Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
voeten onder een laken

Droge vagina tijdens seks

Veel vrouwen hebben wel eens te maken met een droge vagina. Erg vervelend als dit vaak voorkomt tijdens de seks. In dit artikel vertellen wij je wat de oorzaken van een droge vagina zijn en wat je er zelf aan kunt doen. Lees verder!

Wat is een droge vagina?

In de vagina bevinden zich kliertjes die vocht produceren, wat ervoor zorgt dat de vagina vochtig blijft. Wanneer je seksueel contact hebt, wordt extra vocht afgescheiden. Hierdoor kan de penis gemakkelijk in de vagina komen. Een droge vagina wordt vaak veroorzaakt door een verminderde werking van deze kliertjes. Het komt op elke leeftijd voor, maar de kans op een droge vagina is groter na de overgang.

Wat zijn de symptomen van een droge vagina?

Een droge vagina geeft met name klachten tijdens seksueel contact en herken je aan de volgende symptomen:

  • Wanneer je partner met zijn penis in de vagina wilt komen, lukt dat niet of moeilijk. Er is onvoldoende vocht om de penis naar binnen te laten glijden.
  • Probeer je toch om de penetratie te laten lukken, dan kan dit een pijnlijk of schrijnend gevoel geven. Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden.
  • Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben. De wanden van de vagina zijn droog en schuren tegen elkaar aan. Dit geeft een schrijnend, brandend gevoel dat kan overgaan in pijn.

Hoe ontstaat een droge vagina?

Bij vrouwen die borstvoeding geven, is de vagina over het algemeen droger dan normaal. Nadat je stopt met borstvoeding geven, komt het vocht in de vagina weer op peil. Tijdens en na de overgang wordt de vaginawand dunner en worden de vochtproducerende kliertjes in de vagina kleiner en minder productief. Beide oorzaken hebben te maken met het tijdelijk (zoals na de bevalling) of blijvend (zoals tijdens en na de overgang) wegvallen van hormonale stimulatie.

In de meeste gevallen wordt een droge vagina veroorzaakt door andere factoren:

Wat te doen bij een droge vagina?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je last hebt van een droge vagina:

  • Gebruik glijmiddel. Wanneer je last hebt van een droge vagina, is er sprake van een tekort aan natuurlijk glijmiddel. Dit tekort kun je aanvullen door een glijmiddel te gebruiken. Glijmiddel is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Let op: gebruik je condooms? Ga dan voor een glijmiddel op waterbasis.
  • Neem de tijd. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor seks, en dan met name voor het voorspel. Naarmate je meer opgewonden bent, wordt je vagina namelijk vochtiger en zal de geslachtsgemeenschap gemakkelijker verlopen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Het is verstandig om contact op te nemen met je huisarts wanneer je, ondanks dat je zelf al iets hebt ondernomen, toch nog klachten houdt. Samen met je huisarts kun je de oorzaak vaststellen. Wanneer het om een lichamelijke oorzaak gaat, kan je huisarts je een behandeling adviseren waardoor de vagina soepeler wordt. Spelen er andere factoren mee, dan kan je huisarts of een seksuoloog jou en je partner door middel van gesprekken vaak verder helpen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.