Maag & Darm
Stoppen met roken? Zo pak je het aan!
Etos
Laatste update 08 oktober 2024
Roken is een slechte gewoonte die helaas moeilijk af te leren is, maar: het is niet onmogelijk. Wil jij stoppen met roken? Wij vertellen je in drie stappen hoe je dit aanpakt en geven je handige tips om zo de slagingskans te vergroten.
In 3 stappen stoppen met roken
Wil jij stoppen met roken? Jeanet legt uit wat de beste tips en hulpmiddelen zijn om deze slagingskans te vergroten!
Stap 1: voorbereiding
Stop met roken als je er klaar voor bent. Als je eenmaal hebt besloten om te stoppen met roken, is het belangrijk dat je je op die beslissing voorbereidt. Een goede voorbereiding is het halve werk én vergroot de kans op succes. Zó bereid je je voor op stoppen met roken:
- Bedenk waarom je wilt stoppen met roken. Het kan helpen om een lijstje te maken met de voordelen van stoppen met roken. Denk bijvoorbeeld aan gezonde longen, een mooie huid, de gezondheid van je kinderen of het besparen van geld. Je wist vast al dat roken de kans op kanker, waaronder borstkanker, verhoogt. Lees hier meer over de risicofactoren van borstkanker en borstonderzoek bij jezelf. Wist je dat roken trouwens ook voor een hoge bloeddruk zorgt? Op moeilijke momenten kun je je lijstje met redenen om te stoppen met roken erbij pakken. Zo herinner je jezelf eraan waarom je bent gestopt.
- Kies een stopdatum. Prik de datum waarop je stopt met roken liever niet tijdens of vlak voor een stressvolle periode, bijvoorbeeld vlak voor een vakantie of verbouwing. Stop dus met roken in een rustige periode in je leven.
- Stop in één keer met roken. Langzaam afbouwen is minder effectief dan in één keer stoppen (ook wel cold turkey genoemd). De valkuil van langzaam minderen is namelijk dat je het echte stoppen voor je uit blijft schuiven.
- Gooi alle sigaretten weg. Controleer je jassen, handtassen en je auto op verdwaalde pakjes sigaretten. Neem ook afscheid van aanstekers en asbakken. Die heb je niet meer nodig, toch? Bovendien word je zo niet steeds herinnerd aan het roken.
- Stop samen met je partner. Stoppen met roken is al moeilijk genoeg, maar wordt nog lastiger op het moment dat je partner de ene na de andere sigaret blijft opsteken. Probeer daarom samen te stoppen en vind steun bij elkaar. Is je partner er nog niet klaar voor om te stoppen? Vraag hem of haar dan om niet te roken in jouw bijzijn.
- Praat erover met je partner, familie, vrienden en collega’s. Vertel dat je wilt stoppen met roken en vraag om hulp bij het stoppen met roken.
Stap 2: nicotinevervangende middelen
Rook je meer dan tien sigaretten per dag, heb je al vaker geprobeerd om te stoppen met roken of heb je veel last van ontwenningsverschijnselen? Overleg dan met je huisarts of het verstandig is om bij het stoppen met roken nicotinevervangende middelen, bijvoorbeeld nicotine pleisters of nicotine kauwgom, te gebruiken. Nicotinevervangende middelen geven langzaam nicotine af, waardoor je minder zin hebt in een sigaret en minder last hebt van ontwenningsverschijnselen. Lees voor meer info ons artikel over hulpmiddelen bij het stoppen met roken.
Hulp bij stoppen met roken
Stap 3: begeleiding en ondersteuning
Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken bij de vraag hoe te stoppen met roken? Samen stoppen met roken of stoppen onder begeleiding van een deskundige vergroot de kans van slagen. Hoe je het beste kunt stoppen met roken verschilt per persoon. Overleg met je huisarts welke vorm van begeleiding het beste bij jou past.
- Telefonische coaching. Wil je stoppen met roken, maar weet je niet goed hoe te stoppen met roken en wil je het liever niet helemaal alleen doen? Verschillende organisaties bieden telefonische coaching aan bij het stoppen met roken. Je wordt dan telefonisch begeleid door iemand die expert is in stoppen met roken.
- Individuele begeleiding. Heb je meer behoefte aan face-to-face begeleiding als hulp bij het stoppen met roken? Je huisarts, een praktijkondersteuner of een coach kan je persoonlijk begeleiden bij het stoppen met roken.
- Groepstherapie. Wil je graag samen stoppen met anderen? Dan is groepstherapie misschien iets voor je. Samen stoppen is makkelijker dan alleen én het vormt een stok achter de deur om stoppen met roken vol te houden. Wil je meer informatie over hoe te stoppen met roken en hulp bij het stoppen met roken? Bel dan de gratis Stoplijn via 0800-1995 of kijk op ikstopnu.nl.
Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken?
