Tip 1: wees realistisch
Tien kilo afvallen, de marathon van Rotterdam lopen, iedere dag een salade eten: klinkt heftig, toch? Dat is het ook! Zodra het nieuwe jaar aanbreekt, leggen we onszelf allerlei (vaak onrealistische) goede voornemens op. Onrealistische voornemens zorgen ervoor dat je gedemotiveerd raakt, omdat ze simpelweg (te) moeilijk te behalen zijn. Als jij bijvoorbeeld geen ochtendmens bent, is het onrealistisch om ‘s ochtends voor je werk een rondje te gaan hardlopen.
Tip 2: maak het concreet
Ieder jaar worden de meest voorkomende voornemens bij de nieuwjaarsborrel gedeeld: meer bewegen, afvallen, beter omgaan met geld, stoppen met roken, stoppen met nagelbijten en ga zo maar door. Het probleem bij deze voornemens is dat ze te vaag zijn. Maak je goede voornemens concreet en meetbaar. Wil je meer bewegen? Spreek dan met jezelf af dat je elke week twee keer gaat sporten.
Tip 3: maak je doel positief
Verpak je doel in een positieve boodschap. Uit onderzoek blijkt het beter werkt om iets heel graag te willen dan om iets te moeten laten. Wil je stoppen met roken? Zeg dan niet tegen jezelf dat je nooit meer mag roken, maar kijk naar wat je wilt bereiken door te stoppen met roken. Bijvoorbeeld: 'Ik wil een betere conditie, een frisse adem en de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Van het geld dat ik bespaar ga ik op vakantie.'
Tip 4: zorg voor reminders
Zorg ervoor dat je continu aan je goede voornemens herinnerd wordt. Plak bijvoorbeeld briefjes op je koelkast, pas de achtergrond van je laptop aan en zet je geplande bezoekjes aan de sportschool in je agenda. Op deze manier word je iedere keer aan je goede voornemens herinnerd.
Tip 5: bedenk het waarom
Vaak doen we dingen zonder dat we weten waarom we het doen. Dit geldt ook voor goede voornemens. Als niet duidelijk is wat je motivatie is, of als je het alleen voor anderen doet, verlies je je doel en het waarom uit het oog. Bedenk daarom goed het waarom achter je goede voornemen. Je gaat bijvoorbeeld drie keer per week sporten, omdat jij je fitter wilt voelen.
Tip 6: begin klein
Op 1 januari willen de meeste Nederlanders in één keer hun halve leven omgooien. Rustig aan, Rome is ook niet in één dag gebouwd. Sterker nog: als één voornemen mislukt, is de kans groot dat je je andere voornemens ook maar laat varen. Deel daarom je grotere doel op in kleinere doelen, zodat je stapsgewijs aan je doelen kunt werken. Maak bijvoorbeeld eerst gebruik van nicotine pleisters en bouw daarmee rustig af.
Tip 7: beloon jezelf
Het is belangrijk om je goede voornemens niet als een straf te zien. Je kunt het leuker maken door jezelf te belonen als je een tijd goed bezig bent. Trakteer jezelf dan op iets waar je blij van wordt.
Tip 8: geef jezelf tijd
De gewoonten waar je van af probeert te komen, zijn niet van de één op de andere dag ontstaan. Gun jezelf daarom ook tijd om nieuwe gewoontes, zoals beginnen met sporten, eigen te maken. Het duurt ongeveer een maand voordat een nieuwe activiteit een gewoonte wordt, dus houd vol!
Tip 9: geef niet te snel op
Misschien herken je het wel: je gaat vol goede moed aan de slag te gaan met één van je voornemens, maar je begaat dan toch een misstap. Je kunt het nu net zo goed opgeven, toch? Dit is natuurlijk hartstikke zonde én niet nodig. Als je jezelf weer herpakt, dan heeft een klein foutje weinig invloed op het langetermijnresultaat van je goede voornemen. Wees juist trots op jezelf, omdat je het al beter doet dan voorheen!
Tip 10: vraag anderen om hulp
Vertel aan je vrienden en familie wat je goede voornemens zijn en vraag om hulp en begeleiding. Als je vrienden en familie weten dat je wilt stoppen met roken, zullen ze je minder snel een sigaret aanbieden. Bovendien is de kans groot dat je vrienden en familie naar de voortgang van je voornemens gaan vragen. Je wilt ze natuurlijk niet teleurstellen, dus is de kans groter dat je trouw blijft aan je goede voornemens.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.