Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
D-mannose bij blaasontsteking

D-mannose en blaas- ontsteking

Ongeveer vijftig procent van de vrouwen krijgt in haar leven één of meerdere keren een blaasontsteking. Vaak wordt een antibioticakuur voorgeschreven en wordt geadviseerd om cranberries te eten. Maar wist je dat de natuurlijke suiker d-mannose ook lijkt te helpen tegen blaasontsteking? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over d-mannose.

Wat is d-mannose?

D-mannose is een natuurlijke suiker, die in kleine hoeveelheden door je lichaam wordt aangemaakt. Je kunt het vergelijken met glucose. Je vindt d-mannose ook in kleine hoeveelheden in planten, bomen en vruchten, zoals cranberries, blauwe bessen en appel.

Wat is de werking van d-mannose bij blaasontsteking?

Om te weten hoe d-mannose werkt, is het handig om te weten wat zich precies in je blaas afspeelt wanneer je een blaasontsteking hebt. Bij een blaasontsteking zitten er bepaalde bacteriën in je blaas, die daar niet thuishoren. Vaak is dit de E-coli bacterie: een bacterie die zich oorspronkelijk in de darmen bevindt. Als deze bacterie via je urinebuis in je blaas terechtkomt, hecht deze zich aan je blaaswand. Hierdoor ontstaat een blaasontsteking. De werking van d-mannose bij een blaasontsteking is te vergelijken met klittenband. Op het moment dat d-mannose je blaas binnenkomt, trekt het de bacteriedeeltjes naar zich toe. Deze deeltjes hechten zich aan elkaar, waardoor je ze gemakkelijk kunt uitplassen.

Let op: er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van d-mannose tegen blaasontsteking. Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat deze natuurlijke suiker het risico op terugkerende blaasontstekingen kan verlagen, maar de werking van d-mannose is nog niet geheel wetenschappelijk bewezen.

Wat is de beste dosering van d-mannose?

D-mannose is verkrijgbaar in poeder- en capsulevorm. Heb je last van een blaasontsteking en wil je d-mannose innemen om van je klachten af te komen? Raadpleeg dan je huisarts of apotheker. Hij of zij kan je helpen bij het bepalen van de juiste dosering. De geschikte dosering verschilt namelijk per persoon en hangt af van je klachten en de soort d-mannose die je koopt. Lees daarom ook altijd de bijsluiter, voordat je d-mannose inneemt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.