Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Jongen achter ballonnen

Blaas- ontsteking bij kinderen

Eén op de vijftig kinderen heeft wel eens last van een blaasontsteking. Meisjes hebben vijf keer vaker last van een blaasontsteking dan jongens. Een blaasontsteking is op zich niet ernstig, maar kan wel vervelend zijn. Hoe herken je een blaasontsteking bij je kind? Wij helpen je verder.

Artikel opslaan

Wat zijn de symptomen van blaasontsteking bij kinderen?

Bij kinderen is een blaasontsteking niet altijd even makkelijk te herkennen. De verschijnselen kunnen bij baby’s en peuters anders zijn dan bij oudere kinderen.

Blaasontsteking bij baby’s en peuters

Bij jongere kinderen zijn de verschijnselen van blaasontsteking veel minder duidelijk aanwezig of ze vallen niet op, omdat zij een luier dragen. Het zijn vaak meer de algemene verschijnselen die opvallen bij een jong kind met een blaasontsteking.

Baby’s met blaasontsteking kunnen de volgende verschijnselen hebben:

Naast deze symptomen kunnen een grauwe huidskleur en onvoldoende in gewicht aankomen ook symptomen zijn van een blaasontsteking bij baby’s. Bij peuters kan hangerig gedrag, buikpijn en braken ook wijzen op een blaasontsteking.

Blaasontsteking bij oudere kinderen

Oudere kinderen vertonen bij een blaasontsteking grotendeels dezelfde symptomen als volwassenen. De kenmerkende verschijnselen van een blaasontsteking bij een kind zijn:

 • Pijn bij het plassen
 • Vaak plassen
 • Kleine beetjes plassen
 • Kleine beetjes urine verliezen
 • Stinkende, troebele urine
 • Buikpijn

Nierbekkenontsteking bij kinderen

Als de blaasontsteking zich uitbreidt naar een hoger deel van de urinewegen, kan er een nierbekkenontsteking ontstaan. De nieren kunnen hierdoor beschadigd raken. Vaak zijn de volgende verschijnselen bij een nierbekkenontsteking aanwezig:

 • Koorts
 • Koude rillingen
 • Pijn in de zij

Wat zijn oorzaken van een blaasontsteking bij kinderen?

Blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. De meest voorkomende bacterie is de Escherichia coli, beter bekend als E. coli of de poepbacterie. Deze leeft in onze darmen en heeft een functie bij de spijsvertering.

In de urinewegen horen geen bacteriën te zijn, maar ze kunnen daar wel via de urinebuis terechtkomen vanuit het gebied rondom de anus. Doordat de urinebuis van meisjes korter is dan die van jongens, hebben ze meer kans op een infectie. Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van een blaasontsteking:

 • Het onvoldoende legen van de blaas na plassen.
 • Te lang de plas ophouden. Als urine lang in de blaas blijft zitten, neemt de kans op een ontsteking toe.
 • De samenstelling van de urine. Hoe minder zuur de urine is en hoe meer suiker er in de urine zit, hoe groter de kans op het ontstaan van een blaasontsteking.
 • Te veel snoepen. Veel zoetigheid zorgt ervoor dat de zuurgraad van de urine afneemt. Bacteriën gedijen beter in dit zoete milieu en kunnen zich dan sneller vermenigvuldigen.
 • Aangeboren afwijkingen, zoals een vernauwing van de plasbuis of het terugvloeien van urine vanuit de blaas naar de nieren (reflux).

Bij 30 tot 50% van de kinderen onder de drie jaar met een urineweginfectie, is er sprake van reflux. Bij de meeste kinderen verdwijnt de reflux spontaan; ze groeien eroverheen.

Hoe kun je een blaasontsteking bij kinderen behandelen?

Als je kind een blaasontsteking heeft, is het belangrijk om je kind voldoende te laten drinken. Soms is dit voldoende om de blaasontsteking te doen verdwijnen, maar meestal is een behandeling met antibiotica nodig. Als je kind regelmatig blaasontsteking heeft of afwijkingen heeft aan de urinewegen, is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Hoe kun je een blaasontsteking bij kinderen voorkomen?

Je kunt de kans op blaasontsteking bij je kind verkleinen door de volgende gewoontes bij je kind te stimuleren:

 • Voldoende drinken
 • Minstens elke drie tot vier uur naar het toilet gaan
 • Goed uitplassen
 • Van voren naar achteren afvegen na toiletgebruik
 • De handen wassen na bezoek aan het toilet
 • Minder snoepen

Wanneer moet je naar de huisarts?

Neem altijd contact met je huisarts als je kind symptomen vertoont van een blaasontsteking. Je kunt dan het beste alvast urine meenemen. De huisarts zal de urine van je kind onderzoeken en zo nodig een behandeling starten.

Hoe kun je het beste urine van je kind opvangen?

Om de urine van je kind goed te kunnen testen, is het belangrijk om om de juiste manier urine op te vangen. Hoe kun je dat het beste aanpakken?

 • Was de billen van je kind met een washandje en schoon water.
 • Laat je kind alvast een beetje plassen op een potje en gooi dit weg.
 • Laat je kind verder plassen en doe van deze plas een beetje in een schoon potje.

Voor baby’s en peuters bestaan speciale zakjes om de urine op te vangen. Deze kun je bij de apotheek of bij de huisarts krijgen. Deze zakjes worden rond de urinebuis geplakt. Kijk iedere tien minuten of er urine in het opvangzakje zit en doe dit dan in een potje.

Het beste kun je de urine binnen twee uur na opvangen naar de huisarts brengen. Als dit niet lukt, kun je de urine tijdelijk in de koelkast bewaren. Urine moet wel altijd binnen twaalf uur na het opvangen onderzocht worden.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (consulent,), Drs. Lock (consulent) en Drs. W.J. den Ouden (consulent).

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.