
Vakantie
Etos
Laatste update 30 november 2022
Au! Je snijdt jezelf per ongeluk in je vingers, of je haalt je open aan een gebroken glas. Is de wond groot? Stopt het bloeden niet? Dan moet deze waarschijnlijk gehecht worden. Hoe verzorg je een gehechte wond? En wanneer kunnen de hechtingen er weer uit? Wij vertellen je alles over hechten!
Je kunt niet zelf je eigen wonden hechten. Dat doet de huisarts, de spoedeisende hulparts of de chirurg voor je. Deze professionals hebben verschillende hechtmaterialen tot hun beschikking, afhankelijk van hoe ver de wondranden van elkaar af staan kiezen ze voor:
Vaak gaat er tot slot nog een pleister of verband over de hechtingen heen. Dit doet de arts om de wond te beschermen, bijvoorbeeld tegen vuil of schurende kleding.
Om een snelle genezing te garanderen, is het verstandig om goed voor je wond en je hechtingen te zorgen. Wij geven je een paar tips:
Afhankelijk van de plaats van de hechtingen, worden de hechtingen na 5 tot 14 dagen door een arts verwijderd. Als een hechting voor die tijd irritatie veroorzaakt, kan het nodig zijn om de hechting eerder te verwijderen. Soms wordt er gebruikt gemaakt van oplosbaar hechtmateriaal, bijvoorbeeld na het trekken van een verstandskies. Dan hoeven de hechtingen niet verwijderd te worden. Ze lossen namelijk na verloop van tijd vanzelf op.
Zwaluwstaartjes vallen vanzelf van je huid af. Ook de korst die wondlijm achterlaat, gaat na verloop van tijd loszitten. Ga er niet aan pulken of trekken, maar wacht af totdat de korst of de zwaluwstaartjes er uit zichzelf af vallen.
Neem contact op met je huisarts als je hechtingen hebt en één van de volgende situaties zich voordoet:
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos-winkel
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.