kok bereidt vlees op rooster

Voedsel- vergiftiging

Had je dat stukje sushi toch beter niet kunnen eten gisteravond? En heb je vannacht meer tijd bij de wc doorgebracht dan in bed? Dat klinkt als een voedselvergiftiging! Wij vertellen je meer over de symptomen en wat je kunt doen om er weer bovenop te komen. Lees ook wat je kunt doen om te voorkomen dat je nog eens een voedselvergiftiging oploopt.

Wat is een voedselvergiftiging?

Een voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in eten en drinken. Die worden vaak geproduceerd door bacteriën of schimmels. Giftige stoffen kunnen ontstaan als je voedsel op een verkeerde manier bewaart. Denk bijvoorbeeld aan vlees te lang buiten de koelkast laten liggen. 

Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Die ontstaat namelijk door een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, virussen of parasieten in voedsel. 

Wat zijn de symptomen van een voedselvergiftiging?

Een voedselvergiftiging kun je herkennen aan de volgende symptomen:

Hoe snel ontstaat een voedselvergiftiging?

Een voedselvergiftiging ontstaat meestal zo'n 8 tot 24 uur na het eten van besmet voedsel. 

Hoe lang duurt een voedselvergiftiging?

In de meeste gevallen duurt een voedselvergiftiging tussen de 24 en 48 uur. De klachten verdwijnen vaak vanzelf. Heb je na 48 uur nog steeds klachten? Neem dan contact op met je huisarts. 

Is een voedselvergiftiging besmettelijk?

Ja, een voedselvergiftiging is besmettelijk. Heb jij een voedselvergiftiging? Voorkom dat je anderen besmet door je handen te wassen na elk toiletbezoek, het toilet na gebruik goed schoon te maken met chloor en geen voedsel voor anderen te bereiden tot je klachten helemaal over zijn. 

Heb ik een voedselvergiftiging of buikgriep?

De symptomen van een voedselvergiftiging zijn vrijwel gelijk aan die van buikgriep. Daarom is het vaak moeilijk te bepalen of je een voedselvergiftiging of buikgriep hebt, maar voor de behandeling maakt dat niet veel uit. Zowel bij voedselvergiftiging als bij buikgriep geldt namelijk dat het simpelweg een kwestie van uitzitten is. 

Wat te doen bij voedselvergiftiging?

Tegen voedselvergiftiging bestaat helaas geen wondermiddel. Geduld is de beste remedie. Ondertussen is het belangrijk om:

  • Voldoende rust te nemen. Je lichaam is hard aan het werk om de boosdoener op te ruimen, dus geef je lijf de rust die het nodig heeft. 
  • Proberen te blijven drinken. Als je moet overgeven en/of diarree hebt, dan verlies je veel vocht. In het ergste geval leidt dit tot uitdroging. Probeer daarom te blijven drinken. Ook als je daarna weer moet overgeven en/of diarree hebt, neemt je lichaam vocht op. Je kunt het beste water, slappe thee en bouillon drinken. 
  • Te eten waar je trek in hebt. Als de ergste klachten over zijn, kun je proberen om iets te eten. Eet gewoon waar je zin in hebt. Het is wél verstandig om kleine porties te eten om je maag en darmen niet te veel te belasten. 

Hoe kun je een voedselvergiftiging voorkomen?

Je kunt zelf een aantal maatregelen treffen om voedselvergiftiging te voorkomen:

  • Bewaar bederfelijk eten in de koelkast.
  • Zet restjes zo snel mogelijk in de koelkast.
  • Bewaar restjes maximaal twee dagen in de koelkast. Tip: wil je restjes langer bewaren? Bewaar deze dan in de vriezer. Dan blijven ze tot wel drie maanden goed. 
  • Was je handen na elk toiletbezoek én voordat je gaat koken of eten.
  • Spoel groenten en fruit eerst af met water voordat je deze opeet. 
  • Voorkom kruisbesmetting door verschillende snijplanken voor (rauw) vlees, (rauwe) vis en groenten te gebruiken. 
  • Let op de houdbaarheidsdatum van voedingsmiddelen.
  • Wees extra alert in het buitenland. Hieronder geven we je tips hoe je een voedselvergiftiging op vakantie kunt voorkomen. 

Geneesmiddel, capsule
€ 2,99
Geneesmiddel, smelttablet
€ 6,49
€ 12,99
bruistablet
€ 5,99
€ 7,50
€ 7,50
Geneesmiddel, tablet
€ 8,29
€ 6,55
€ 10,25

Voedselvergiftiging in het buitenland

In het buitenland neemt men het vaak niet zo nauw met hygiëneregels voor het bereiden en bewaren van voedsel. Veel mensen hebben dan ook op vakantie last van een voedselvergiftiging. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om voedselvergiftiging op vakantie te voorkomen:

  • Controleer of je het kraanwater kunt drinken.
  • Vermijd ijsklontjes in drankjes. 
  • Wees voorzichtig met voedsel dat je op straat kunt kopen.
  • Let erop dat vlees en vis goed verhit en gaar is voordat je het eet.

Voedselvergiftiging tijdens zwangerschap

Ben je zwanger en heb je een voedselvergiftiging? In de meeste gevallen is dit niet meteen gevaarlijk voor je baby. Neem voldoende rust, probeer te blijven drinken en eet waar je trek in hebt. Maak je je zorgen? Twijfel dan niet en raadpleeg je huisarts. Let op: lees voor gebruik altijd de bijsluiter als je van plan bent om bijvoorbeeld diarreeremmers te gebruiken. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.