Hyperkeratose
Bij hyperkeratose voelt een stuk op je huid dikker en ruwer aan dan de huid eromheen. De huidlaag is verdikt en verhoornd. Dit kan ongemak geven. Waardoor wordt hyperkeratose veroorzaakt? Is het ernstig en kan je er zelf iets aan doen? Wij vertellen je alles over hyperkeratose. Lees verder!
Shop huidverzorging
Artikel opslaan
Wat is hyperkeratose (verhoorning van de huid)?
Hyperkeratose is een verdikking of verhoorning van een stuk huid. Een stuk of grote delen van je hoornlaag, het meest oppervlakkige deel van je opperhuid, voelt dikker en stugger aan dan de huid eromheen. Hyperkeratose is hetzelfde als overmatige eelt en kan overal op je lichaam voorkomen.
Wat is de oorzaak van hyperkeratose?
Hyperkeratose is een reactie van je huid om de weerstand van je opperhuid te versterken. Als je bijvoorbeeld veel op blote voeten loopt, merk je dat de huid onder je voeten dikker wordt en er een eeltlaag ontstaat. Dit is hyperkeratose: de weerstand van je opperhuid wordt versterkt op plaatsen waar de huid veel te verduren krijgt, bijvoorbeeld door herhaaldelijke wrijving of permanente druk. Dit wordt veroorzaakt doordat je huid versneld cellen met veel keratine aanmaakt. Keratine is een taai, onoplosbaar eiwit in de opperhuid. Op plekken met hyperkeratose neemt het aantal cellen met keratine erin dus sterk toe. De dikke huidlaag die dan ontstaat is in principe gunstig: het biedt bescherming op plaatsen waar je huid veel weerstand krijgt. Maar hyperkeratose kan wel storend zijn omdat het er minder mooi uitziet en ruw aanvoelt. Ook kan de verdikte huid barsten vertonen.
De plaats van de hyperkeratose op het lichaam kan iets zeggen over de oorzaak ervan. Zo is het logisch dat hyperkeratose op de voetzolen ontstaat als je veel op blote voeten loopt. Bij mensen die veel zwaar werk verrichten met hun handen zal hyperkeratose op de handen ontstaan.
Heb je last van de huidaandoening psoriasis? Dan kan het zijn dat je op plekken waar je last hebt van psoriasis ook last hebt van hyperkeratose. De psoriasisplekken zijn vaak eerst rood en worden vervolgens dikker en ruwer, als eeltplekken.
Wat zijn de symptomen van hyperkeratose?
Hyperkeratose herken je aan de volgende symptomen:
- plekken waar de huid dikker is dan de huid eromheen
- ruw aanvoelende huid
- barsten in de verdikte huid
Heb je vooral kleine ruwe plekken op je armen en dijen? Dat zou keratosis pilaris kunnen zijn: een aandoening waar er bij je haarzakjes puntvormige hyperkeratose te zien is. Ongeveer een derde van de Nederlanders heeft deze huidaandoening. Lees hier meer over keratosis pilaris.
Hoe kan hyperkeratose behandeld worden?
Hoe hyperkeratose behandeld kan worden, hangt af van de oorzaak.
Wordt hyperkeratose veroorzaakt door een fysieke oorzaak, zoals veel wrijving of overbelasting van dat lichaamsdeel? Probeer dan die wrijving of overbelasting weg te nemen. Wissel af van schoeisel of probeer hard werken met je handen af te wisselen met andere taken.
Heeft de hyperkeratose geen fysieke oorzaak? Dan kan het erfelijk zijn of bijvoorbeeld te maken hebben met psoriasis. Neem in dat geval contact op met je huisarts, zodat jullie samen de oorzaak kunnen achterhalen.
Wat kan je zelf doen tegen hyperkeratose?
Om hyperkeratose te verminderen kan je huidverzorging gebruiken die de huid goed hydrateert. Op die manier verzacht je de ruwheid van je verdikte huid. Ook verminder en voorkom je zo verdere barsten en kloofjes in de huid.
Gebruik het liefst producten met ureum of salicylzuur. Deze ingrediënten laten de overmatige keratine in je huidcellen uit elkaar vallen.
Shop producten met ureum en salicylzuur
Wanneer moet je naar de huisarts met hyperkeratose?
Neem contact op met je huisarts als:
- je vermoedt dat je last hebt van hyperkeratose, en het erger is dan alleen extra eeltvorming op je handen en voeten
- je ook psoriasis of een andere huidaandoening hebt
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.