Uitgelicht product

Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 2.99 voor € 2.69
Spaar 1 Air Mile

Ingegroeide haar? Zo kom je er vanaf!

Wat vervelend! Gisteren heb je je benen geschoren en nu heb je zo’n pijnlijk ingegroeid haartje. Wat kun je doen om ingegroeide haartjes te voorkomen? Hoe moet je een ingegroeide haar verwijderen en kun je een ontsteking rond een ingegroeide haar uitknijpen? We vertellen je alles wat je moet weten.

undefined

Hoe ontstaat een ingegroeide haar?

Een ingegroeide haar ontstaat doordat een haar opgesloten raakt na het scheren of epileren. Wanneer je een haar verwijdert, staat de huid onder lichte spanning. Bij het scheren of epileren worden haren iets van elkaar getrokken en ontstaat er een scherp puntje aan het einde van de haar. Dit puntje kan in de wand van het haarzakje prikken, waardoor het de uitgang van het haarzakje blokkeert. De haar groeit vervolgens niet meer goed naar buiten, waardoor deze onder het huidoppervlak zit en een weg zoekt om toch te groeien. Ingegroeide haartjes komen met name voor op plekken waar de haren dikker zijn, zoals in de schaamstreek, oksels en op de benen.

Meestal ontstaat een ingegroeide haar doordat:

  • Je tegen de haargroei in scheert. Tegen de haargroei in scheren geeft toch een gladder resultaat? Dat klopt, toch is het beter als je met de haargroei mee scheert, omdat dit de kans op infecties onder de huid verkleint. Wanneer je tegen de haargroei in scheert, worden de haartjes kort afgesneden en is de kans groter dat de haar opgesloten raakt onder de huid.
  • Je een bot scheermes gebruikt of de haren epileert. Is je scheermes niet scherp meer? Gooi hem dan weg. Een bot scheermesje trekt net zoals bij epileren de haren uit je huid, in plaats van dat je haren netjes worden afgeschoren. Hierdoor breken de haartjes sneller af en is de kans groter dat de haar niet goed naar buiten groeit.
  • Je de huid niet regelmatig scrubt. Scrub je de huid niet regelmatig (1 tot 2 keer per week)? Dan is de kans op dode huidcellen groter. Dode huidcellen zorgen ervoor dat de porie-opening waar de haartjes naar buiten moeten groeien, afgesloten raken.

Heb je last van een geïrriteerde huid of roos? Lees alles over haarproblemen, huidtypes en huidproblemen.

 

Ontsteking van het haarzakje

Een ingegroeide haar kan leiden tot een ontsteking van het haarzakje. Een haar die onderhuids groeit kan namelijk de talgproductie in de talgklier blokkeren. Hierdoor komt het haarzakje onder druk te staan en kan er een ontsteking ontstaan. Het haarzakje wordt rood, gezwollen en kan pijnlijk aanvoelen. De gele verkleuring die soms optreedt is talg.

Een ingegroeide haar kan ook eerst boven het huidoppervlak groeien en vervolgens met een krul terug in de huid groeien. Je lichaam zal de huid hiertegen beschermen met een ontsteking in het haarzakje.

Hoe moet je een ingegroeide haar verwijderen?

Een ingegroeide haar is een bultje dat erg kan irriteren. Het kan soms pijnlijk en ontstoken aanvoelen. Hoewel de verleiding groot kan zijn om het bultje uit te knijpen, doe je er goed aan om er vanaf te blijven. Dit in verband met huidbeschadiging en littekenvorming.

Wil je toch dat de ingegroeide haar wordt verwijderd? Ga dan langs bij je huisarts of een schoonheidsspecialist. Deze knijpt het bultje uit met een speciaal naaldje. Meestal komt de ingegroeide haar mee naar boven en wordt deze er voorzichtig uitgehaald met een gedesinfecteerde pincet.

Ingegroeide haren definitief verwijderen

Wil je ingegroeide haren definitief behandelen? Dan biedt laserontharing vaak uitkomst. Bij laserontharing gaat het haarzakje kapot, waardoor er geen nieuwe haar meer kan groeien. Toch kan het voorkomen dat (een paar) haartjes na een laserbehandeling teruggroeien. Vaak zijn ze dan wel een stuk lichter en dunner dan voorheen. Het aantal behandelingen dat nodig is om permanent te ontharen, verschilt per persoon. Dat heeft onder andere te maken met de structuur en de hoeveelheid van de haren.

Wat kun je doen om ingegroeide haren te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om ingegroeide haren te voorkomen:

  • Scheer met de haargroei mee.
  • Zorg dat je scheermesje scherp en schoon is, zodat je de haren er niet uit trekt.
  • Scheer niet dagelijks, zodat je je huid niet overmatig irriteert.
  • Reinig je huid goed, bijvoorbeeld door middel van een scrub. Zo verwijder je de dode huidcellen en raken de poriën minder snel verstopt. Het advies is om ongeveer 1 tot 2 keer per week je lichaam en gezicht te scrubben.
  • Beperk of vermijd het gebruik van huidproducten met parfum of andere irriterende stoffen. Smeer bij voorkeur niets op het bultje of het plekje waar de ingegroeide haar is verwijderd.
 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk hier ons assortiment aan scheerproducten!

Persoonlijk advies

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.