lachende vrouw van middelbare leeftijd

Overgang

Een onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen en opvliegers. Iedere vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken tijdens de overgang. Wil je meer weten over de symptomen en over hoe je overgangsklachten kunt verminderen? Lees dan verder!

Wat is de overgang?

Rond je 50e ga je als vrouw van je vruchtbare naar je onvruchtbare levensfase. De voorraad eicellen in je eierstokken raakt op en je lichaam stopt geleidelijk aan met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Hierdoor worden je menstruaties steeds onregelmatiger en uiteindelijk wordt je helemaal niet meer ongesteld. Je laatste menstruatie wordt ook wel de menopauze genoemd.

Wat zijn de verschijnselen van de overgang?

Tijdens de overgang verandert er veel in het lichaam van een vrouw. De hormonale schommelingen kunnen zowel lichamelijke als emotionele verschijnselen veroorzaken. De symptomen en de mate waarin je last hebt van overgangsklachten verschilt van vrouw tot vrouw. Hieronder vind je een aantal typische klachten.

Veranderde menstruatie

Gemiddeld duurt het wel vier jaar totdat je helemaal niet meer ongesteld wordt. Tot die tijd kan je menstruatie korter of juist langer duren dan voorheen en kun je heviger of juist minder bloeden dan je gewend was.

Bekijk hier ons assortiment aan producten voor je intieme hygiëne >

Opvliegers

Je krijgt het plotseling snikheet en het zweet breekt je uit. Dat klinkt als een opvlieger. Het krijgen van opvliegers is misschien wel het meest kenmerkende symptoom van de overgang. Zo’n warmteaanval kan zowel overdag als ‘s nachts voorkomen.

Vaginale droogheid

Het slijmvlies in je vagina kan dunner en droger worden. Seks kan hierdoor pijnlijk zijn. Laat je hier niet door afschrikken, maar bespreek dit met je partner! Neem de tijd voor voorspel of gebruik een glijmiddel.

Bekijk hier ons assortiment aan glijmiddel >

Andere overgangsklachten

Naast de bovengenoemde verschijnselen hebben veel vrouwen in de overgang last van hoofdpijn, gewichtstoename en slapeloosheid. Ook je emoties kunnen flink in de war zijn door de hormonale schommelingen. Stemmingswisselingen, vermoeidheid, depressie en prikkelbaarheid zijn dan ook veelvoorkomende klachten.

Hoe lang duurt de overgang?

De overgang kan in totaal wel zo’n vijf tot tien jaar duren. Gemiddeld duurt het zo’n vier jaar tot een vrouw de menopauze bereikt. Daarna houden overgangsklachten nog zo’n twee tot drie jaar aan.

Op welke leeftijd kom je in de overgang?

Bij de meeste vrouwen begint de overgang hun 45ste en 55ste. Eén op de honderd vrouwen komt al voor hun 40ste in de overgang. Dit kan komen door een erfelijk afwijking, chemotherapie, radiotherapie of een operatie aan de eierstokken. Ook is bewezen dat vrouwen die veel roken eerder in de overgang komen.

Wat te doen bij overgangsklachten?

Niemand kan de overgang uitstellen of voorkomen. Het is een natuurlijke levensfase. Daarom is het belangrijk om goed om te leren gaan met de overgang. Hieronder vind je tips over hoe jij de overgang overwint!

  • Leef gezond. Zeker wanneer je meer bloed verliest dan normaal, is het belangrijk om in goede conditie te zijn. Dus neem de trap in plaats van de lift, ga op tijd naar bed en eet gezond.
  • Draag laagjes. Wanneer je last hebt van opvliegers is handig om verschillende lagen kleding over elkaar te dragen. Zo kun je altijd iets uittrekken wanneer je het plotseling warm krijgt.
  • Kies voor ademende stoffen. Dit geldt zowel voor je kleding als voor je beddengoed. Ga voor stoffen die ventileren en vocht opnemen, zoals katoen, wol en zijde.
  • Vermijd alcohol, koffie, thee en gekruid eten. Dit eten en drinken lokt opvliegers uit.
  • Praat met je partner. Zo weet je partner waarom je soms fel reageert of waarom je je somber voelt. Ook in bed is het belangrijk om te blijven communiceren. Op deze manier voorkom je dat je vagina te droog is en je pijn krijgt tijdens het vrijen.
Hier vind je ons assortiment aan supplementen die helpen tijdens de overgang >

Overgang en anticonceptiemiddelen

Een onregelmatige menstruatie betekent zeker niet dat je niet meer zwanger kunt worden. Wil je er dus zeker van zijn dat je niet meer zwanger wordt? Blijf dan nog tot een jaar na je laatste menstruatie voorbehoedsmiddelen gebruiken.

Anticonceptiepil

De pil zorgt voor kunstmatige bloedingen, waardoor de menopauze moeilijker te herkennen is. Pas wanneer je een jaar nadat je gestopt bent met de pil niet meer ongesteld wordt, weet je dat je de menopauze hebt bereikt. Je kunt ervoor kiezen om de pil door te blijven slikken tijdens de overgang. De hormonen in de pil kunnen overgangsklachten verminderen. Blijf de pil alleen niet onnodig lang doorslikken. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten en borstkanker namelijk verhogen.

Spiraaltje

Heb je een hormoonspiraal? Dan is het net als bij het slikken van de pil, moeilijk vast te stellen wanneer je de menopauze hebt bereikt. Je kunt je menopauze dan pas vaststellen als je een jaar na verwijdering van de spiraal niet meer ongesteld wordt. Heb je een koperspiraal? Dan is je menopauze makkelijker te herkennen, omdat je wel op een natuurlijke manier ongesteld wordt. Je kunt de spiraal dan een jaar na je laatste menstruatie laten verwijderen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Overgang proof

Zit jij in de overgang en wil je je lekker in je vel blijven voelen? In ons assortiment vind je supplementen voor tijdens de overgang die helpen om verschijnselen te verminderen.

+2,
€ 4,19
dragee
€ 8,99
Promotie: Promotie voorwaarden: Lucovitaal alle varianten, combineren mogelijk.
poeder
€ 8,29
Promotie: Promotie voorwaarden: Lucovitaal alle varianten, combineren mogelijk.
tablet
€ 16,25
Medisch hulpmiddel, lotion
€ 13,65
tablet
€ 19,99
Mini Plus,
€ 1,89
€ 7,85
Promotie: Promotie voorwaarden: Always enkelpakken alle varianten, combineren mogelijk
Normal,
€ 2,69
tablet
€ 12,99
tablet
€ 15,49
Medisch hulpmiddel, druppels
€ 11,39
Geneesmiddel, tablet
€ 20,99
gel
€ 15,99
tablet
€ 18,89
capsule
€ 39,99
Geneesmiddel, gel
€ 10,99
gel
€ 11,49
smelttablet
€ 12,49
tablet
€ 16,99
tablet
€ 18,99
tablet
€ 19,99
Bekijk winkelmandje