kok bereidt vlees op rooster

Voedsel- vergiftiging

Had je dat stukje sushi toch beter niet kunnen eten gisteravond? En heb je vannacht meer tijd bij de wc doorgebracht dan in bed? Dat klinkt als een voedselvergiftiging! Wij vertellen je meer over de symptomen en wat je kunt doen om er weer bovenop te komen. Lees ook wat je kunt doen om te voorkomen dat je nog eens een voedselvergiftiging oploopt.

Wat is voedselvergiftiging?

Voedselvergiftiging ontstaat wanneer je eten of drinken wordt besmet met giftige stoffen. Die stoffen bevatten bacteriën of schimmels. Besmetting kan plaatsvinden wanneer je eten verkeerd bewaart. Denk bijvoorbeeld aan vlees te lang uit de koelkast laten liggen. Voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Die ontstaat namelijk door een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, virussen of parasieten in je eten.

Wat zijn de symptomen van voedselvergiftiging?

Denk je dat jij last hebt van een voedselvergiftiging? Dat kun je herkennen aan de volgende symptomen:

Hoe lang duurt een voedselvergiftiging?

De klachten door voedselvergiftiging ontstaan vaak binnen acht tot uiterlijk 24 uur na besmetting. In de meeste gevallen duurt een voedselvergiftiging tussen de 24 en 48 uur. De klachten verdwijnen vaak vanzelf. Heb je na 48 uur toch nog last? Neem in dat geval contact op met je huisarts. 

Hoe kun je voedselvergiftiging voorkomen?

Je kunt zelf een aantal maatregelen treffen om voedselvergiftiging te voorkomen:

  • Bewaar bederfelijk eten in de koelkast.
  • Zet restjes zo snel mogelijk in de koelkast.
  • Bewaar restjes maximaal twee dagen in de koelkast.
  • Was je handen na elk toiletbezoek én voordat je gaat koken of eten.
  • Was groenten en fruit.
  • Gebruik verschillende snijplanken voor rauw en bereid eten.
  • Let op de houdbaarheidsdatum van je producten.
  • Wees extra alert in het buitenland. Check bijvoorbeeld of de kok rekening houdt met het scheiden van rauwe en bereide producten!

Wat te doen bij voedselvergiftiging?

Jammer genoeg bestaan er geen medicijnen om een voedselvergiftiging te verhelpen. Daarom moet je helaas wachten tot de giftige stoffen weer uit je lichaam zijn verdwenen. In de tussentijd is het belangrijk om veel water te drinken om uitdroging tegen te gaan. Je kunt hierbij gebruik maken van ORS. Dit is een glucose-zouten preparaat dat niet alleen vochtverlies, maar ook verlies van essentiële mineralen compenseert. Eet verder vooral licht verteerbaar voedsel, zoals biscuitjes of crackers.

Heeft je kleintje last van een voedselvergiftiging? En houdt hij of zij te weinig vocht vast door het braken? Neem dan direct contact op met je huisarts!

Geneesmiddel, capsule
€ 2,89
Geneesmiddel, smelttablet
€ 6,19
€ 12,99
bruistablet
€ 5,99
€ 7,50
€ 7,50
Geneesmiddel, tablet
€ 7,89
€ 6,25
€ 10,25

Voedselvergiftiging in het buitenland

De regels voor goede hygiëne bij het bereiden van voedsel zijn vaak niet zo streng in landen buiten Europa. Voedselvergiftiging komt daar dan ook vaker voor. Let in het buitenland dus goed op wat en waar je eet en drinkt! Check van te voren ook of je het kraanwater kunt drinken. Gebruik bij twijfel alleen bronwater uit flessen en vermijd ijsklontjes. Ga je op vakantie naar een subtropisch gebied? Dan is het niet gek als je kort na aankomst last krijgt van een voedselvergiftiging. Dit uit zich vaak vooral in het hebben van diarree. Ben je op doorreis en kun je waarschijnlijk langere tijd niet naar het toilet? Gebruik dan diarreeremmers. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Let op: gebruik diarreeremmers niet langer dan twee dagen. Anders kun je last krijgen van obstipatie

Voedselvergiftiging tijdens zwangerschap

Ben je zwanger en heb je een voedselvergiftiging? Dit is in de meeste gevallen niet meteen ernstig voor de baby. Let wel extra op het binnenkrijgen van genoeg vocht, zodat je uitdroging voorkomt. Wil je gebruikmaken van medicatie om bijvoorbeeld de diarree tegen te gaan? Lees dan altijd even de bijsluiter! Je kunt voor je eigen gemoedsrust ook altijd even contact opnemen met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies over voedselvergiftiging? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Bekijk winkelmandje