Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
bastaardsatijnrups

Bastaardsatijn- rups

De bastaardsatijnrupsen komen uit hun winterslaap en trekken massaal naar de duinen en stranden. Oppassen geblazen! Want deze rups zorgt voor gekmakende jeuk. Wil je er snel vanaf? Lees dan onze tips!

Shop hier producten tegen huidirritatie

Wat is een bastaardsatijnrups en waar komt de rups voor?

Je hebt vast wel eens gehoord, of last gehad van de eikenprocessierups. De eikenprocessierups is een harige rups die in de maanden mei, juni en juli in eikenbomen voorkomt. Deze zomer zullen we helaas ook goed uit moeten kijken voor een ander soortgelijk kruipend wezen: de bastaardsatijnrups.

Gezellig is anders, want de bastaardsatijnrups kan voor vervelende klachten zorgen zoals huiduitslag, bultjes op de huid, jeuk, opgezwollen ogen en jeukende ogen. Het is dus opletten geblazen, de bastaardsatijnrups is niet gevaarlijk, maar zorgt wel voor vervelende jeuk en huiduitslag. De bastaardsatijnrups leeft op verschillende plaatsen, zoals in de duinen, langs de kust en op het strand. Laten dit nou juist de plekken zijn waar ook wij graag zijn als het zonnetje schijnt. De bastaardsatijnrups is donkerbruin van kleur en heeft twee rode wratjes op zijn rug. Daarnaast heeft de bastaardsatijnrups korte, geelbruine en zwarte haren op zijn rug. Deze haartjes worden ook wel brandharen genoemd.

Wat zijn de klachten na contact met de brandharen van een bastaardsatijnrups?

Als je in aanraking bent gekomen met de brandharen van een bastaardsatijnrups kun je klachten krijgen zoals rode huidirritatie met bultjes en blaasjes. Deze klachten verdwijnen meestal weer vanzelf. Klachten die minder vaak voorkomen zijn:

  • Hevige jeuk
  • Irritatie van de ogen
  • Ademhalingsstoornissen

Wat te doen als je in aanraking bent geweest met de bastaardsatijnrups?

Ben je in aanraking gekomen met de bastaardsatijnrups? Geen zorgen, in de meeste gevallen is de jeuk of huidirritatie vaak snel weer verdwenen. Bij huidcontact onderneem je een ander stappenplan dan wanneer je ogen in contact zijn geweest met de brandharen van de rups. Met onderstaande tips zorg jij dat je zo min mogelijk last krijgt wanneer je in aanraking bent geweest met de bastaardsatijnrups:

Bij huidcontact

  • Stap 1: Trek je kleren uit en stop deze in de was met handschoenen aan.
  • Stap 2: Was je kleding zo warm mogelijk en laat ze drogen in de droger. Wrijf niet over je huid maar ga onder een lauwe douche staan om de brandhaartjes van je af te spoelen.
  • Stap 3: Heb je brandhaartjes die in je huid vast blijven zitten? Verwijder deze dan met plakband. Tip: Je kunt ook een kledingroller gebruiken.
  • Stap 4: Probeer bij jeuk niet te krabben, dit maakt de uitslag en jeuk alleen maar erger. Gebruik een verkoelende zalf met menthol of aloë vera. Raadpleeg bij ernstige jeuk je huisarts.

Bij oogcontact

Spoel je ogen met water goed en langdurig. Blijf je last houden van jeukende, rode of pijnlijke ogen? Neem dan contact op met je huisarts.

Shop hier bij huidirritatie

Hoe voorkom je contact met de bastaardsatijnrups?

Probeer contact met de bastaardsatijnrups, hun spinsels en nesten in de duinen te voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen! Ga je het strand op? Let dan goed op waar je je handdoek neerlegt als je van plan bent om te gaan zonnen. De nesten en de spinsels van de bastaardsatijnrups lijken op die van andere rupsen, dus ze zijn lastig te herkennen. Waar je wel op kan letten is de kleur van de bastaardsatijnrups. Iedere rups heeft zijn eigen kleur en een aantal soort rupsen hebben brandharen die je ook goed kunt zien. Brandharen zijn te herkennen aan de korte zwarte haren op de rug van de rups. Draag op het strand slippers of waterschoenen om je voetzolen te beschermen. De bastaardsatijnrups vindt het namelijk ook prettig om aan de rand van het water te kruipen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Meestal is het niet nodig om contact op te nemen met je huisarts als je in aanraking bent geweest met de bastaardsatijnrups. De klachten gaan in de meeste gevallen namelijk vanzelf weer over. Toch zijn er een aantal gevallen waarbij het slim is om contact op te nemen met de huisarts of huisartsenpost:

  • Als de jeuk niet overgaat.
  • Als je last hebt van hevige oogklachten (roodheid, zwelling) en spoelen met lauw water helpt niet.
  • Als je een ernstige allergische reactie krijgt die kan bestaan uit (toenemende) benauwdheid, opgezwollen ogen, opgezwollen lippen en/of een opgezwollen tong.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.