Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
burgers

Lintworm

Heb je wel eens gehoord van een platte worm die in je darmen leeft? Het klinkt misschien heel vies, maar het is genoeg mensen overkomen: een lintworm. Gelukkig is een lintworm niet iets heel ernstigs en is het goed te behandelen. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten over een lintworm!

Wat is een lintworm?

Een lintworm is een platte worm die leeft in de darmen. De worm zit met het kopdeel goed vast in de darmwand. Schrik niet, maar een volwassen lintworm kan twee tot tien meter lang worden en een levensduur hebben van wel 25 jaar.

Hoe ontstaat een lintworm?

Een lintworm kun je eigenlijk zien als een infectie. Deze infectie ontstaat meestal door het eten van rauw of onvoldoende verhit rundvlees. Denk hierbij aan de volgende besmettingsbronnen:

  • Filet americain
  • Rauw gehakt
  • Niet goed doorbakken burgers
  • Biefstuk

Je kunt runderen zien als de tussenpersoon van de lintworm. Besmette runderen bevatten namelijk cysten van de worm. Als je het vlees rauw of onvoldoende verhit eet, is de worm als het ware nog in leven en kan het dus in je lichaam terecht komen.

Wat zijn de symptomen van een lintworm?

Je kunt een lintworm herkennen aan de volgende symptomen:

  • Een lintworm bestaat uit een lange keten of lint (vandaar de naam) aan segmenten van ieder ongeveer 0,5 bij 2 cm
  • Aan het einde van de worm laten vaak segmenten los
  • Deze segmenten vind je vaak in je ontlasting terug, ze zitten vaak in een serie aan elkaar vast
  • In sommige gevallen raakt een langer deel van enkele meters los
  • De segmenten zijn bleek van kleur

Wat te doen tegen een lintworm?

Qua behandeling kun je zelf weinig tegen de lintworm doen. Gelukkig is een lintworminfectie niet ernstig, maar het is wel belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Een lintworminfectie verdwijnt namelijk niet zonder behandeling. Zolang de infectie bestaat verlies je af en toe segmenten van de worm, maar de kop laat vrijwel nooit vanzelf los. Daarom is het belangrijk om de lintworminfectie te laten behandelen door je huisarts.

Hoe kan ik een lintworm voorkomen?

De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven is om op te letten dat je geen rauw of niet goed doorbakken vlees eet. Maar we snappen ook dat bijvoorbeeld filet americain hartstikke lekker is. Je hoeft dit daarom echt niet links te laten liggen. Het is namelijk helaas gewoon pech als je te maken krijgt met een lintworm.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Zoals we net al zeiden, is een lintworm alleen te behandelen door een huisarts. Raadpleeg daarom je huisarts als je denkt dat je een lintworm hebt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.