Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
rug van vrouw in bikini

Laser- behandeling

Lasertherapie is de afgelopen jaren erg populair. Het kan ingezet worden voor het behandelen van vele huidproblemen, zoals het behandelen van pigmentvlekken, rimpels, couperose en acne littekens. Ook kan een laserbehandeling ingezet worden voor definitieve ontharing of voor het verwijderen van tatoeages. Wat is een laser eigenlijk? En welke soorten laserbehandelingen zijn er? Wij vertellen je er alles over!

Wat is een laser?

‘Laser’ is een afkorting voor ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Laserlicht is een ander soort licht dan gewoon zonlicht, doordat het licht gebundeld wordt in één geconcentreerde straal. Dit zorgt ervoor dat je met laser heel gericht en lokaal kunt werken. Lasers worden veel binnen de medische wereld gebruikt. Ondertussen worden ook binnen de schoonheidsbranche veel laserbehandelingen uitgevoerd. De lasers binnen de schoonheidsbranche zijn minder krachtig dan binnen de medische wereld en worden cosmetische lasers genoemd. Er bestaan veel verschillende soorten cosmetische lasers.

Welke cosmetische lasers bestaan er?

Er zijn allerlei soorten laserapparaten met verschillen op het gebied van golflengte (kleur), vermogen, de diepte waarop ze inwerken, de stof waarop ze werken (bijvoorbeeld CO2-gas of een vaste stof als glas) en of ze continue laserstralen uitzenden of met onderbrekingen (pulsen). De meeste laserapparaten worden ingedeeld naar het probleem dat ze behandelen.

Vaatlasers

Met het licht dat vaatlasers uitzenden, kunnen vaatjes dichtgeschroeid worden. Met deze lasers kunnen de volgende huidproblemen behandeld worden:

 • Couperose
 • Wijnvlekken
 • Spataderen
 • Aardbeienvlekken
 • Bezemrijs
 • Rosacea

Pigment- en tatoeagelasers

Deze lasers verpulveren de kleurstof of het pigment tot diep in je huid, waardoor de uiteengevallen moleculen gemakkelijker weg te voeren zijn uit het lichaam. Pigment- en tatoeagelasers kunnen gebruikt worden voor het behandelen van:

 • Sproeten
 • Zonnevlekken
 • Verwijderen van pigmentvlekken en café au lait vlekken
 • Zwangerschapsmasker
 • Verwijderen van tatoeages

Foto-epilatielasers

Dit zijn lasers waar behandelingen voor een definitieve ontharing mee uitgevoerd kunnen worden.

Resurfacing lasers

Deze lasers worden gebruikt voor het verminderen van rimpels en littekens. Hiermee kunnen ook acne littekens behandeld worden.

Welke huidproblemen zijn met een lasertherapie te behandelen en welke niet?

Niet elke aandoening is even goed te behandelen met laser.

 • Rimpels. De klassieke CO2-laser schraapt het bovenste deel van de huid weg, waaronder als het ware een nieuwe, jongere huid tevoorschijn komt. Het nadeel hiervan is dat het een heftige behandeling is, bijna een operatie. Verder zijn er vaak meerdere behandelingen nodig die erg kostbaar zijn. De herstelperiode duurt lang en er bestaat een aanzienlijke kans op complicaties (infectie, pigmentvorming, littekenvorming). De resultaten van deze behandeling verschillen sterk per apparaat en per individu.
 • Slappe huid. Wanneer je huid verslapt is, is een laserbehandeling een minder rigoureus alternatief voor een facelift. Bij sommige lasers, mits ze diep in de huid werken, kan de huid na enkele behandelingen wat steviger worden, doordat er collageen wordt aangemaakt.
 • Onderkin. Een onderkin is met de laser te behandelen. Of beter met radiofrequentie, waarbij trillingen warmte produceren die het weefsel strak trekken. Deze behandelingen zijn duur en het succes is zeer wisselend.
 • Wallen. Aan wallen onder de ogen gaan verschillende onderliggende problemen schuil: verslapte huid, vetophoping of donkere kringen. Bij een verslapping kan een laser de huid soms wat steviger maken, maar ook hier is het resultaat van beperkt.
 • Acné. Zowel acné als de littekens zijn met laser redelijk te behandelen. Meestal is de laserbehandeling een aanvulling op een andere behandeling, zoals peelings of medicatie van de dermatoloog. Goede resultaten worden geboekt met de punchtechniek, een soort mini huidtransplantaties, of lokaal een hoge concentratie TCA-zuur in combinatie met een laserbehandeling.
 • Cellulitis. Maar liefst 80 tot 90% van de vrouwen heeft cellulitis. Cellulitis is lastig te behandelen. De problemen zitten zo diep in het bindweefsel dat een crème er niet bij komt. Klinieken zijn terughoudend met deze behandelingen tegen cellulitis vanwege matige successen.
 • Couperose, rosacea en wijnvlekken. Couperose is prima te behandelen met de laser. Meestal zijn hier drie tot vijf behandelingen voor nodig met een vaatlaser. Wijnvlekken zijn ook te behandelen met de vaatlaser, maar deze aandoening vergt meer behandelingen. Ook bij rosacea kan de vaatlaser verbetering te zien geven.
 • Pigmentvlekken. Niet alle donker gekleurde vlekken en niet ieder huidtype zijn even geschikt om met de laser te behandelen. Een nieuw type glaslaser met een IPL-kop blijkt goed geschikt om zonnevlekken en ouderdomsvlekken (zoals lentigo of levervlekken) grotendeels uit te vlakken. Daarvoor zijn wel meerdere behandelingen nodig. Lastiger aan te pakken zijn de egale café au lait vlekken. Bij eenderde van de plekken lukt het goed, maar in nog eens eenderde van de gevallen wordt de plek juist erger. En soms reageert de plek in eerste instantie goed, maar komt het pigment later weer terug. Minstens zo lastig zijn moedervlekken en melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, dat ontstaat onder invloed van hormonen. Mensen met een donkere huid moeten extra voorzichtig zijn, omdat ze meer kans lopen op bijwerkingen.

Is lasertherapie bij huidproblemen een goed idee?

Lasertherapie kan hele mooie resultaten geven bij huidproblemen. Het is een persoonlijke keuze. Of het voor jou een goed idee is, hangt van diverse factoren af, zoals van jouw wensen en de ernst van je huidaandoening. Het is in ieder geval belangrijk dat je je goed laat voorlichten, dat je voldoende inzicht hebt in de risico’s en dat je de behandeling laat uitvoeren door iemand met voldoende kennis en ervaring op het gebied van laserbehandelingen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.