Stop je met roken? Dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit zijn veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen:
- irritatie en humeurigheid
- onrust en slapeloosheid
- depressiviteit
- concentratieproblemen
- meer eetlust
- koude rillingen
- trillingen in handen en voeten
- hoofdpijn
- vertraagde stoelgang
Vaak zijn deze verschijnselen na drie tot vijf weken verdwenen of sterk verminderd. Heb je na vijf weken nog steeds veel last van ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken? Raadpleeg dan je huisarts.
Stoppen met vapen
Vapen is het zuigen aan een mondstuk waarbij, door verhitting van een vloeistof, damp vrijkomt die je vervolgens inademt. Afhankelijk van welke vloeistof je in je vape doet, kan het nicotine gehalte variëren. Zo zijn er vloeistoffen met een laag nicotinegehalte (3-6mg per ml) en vloeistoffen met een hoog nicotinegehalte (24mg per ml of meer). Daarnaast zijn de vloeistoffen verkrijgbaar in veel verschillende smaakjes en bevatten ze vergelijkbare chemische bestanddelen als normaal roken, waardoor je bij het inademen van de damp gezondheidsrisico’s loopt.
Volwassenen stappen vaak over op vapen om van het roken af te komen. Uit onderzoek is gebleken dat deze mensen uiteindelijk vaak weer terugvallen in hun oude patroon. Bij jongeren is het heel populair vanwege de lekkere smaakjes en wordt er gedacht dat vapen minder schadelijk is dan gewoon roken.
Van roken is algemeen bekend dat het schadelijk is voor je gezondheid, waarbij de langetermijngevolgen duidelijk te zien zijn. Vapen kan vergelijkbare schadelijke stoffen als roken bevatten, maar omdat van vapen de langetermijneffecten nog niet volledig bekend zijn, kan er nog niet worden gezegd wat de precieze impact is op je gezondheid. Het beste voor je gezondheid is uiteraard om helemaal niet te roken of te vapen.
Dat je op deze pagina terecht bent gekomen, betekent dat je wil stoppen met roken of vapen. Dat is de eerste stap naar een rook- en vapevrij leven. De adviezen en tips om te stoppen met roken helpen je ook om je kans op succes bij het stoppen met vapen te vergroten. Mocht je toch even je motivatie verliezen, lees dan ons artikel over afkickverschijnselen. In dit artikel worden alle gezondheidsvoordelen van het stoppen met roken en vapen benoemd!
Tips om stoppen met roken vol te houden
- Vermijd moeilijke situaties. Sla dat feestje waar veel gerookt wordt over en ook de rookpauze met je collega’s kun je beter overslaan, ook als je alleen meegaat voor de gezelligheid.
- Drink met mate. Alcohol maakt dat je jezelf minder goed kunt beheersen en gemakkelijker laat overhalen om toch een sigaretje mee te roken. Zeker tijdens de eerste weken na je stopdatum doe je er dus verstandig aan om geen alcohol te drinken.
- Kom van de bank af! Zodra je stopt met roken, verbetert je reuk- en smaakvermogen, waardoor je eetlust toeneemt. Dit kan resulteren in gewichtstoename. Daarom is het belangrijk om in beweging te blijven. Bovendien zorgt bewegen voor afleiding en ontspanning. Twee vliegen in één klap! Beloon jezelf.
- Roken is een dure hobby. Een pakje sigaretten kost gemiddeld 7 euro. Als je per week een pakje sigaretten rookt, dan bespaar je zo’n 360 euro per jaar als je stopt met roken. Rook je een pakje sigaretten per dag? Dan bespaar je ruim 2.500 euro per jaar! Trakteer jezelf op iets leuks met het geld dat je niet meer uitgeeft aan sigaretten.
- Leer jezelf nieuwe gewoontes aan. Stak je ‘s ochtends altijd meteen een sigaret op? Of ging je in de pauze altijd even met dezelfde collega naar buiten om te roken? Vul deze momenten nu je gestopt bent met roken op een andere manier in. Verruil die sigaret voor een heerlijke kop thee in de ochtend en ga in de pauze voortaan bij je andere, gezellige collega’s in de kantine zitten.
- Eet gezond en gevarieerd. Nicotine versnelt je stofwisseling en de werking van je darmen, waardoor je darmen lui kunnen worden. Zodra je stopt met roken, kun je last krijgen van obstipatie. Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk om je stoelgang een handje te helpen. Het kan tot drie weken duren voordat je darmen er weer aan gewend zijn om alles zelf te doen.
- Maak een plan hoe je omgaat met eventuele extra kilo’s. Veel mensen hebben de angst om aan te komen bij het stoppen met roken. Geldt dit ook voor jou? Bedenk dan van tevoren hoe je gewichtstoename zo veel mogelijk tegen kunt gaan. Neem je die paar extra kilo’s voor lief? Voorkom je gewichtstoename door meer te gaan sporten? Of zie je het stoppen met roken als een perfect moment voor een gezondere levensstijl?
- Drink voldoende water. Als je veel vezels eet, is het belangrijk om daarnaast voldoende water te drinken. Anders raken je darmen nog meer verstopt als je stopt met roken. Drink elke dag 1,5 liter water om je darmen in beweging te houden.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.