Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Uitgelicht product

2ehalve prijs Promotie: Promotie voorwaarden: Etos condooms, massageolie en glijmiddelen alle varianten, combineer en profiteer! M.u.v. duo- en voordeelpakken en mini's. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
€ 4.99
olie
Spaar 1 Air Mile

Geen zin in seks: wat kan de oorzaak zijn?

Als je geen zin in seks hebt, raak je minder snel seksueel opgewonden of beleef minder plezier aan seks. In principe helemaal niet erg, maar als het je relatie in de weg staat, kan een laag libido heel lastig zijn. Zo’n 20% van de vrouwen en 15% van de mannen heeft hier last van. Vraag je je af wat de oorzaak kan zijn en wat je zelf kunt doen om je libido te verhogen? Lees dan snel verder!

been steekt uit lakens in bed

Wat is geen zin in seks?

Zin in seks is van veel dingen afhankelijk. Zo kan iets simpels als een nacht slecht slapen je zin in seks verminderen. Maar wanneer is er echt sprake van een verminderd libido? En wanneer wordt het een probleem?

Over het algemeen ontstaan er pas problemen wanneer de behoeftes van jou en je partner sterk van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld als jij elke avond wil vrijen en je partner maar één keer in de twee weken. Dit kan voor wrijving en onzekerheid zorgen.

Toch spreek je pas van een laag libido als bij één van jullie de seksuele behoefte na verloop van tijd of plotseling afneemt en dus afwijkt van de oorspronkelijke seksuele behoefte.

Wat is de oorzaak van geen zin in seks?

Geen of minder zin in seks kan veroorzaakt worden door psychische of lichamelijke oorzaken. Wij hebben de belangrijkste oorzaken voor je op een rij gezet.

Psychische oorzaken

  • Stress. Na een drukke, vermoeiende dag met veel stress, kan je zin in seks sterk afgenomen zijn.
  • Prestatiedrang. Sommige mensen hebben de neiging zich te moeten bewijzen tijdens de seks. Mannen lopen hier doorgaans vaker tegenaan dan vrouwen. Als je het gevoel hebt dat je je moet bewijzen, is seks geen moment van ontspanning maar juist van druk: je moet presteren. Deze druk kan ertoe leiden dat je minder zin hebt in seks.
  • Emoties zoals angst, verdriet en boosheid kunnen veel invloed hebben op je zin in seks.
  • Depressie. Als je depressief bent, dan staan problemen als somberheid en niet meer kunnen genieten vaak voorop. Je zin in seks kan dan ook enorm afnemen. Is dit herkenbaar voor jou? Raadpleeg dan je huisarts.
  • Traumatische ervaringen kunnen ook een stempel drukken op hoe je naar seks kijkt, zeker als het trauma te maken heeft met seksueel misbruik. Seks en seksueel opgewonden raken worden dan geassocieerd met bedreiging, pijn, angst of vernedering. Heb jij een traumatische seksuele ervaring gehad? Praat erover met anderen of schakel een deskundige in.
  • Sleur. Heb je een vaste relatie en merk je dat de zin in seks bij jou of je partner afneemt? Dit komt vaak voor. De spanning en opwinding die jullie in het begin voelden, kunnen na verloop van tijd wegebben en de sleur en verveling kunnen toeslaan. Ook onuitgesproken irritaties kunnen invloed hebben op je zin in seks. Staat het jullie relatie in de weg? Ga met elkaar in gesprek of schakel hulp in van een deskundige.
  • Zwangerschap. Soms wordt gedacht dat seks tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje, maar het tegenovergestelde is waar. Seks tijdens de zwangerschap is absoluut niet schadelijk. Het kan ook gewoon zijn dat je de eerste en de laatste maanden van je zwangerschap minder zin hebt in seks. Na de geboorte van je baby duurt het vaak een paar maanden voordat je weer zin in seks hebt. Je vagina is na een bevalling erg gevoelig en alle aandacht gaat uit naar je kleintje.
  • Seksuele aversie. Geen zin in seks kan soms diep geworteld zijn. Als je seksuele aversie hebt, dan heb je waarschijnlijk nooit zin in seks gehad of je hebt er een regelrechte afkeer van.
  • Bij een seksuele fobie heb je van een deel van het seksuele spel een afkeer, zoals van het vocht dat vrijkomt of van bepaalde geluiden.

Lichamelijke oorzaken

In sommige gevallen wordt een verminderd libido veroorzaakt door lichamelijke problemen, zoals:

Medicijnen.

De bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals middelen tegen depressie, kalmeringsmiddelen en bètablokkers, kunnen je zin in seks verminderen. Als je dit als problematisch ervaart, bespreek dan met je huisarts of er geschikte alternatieven zijn.

Alcohol.

Ook alcohol is een belangrijke veroorzaker van verminderde zin in seks. Kleine hoeveelheden alcohol verhogen het libido, maar grote hoeveelheden of veelvuldig gebruik van alcohol hebben juist het tegenovergestelde effect.

Medische aandoeningen.

Epilepsie, een erectiestoornis en aandoeningen die leiden tot een verstoring van je hormoonbalans, kunnen leiden tot een laag libido.

Lichamelijke afwijkingen.

Lichamelijke afwijkingen zoals een huidziekte of een stoma, leiden vaak tot schaamtegevoelens en daarmee tot verminderde zin in seks.

Menstruatiecyclus.

Veel vrouwen hebben rondom de eisprong of menstruatie juist meer zin in seks dan op andere momenten in de cyclus.

Wat kun je zelf doen om je libido te verhogen?

Als jij of je partner geen zin heeft in seks en het staat jullie relatie in de weg, dan is er één ding uitermate belangrijk: blijf erover in gesprek. Communication is key. Als je het onderwerp bespreekbaar maakt, dan kun je de vicieuze cirkel, waarin jullie beide geen zin meer hebben in seks, doorbreken.

Zeker als de verminderde zin in seks veroorzaakt wordt door een druk sociaal leven en stress, kunnen jullie experimenteren om jullie seksleven een boost te geven. Dit kunnen jullie proberen om jullie seksleven weer op de rit te krijgen:

  • Kijk samen naar porno
  • Bespreek waar jullie opgewonden van raken
  • Probeer nieuwe dingen uit in bed, zoals seksspeeltjes of een vibrator
  • Lees een erotisch boek
  • Geef elkaar een (erotische) massage

Shop nu onze producten

Wanneer naar de huisarts?

Komen jij en je partner er samen niet uit? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je een passende behandeling voorschrijven of je doorverwijzen naar een seksuoloog.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.