Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
eikenprocessierups

Eikenprocessie- rups

Het aantal eikenprocessierupsen is de afgelopen jaren explosief gestegen. Een eikenprocessierups heeft zo’n 700.000 brandharen die je met het blote oog niet kunt zien. Als die haartjes in aanraking komen met je ogen, huid of luchtwegen, kun je onder meer last krijgen van jeukende uitslag. Wil je weten wat helpt tegen de jeuk? Lees dan verder.

Shop hier producten tegen huidirritatie

Artikel opslaan

Laatst bijgewerkt: 20 februari 2020

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een harige rups die in de maanden mei, juni en juli in eikenbomen voorkomt. Processierupsen zijn echte kuddedieren: ze bewegen zich voort in colonnes (processies) en komen samen in witte nesten aan de zonkant van eikenbomen. Een eikenprocessierups heeft zo'n 700.000 brandharen die je met het blote oog niet kunt zien. Als de rups zich bedreigd voelt, schiet hij de haartjes af. Door de wind kunnen deze haartjes zich door de lucht verspreiden. Zodra je huid, ogen of luchtwegen in aanraking komen met die haartjes, kan er een allergische reactie ontstaan waarbij je lichaam antistoffen (histamine) aanmaakt.

Het aantal eikenprocessierupsen is de afgelopen jaren explosief gestegen. Eén verklaring hiervoor is dat het in Nederland steeds warmer wordt. Bovendien is er in Nederland voldoende voedsel beschikbaar (eikenbladeren) én heeft de eikenprocessierups nauwelijks natuurlijke vijanden. Daarom geeft dit beestje nu meer overlast dan ooit. 

Naast de eikenprocessierups is er in de zomer ook een andere rups actief: de bastaardsatijnrups. Deze rups komt voor aan het strand en kun je herkennen aan de rode wratten op zijn rug. Dit beestje kan allergische reacties veroorzaken, net zoals de eikenprocessierups. Wil je meer weten over deze rups? Je leest er alles over in ons artikel over de bastaardsatijnrups

Wat zijn de klachten na contact met de eikenprocessierups?

Een allergische reactie kan vervelende klachten geven, zoals: 

 • Huiduitslag in de vorm van jeukende rode bultjes of blaasjes
 • Rode en opgezwollen ogen
 • Een loopneus
 • Kriebel in de keel
 • Hoesten
 • Moeilijk kunnen slikken
 • Kortademigheid en/of benauwdheid

Klachten die minder vaak voorkomen zijn overgeven, duizeligheid en koorts. De klachten gaan meestal binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf weer over. Als je meermalen in contact komt met eikenprocessierupsen, kan het zijn dat de klachten heviger worden.

Wat te doen als je in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups?

Ben je in aanraking geweest met brandharen van de eikenprocessierups? Geen paniek. Dit moet je doen:

 • Trek je kleding uit en was die op 60 graden. Zo verwijder je de brandharen uit je kleding.
 • Spoel je huid en/of je ogen met lauw water. Zo spoel je de meeste haartjes weg.
 • Heb je ergens jeuk of rode plekjes? Plak op die plekken plakband en trek deze er weer vanaf. Zo verwijder je brandhaartjes van je huid. Tip: je kunt ook een kledingroller gebruiken.
 • Probeer bij jeuk en uitslag niet te krabben. Dit maakt de jeuk alleen maar erger.
 • Word je knettergek van de jeuk? Gebruik dan een verkoelende zalf voor processierupsklachten met menthol of aloë vera.

Raadpleeg bij ernstige jeuk je huisarts. Die kan een corticosteroïden zalf voorschrijven die niet alleen helpt tegen de jeuk, maar ook een ontstekingsremmende werking heeft.

Bekijk ons assortiment aan producten tegen de klachten van de processierups >

Hoe kun je contact met de eikenprocessierups voorkomen?

Ga je de natuur in? Voorkomen is beter dan genezen. Zó kun je contact met de eikenprocessierups voorkomen:

 • Draag bedekkende kleding en zorg dat je hals, armen en benen bedekt zijn.
 • Ga niet op de grond zitten. De grond kan namelijk bezaaid zijn met brandharen die je niet kunt zien. 
 • Raak de rupsen én hun nesten niet aan.
 • Was de kleding die je hebt gedragen bij thuiskomst op 60 graden.
 • Heb je een eikenboom in de tuin? Bestrijdt de rupsen dan niet zelf, maar laat dit over aan een deskundig bestrijdingsbedrijf.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Meestal is het niet nodig om contact op te nemen met je huisarts als je in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups. De klachten gaan vanzelf weer over. Neem in de volgende gevallen direct contact op met je huisarts of huisartsenpost:

 • Als de jeuk niet overgaat.
 • Als je last hebt van hevige oogklachten (roodheid, zwelling) en spoelen met lauw water helpt niet. 
 • Als je een ernstige allergische reactie krijgt die kan bestaan uit (toenemende) benauwdheid, opgezwollen ogen, opgezwollen lippen en/of een opgezwollen tong. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.