Uitgelicht product

Promotie: Promotie voorwaarden: Etos sport-, wond- en voetverzorging alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. geneesmiddelen. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
€ 1.99
10 x 10 CM,

Hechten: tips voor een snelle genezing

Au! Je snijdt jezelf per ongeluk in je vingers, of je haalt je open aan een gebroken glas. Is de wond groot? Stopt het bloeden niet? Dan moet deze waarschijnlijk gehecht worden. Hoe verzorg je een gehechte wond? En wanneer kunnen de hechtingen er weer uit? Wij vertellen je alles over hechten!

undefined

Wat is hechten?

Als een wond gehecht wordt, worden de zijkanten van de wond (de wondranden) aan elkaar vastgemaakt met hechtmateriaal, zoals hechtdraad. Daardoor geneest een grote wond, waarvan de wondranden ver uit elkaar liggen, sneller en mooier. Ook is er minder kans op infecties.

Hoe gaat hechten in zijn werk?

Je kunt niet zelf je eigen wonden hechten. Dat doet de huisarts, de spoedeisende hulparts of de chirurg voor je. Deze professionals hebben verschillende hechtmaterialen tot hun beschikking, afhankelijk van hoe ver de wondranden van elkaar af staan kiezen ze voor:

  • Hechtdraad. Met naald en hechtdraad wordt de wond dichtgenaaid. Net alsof je een kledingstuk repareert! Het nadeel hiervan is dat de gaatjes die de naald veroorzaakt, ook kleine littekentjes achterlaten.
  • Zwaluwstaartjes. Dit zijn smalle pleisters die strak over de wond heen worden geplakt en op die manier de wondranden bij elkaar houden. Ze vallen vanzelf van je huid af. Trek ze dus niet los!
  • Wondlijm. Hiermee worden de wondranden letterlijk aan elkaar gelijmd. Wondlijm kan alleen toegepast worden bij kleine wondjes, waar niet al te veel druk op de wondranden staat.
  • Nietjes. Deze methode wordt eigenlijk alleen toegepast na een operatie. Speciale hechtnietjes werken namelijk goed als er veel spanning op de wondranden staat, zoals bij erg grote wonden.

Vaak gaat er tot slot nog een pleister of verband over de hechtingen heen. Dit doet de arts om de wond te beschermen, bijvoorbeeld tegen vuil of schurende kleding.

Hoe kan ik mijn hechtingen het best verzorgen?

Om een snelle genezing te garanderen, is het verstandig om goed voor je wond en je hechtingen te zorgen. Wij geven je een paar tips:

  • Houd de hechtingen droog. Kort douchen mag wel. Pas als de hechtingen verwijderd zijn, kun je weer lang douchen, in bad gaan, of zwemmen. Let op! Zwaluwstaartjes mogen helemaal niet nat worden. In dat geval kun je je beter met een washandje wassen.
  • Houd de wond schoon. Controleer of de pleister of het verband schoon blijven en vervang ze als ze vuil zijn geworden. Je kunt verband en gaasjes stevig vastplakken met hechtpleisters. Is de wond droog? Dan hoef je niet per se een pleister of verband er overheen te plakken.
  • Zorg voor zo min mogelijk spanning op de wond. Afhankelijk van de plek van de wond, kunnen sommige bewegingen extra spanning op de wondranden zetten. Dat vertraagt het genezingsproces.

Wanneer worden hechtingen verwijderd?

Afhankelijk van de plaats van de hechtingen, worden de hechtingen na 5 tot 14 dagen door een arts verwijderd. Als een hechting voor die tijd irritatie veroorzaakt, kan het nodig zijn om de hechting eerder te verwijderen. Soms wordt er gebruikt gemaakt van oplosbaar hechtmateriaal, bijvoorbeeld na het trekken van een verstandskies. Dan hoeven de hechtingen niet verwijderd te worden. Ze lossen namelijk na verloop van tijd vanzelf op.

Zwaluwstaartjes vallen vanzelf van je huid af. Ook de korst die wondlijm achterlaat, gaat na verloop van tijd loszitten. Ga er niet aan pulken of trekken, maar wacht af totdat de korst of de zwaluwstaartjes er uit zichzelf af vallen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Neem contact op met je huisarts als je hechtingen hebt en één van de volgende situaties zich voordoet:

  • De wond wordt steeds dikker, roder en pijnlijker.
  • Er komt pus uit de wond.
  • Je hebt meer dan 38 graden koorts.
  • De wond barst open.
  • De huid rond de hechtingen kleurt blauw of zwart.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos-winkel

Overige hulp

Wegens drukte in onze webshop, kan de bezorging van je pakketje helaas langer duren

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.