twee vrouwen met fijne lijntjes

Collageen

Collageen is het nieuwe buzzword in beauty-land. Het gelachtige eiwit staat vooral bekend om dat het goed is voor je huid. Maar wat is collageen nou eigenlijk? Hoe werkt collageenpoeder? En heeft collageen bijwerkingen? Je leest het hier!

Shop collageen-supplementen

Artikel opslaan

Wat is collageen? 

Collageen is een gelachtig, lichaamseigen eiwit dat de normale elasticiteit, stevigheid en structuur van je huid helpt te behouden. In principe kan je lichaam zelf collageen aanmaken, maar vanaf je 25e levensjaar neemt deze aanmaak van collageen steeds meer af. Hierdoor kan je fijne lijntjes en rimpels in je huid gaan zien.  

Na je 50e levensjaar maakt je lichaam zelf bijna geen collageen meer aan. 

Wat doet collageen voor je huid? 

Het effect van collageen is het meest zichtbaar op je huid – voornamelijk in je gezicht. Bij langdurige inname maakt het je huid van binnenuit mooier en vermindert het de zichtbare tekenen van het ouder worden. Maar de invloed van collageen is ook te zien op ander delen van je lichaam. Ook daar maakt het je huid zachter, gladder en soepeler. 

Wat voor types collageen zijn er? 

Er is niet maar 1 soort collageen, er zijn verschillende types. Momenteel zijn er maar liefst 16 verschillende soorten collageen bekend. Niet al deze types zijn even belangrijk: 90% van al het collageen in ons lichaam bestaat namelijk uit collageen type 1. 

Hier kijken we naar een paar types collageen en wat hun functie is. 

  • Collageen type 1 is het hoofdbestanddeel van onze botten, maar komt ook voor in onze huid, pezen, organen, kraakbeen, bloedvaten en bindweefsels. Het geeft als het ware structuur aan ons lichaam. 
  • Collageen type 2 komt voor in het elastisch kraakbeen van onder andere de tussenwervelschijven, ribben, luchtpijp, strottenhoofd en neus. Het zorgt ervoor dat onze gewrichten soepel blijven. 
  • Collageen type 3 geeft structuur aan onze spieren, organen en aderen maar komt ook voor in de huid. Het komt veel voor in het snelgroeiende weefsel van helende wondjes, maar wordt daarna grotendeels vervangen door collageen type 1. 
  • Collageen type 4 heeft een soort filterfunctie en is essentieel voor je huid en haarvaatjes. 
De 16 types collageen vormen als het ware de lijm die ons lichaam bij elkaar houdt. 

Hoe herken je een collageen-tekort? 

Hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je aanmaakt. Ook hebben uv-straling, luchtvervuiling, suikers en roken een negatieve invloed op je collageen-aanmaak. In principe is dit niets om je zorgen over te maken. Wel kan je de vermindering van collageen in je lichaam zien en merken.  

Als je collageen-niveaus dalen, kan je dat merken aan de volgende tekens:

  • verslapte huid 
  • rimpels
  • doffe huid 
  • ingezakte wangen 
  • ingevallen ogen 
  • broze nagels 
  • futloos haar 

Collageen en voeding 

Collageen zit vooral in de botten en huiden van vissen en dieren. Eén manier om collageen binnen te krijgen door voeding is dus om bouillon te trekken van botten en viskoppen, en vlees en vis met de huid te eten. Collageen-supplementen worden ook vaak gemaakt van de huid en botten van vis of rund.  

Eet je liever vegetarisch? Niet getreurd. Je kan ook zorgen dat je op plantaardige wijze voedingsstoffen binnenkrijgt die de aanmaak van collageen in je lichaam stimuleren. Zo draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen, wat van belang is voor de huid. Maar ook zink helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit.

Dierlijke voeding bevat collageen, en plantaardige voeding kan de collageen-aanmaak stimuleren. 

Wil je je collageen-niveaus een boost geven door middel van je voeding? Eet dan regelmatig: 

  • getrokken bouillon van vis of botten 
  • gelatine uit dierlijke huiden en botten 
  • vlees of vis met de huid er nog aan 
  • fruit dat rijk is aan vitamine C 
  • groente die rijk is aan vitamine C
  • noten en zaden 
  • soja 

Hoe werkt collageen-poeder? 

Als je geen tijd hebt om iedere dag een kippenbouillon te trekken, kan je je collageen ook aanvullen met behulp van collageenpoeder. Dit is een snelle en makkelijke manier om dagelijks meer collageen binnen te krijgen. 

Voeg iedere dag een schepje collageenpoeder toe aan je water, koffie, thee, smoothies, of favoriete recepten. Collageen werkt het beste als je het inneemt op de lange termijn. Probeer het daarom onderdeel te maken van je dagelijkse routine. 

Ook collageen-supplementen koop je gewoon bij Etos!

Wanneer moet je collageen innemen? 

Je kan collageen innemen op ieder moment van de dag. Probeer het echter wel consequent te doen! Op die manier houd je je collageen-inname stabiel. 

Hoeveel collageen heb je nodig per dag? 

Hoeveel extra collageen je nodig hebt per dag voor een mooiere huid verschilt per persoon. Zo hebben je leeftijd, je leefstijl en je voeding bijvoorbeeld invloed op hoeveel extra collageen goed voor je is.  

De meeste bronnen raden aan om tussen de 5 en 10 gram collageen per dag te slikken voor een mooiere huid. Gebruikers die rond de 10 gram collageen per dag slikken hebben over het algemeen de beste ervaring. 

Kan je te veel collageen innemen? 

Of het schadelijk is voor je gezondheid om te veel collageen te slikken is nog onvoldoende onderzocht. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen hoeveelheid. 

Heeft collageen bijwerkingen? 

Collageen heeft in principe geen bijwerkingen voor je gezondheid. Mensen die snel een opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid of een te hoog calciumgehalte hebben kunnen hier ook last van hebben na het innemen van collageen-supplementen. 

Mag je collageen slikken tijdens de zwangerschap? 

Collageen is een lichaamseigen eiwit. Het zou daarom geen problemen op moeten leveren om collageen te slikken tijdens de zwangerschap. Aangezien de meeste collageen-supplementen niet zijn getest op vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kunnen producenten echter geen claims maken over collageen en zwangerschap. Overleg bij twijfel even met je huisarts. 

Vis- of rundercollageen? 

De meeste collageen-supplementen bestaan uit vis- of rundercollageen. Beide soorten collageen komen uit dierlijke bronnen. Ze hebben vrijwel dezelfde werking. Wel heeft viscollageen in vergelijking met rundercollageen een net iets andere samenstelling van aminozuren. De structuur van viscollageen lijkt het meeste op die van de menselijke huid. 

Als je hulp nodig hebt met kiezen tussen vis- of rundercollageen, kan deze informatie helpen. 

Viscollageen Rundercollageen
  • wordt ook wel marine collageen genoemd 
  • is afkomstig van dierlijke bronnen 
  • wordt gemaakt uit de huid, graten en schubben van vissen 
  • wordt gemaakt van de huid een beenderen van runderen
  • is geschikt voor pescotariërs 
  • is geschikt voor vleeseters 
  • bevat voornamelijk type 1 collageen 
  • bevat voornamelijk type 1 en type 3 collageen 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.