met een steriel gaasje of een schoon wattenstaafje het vocht uit de blaar en laat het vel zoveel mogelijk zitten. Hierdoor verklein je de kans op infecties.
 • Ontsmet de blaar opnieuw en dep deze droog.
 • Bedek de blaar met een steriel gaasje of een pleister. Gebruik geen blarenpleister op een open blaar.
 • Reinig de blaar dagelijks met water en ontsmettingsmiddel. 

Hoe kun je blaren voorkomen?

Begint de huid op je voeten geïrriteerd te raken? Wij hebben een aantal tips voor je om te voorkomen dat er een blaar ontstaat: 

 • Verminder de wrijving op de drukpunten met een blarenpleister. Geen blarenpleister in huis? Gebruik dan tape om de kwetsbare plekken in te tapen.
 • Draag schone, droge en naadloze sokken.
 • Draag goed zittende schoenen. Zorg dat ze niet te groot of te klein zijn, zodat er geen wrijving ontstaat. Nieuwe schoenen gekocht? Loop ze eerst goed in voordat je er langer mee op pad gaat!
 • Bedek je voeten met een dun laagje talkpoeder om zweetvoeten te voorkomen. Als je last hebt van zweetvoeten, is de kans op blaren namelijk groter.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In principe heelt een blaar vanzelf en hoef je hiervoor niet naar de huisarts. Het is wel verstandig om je huisarts te raadplegen wanneer je last hebt van een ontstoken blaar. Een ontstoken blaar is rood van kleur en bevat pus in plaats van helder vocht.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.