Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Baard trimmen en scheren

Baard trimmen en scheren voor dummies

Een baard laten staan is helemaal hot. Een baard trimmen is hotter. Trimmen is daarom onmisbaar voor de perfecte baard. En als je je baard op een gegeven moment zat bent, scheer je hem binnen een paar minuten weg! Hoe doe je dit zonder jeuk, bultjes en kleine bloedinkjes? Etos geeft tips over je baard trimmen en scheren.

Baard trimmen voor dummies

Als eerste is baardgroei natuurlijk noodzakelijk. Zonder haren op je wangen, kin en keel kun je lastig een baard trimmen. In het begin ziet het er waarschijnlijk een beetje slonzig uit, maar heb geduld: dit is nodig voordat je het kunt trimmen. Vervolgens kies je uit een schaar of baardtrimmer. Belangrijk: trim je baard als het droog is. Nat haar is vaak langer, waardoor je niet weet hoe het eruit ziet wanneer het opdroogt. Trimmen en scheren is het makkelijkste als je baardhaar zacht is. Dit doe je bijvoorbeeld door het te verzorgen met een crème of olie, en door je baard schoon te houden met shampoo. Beter nog: met conditioner wordt je baardhaar nog zachter.

Zo ga je aan de slag met een schaar

Gebruik een grove kam voor je baard en knip het haar aan de buitenkant van deze kam weg. Werk van buiten naar binnen:

  • Begin aan de zijkant van je gezicht en ga dan richting je kin.
  • Een baardtrimmer werkt nauwkeuriger dan een schaar. Je kunt meestal met een opzetstuk bepalen hoe lang je je baard wilt hebben.
  • Stel niet gelijk de stand in die je voor ogen hebt; straks is het te kort en kun je niet meer terug. Stel je trimmer daarom in op een grotere stand. Trim eerst van boven naar beneden en vervolgens van beneden naar boven. Stel nu de goede stand van je trimmer in begin weer van boven naar beneden, en daarna van beneden naar boven. Let op: verwijder haren die buiten je baardlijn zitten voor het mooiste resultaat.

Baard scheren voor dummies

Gebruik bij het scheren van je baard scheerschuim. Gebruik je een hand scheermesje? Maak deze na iedere haal goed schoon, zodat je huid niet kapot gaat door stugge, afgeschoren haartjes die in het scheerapparaat blijven hangen. Je kunt je baardhaar eerst zachter maken met een crème, olie of conditioner. Nat scheren maakt het scheren soms comfortabeler. Voor een baard scheren geldt hetzelfde als voor het trimmen: begin van boven naar beneden met de richting van de haren mee. Daarna scheer je van beneden naar boven, zodat je alles kunt verwijderen. Je scheert eerst mee met de haarrichting om irritatie te voorkomen. Je scheert tegen de richting in voor het meest gladde resultaat. Gebruik tijdens het scheren altijd een schoon en scherp mes om huidproblemen te voorkomen. Was na het scheren je huid en smeer eventueel een verzachtende crème op bij een gevoelige huid. Lees hier meer over huidverzorging voor mannen.

Weetjes over je baard

  • De circa 7.000 tot 15.000 baardharen van een man groeien meer dan één cm per maand tot ongeveer veertien cm per jaar
  • Baardharen groeien per dag tussen de 0,30 en 0,50 mm
  • Gemiddeld besteedt een man tussen zijn vijftiende en 75e ongeveer negenhonderd uur aan scheren. Dat is 37,5 dag
  • In Amerika, Canada en Europa geeft 68 procent van de mannen de voorkeur aan nat scheren

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.