Slaap: alles wat je moet weten over een goede nachtrust

Zzzz… Slapen doen we elke nacht. Weet jij wat er gebeurt als je je ogen sluit? Wij vertellen je precies waarom slaap zo belangrijk voor je is en wat er gebeurt in je lichaam wanneer je slaapt. En natuurlijk: wat zijn de beste manieren om in slaap te vallen?

Waarom is slaap belangrijk?

Goed slapen is erg belangrijk. Tijdens je slaap herstel je namelijk van alle lichamelijke en mentale inspanningen van de dag. De hoeveelheid groeihormonen in je lichaam neemt toe, wat helpt bij de reparatie en groei van nieuwe cellen en weefsels. Daarnaast wordt je immuunsysteem actief tijdens je slaap en neemt de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam af. Ook erg belangrijk: de gebeurtenissen en emoties van de afgelopen dag worden verwerkt. Vandaar dat mensen er vaak eerst nog ‘een nachtje over willen slapen’ voor ze een grote beslissing nemen: de volgende ochtend kun je er opeens anders tegenaan kijken!

Hoeveel slaap heb je nodig per nacht?

Slaap is dus erg belangrijk. Maar hoeveel slaap heb je nu eigenlijk nodig per nacht en wanneer voel je je nou echt uitgeslapen? Dit hangt af van verschillende factoren:

 • Je slaapcyclus
 • De lengte van slaapfases
 • Je leeftijd

Slaapcyclus

Gedurende de nacht doorloop je verschillende slaapstadia, waarvan de bekendste de REM-slaap, of droomslaap, is. De totale slaapcyclus duurt zo’n anderhalf uur. Deze cyclus doorloop je gemiddeld vier tot zes keer per nacht. Zo kun je na een onverwacht kort nachtje toch nog enigszins uitgerust wakker worden!

Slaapstadia Soort slaapfase
Non-REM1 Sluimerfase
Non-REM2 Lichte slaap
Non-REM3 Diepe slaap
REM-slaap Droomslaap

Bron: www.slapen.com

Lengte van slaapfases

Hoe lang deze slaapfases duren, wisselt per persoon en is afhankelijk van factoren zoals je slaapefficiëntie. Dit heeft te maken met de hoeveelheid tijd die je in je slaapcyclus besteedt aan elke fase. Breng jij bijvoorbeeld meer tijd door in de diepe slaapfases ‘s nachts? Dan voel jij je waarschijnlijk toch redelijk uitgerust na een korte nacht.

Leeftijd en slaap

Een andere belangrijke factor is je leeftijd. Over het algemeen adviseren deskundigen zeven tot acht uur slaap per nacht voor volwassenen. Daarbij slapen vrouwen iets langer dan mannen, maar is de kwaliteit van hun slaap aanzienlijk minder. Hieronder zie je een overzicht van de hoeveelheid slaap die je gemiddeld per leeftijd nodig hebt.

Leeftijd Hoeveelheid slaap
Jonger dan 1 jaar 15 tot 17 uur
1 jaar 14 uur
2 jaar 13 uur
3 tot 4 jaar 12 uur
5 tot 8 jaar 11 uur
9 tot 12 jaar 10 uur
13 tot 16 jaar 9 uur
17 tot 18 jaar 8 uur
18 jaar en ouder 7,5 tot 8 uur

Bron: https://www.slaapinfo.nl/hoeveel-slaap-heb-je-nodig/

Wat is jouw ideale slaapduur?

Om te ontdekken wat jouw individuele slaapbehoefte is, raden slaapexperts aan om een aantal nachten achter elkaar naar bed te gaan als je moe bent en pas op te staan wanneer je uit jezelf wakker wordt. Goed om te weten: de eerste nachten zal je misschien nog wat slaap aan het inhalen zijn! Kijk dus naar de slaapduur van de laatste paar nachten om te weten hoeveel slaap jouw lichaam nodig heeft.

Hoe val je gemakkelijker in slaap?

Kun jij de slaap maar niet vatten? Slapeloosheid kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waar je soms weinig aan kunt doen. Je kunt jezelf nu eenmaal niet uit de overgang wensen! Waar je wel invloed op hebt, is je slaaphygiëne. Dit gaat over gezond gedrag, je gewoontes, en de omgevingsfactoren die je slaap mogelijk maken. Gedrag, gewoontes en andere factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op je slaap, zijn:

 • Aanwezige afleidingen in je kamer zoals de temperatuur, het geluidsniveau en de verlichting. Ook huisdieren op het bed of een snurkende partner vallen hieronder
 • Roken, vooral laat op de avond
 • Alcoholconsumptie
 • Drugsgebruik
 • Koffie, thee en andere cafeïnehoudende dranken
 • Zwaar tafelen aan het eind van de avond
 • Dutjes overdag
 • Onvoldoende beweging gedurende de dag
 • Kort voor het slapengaan sporten
 • ‘s Avonds kijken naar beelden op je televisie, computer of telefoon
 • Angst, stress en zorgen over je slapeloosheid
 • Klokkijken

Hoe moeilijk het ook is, probeer eens een kop koffie minder te drinken en leg ‘s avonds op tijd je telefoon weg! En merk je dat je in bed veel bezig bent met alle taken van de aankomende dag? Schrijf dan een to do-lijstje en probeer het daarna los te laten. Het zijn eerste stappen die jij zelf kan zetten op weg naar een goede nachtrust.

Supplementen voor een betere nachtrust

Denk jij dat je slapeloosheid hebt? Raadpleeg dan je huisarts. In overleg met je huisarts of een specialist kun je overwegen slaaphulpmiddelen te gebruiken.

 • Als je niet goed in slaap kunt komen vanwege stress of een onrustig gevoel, kunnen Etos Stress Moments Tabletten je ondersteunen. De tabletten bevatten valeriaan en citroenblad, wat je helpt om te ontspannen bij geestelijke druk en inspanning.
 • Metagenics Metarelax Tabletten bevatten onder meer magnesium, vitamine D en B-vitamines, die kunnen helpen bij stressmomenten en vermoeidheid. Ook kunnen deze tabletten een positieve werking hebben op je spieren.
 • Etos Melatonine Tabletten bevatten 0,1 milligram melatonine, die je een tot twee uur voor het slapengaan kunt innemen. De tabletten kunnen je helpen om sneller in te slapen. Let op: neem deze nooit op eigen houtje. Samen met je huisarts wordt de dosering en tijdstip van inname bepaald. Lees ook altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing voor gebruik. Meer weten over melatonine? Lees hier dan alle voor- en nadelen van melatonine.

Ben je op zoek naar persoonlijk advies over een goede nachtrust van een van onze medewerkers? Wij adviseren je graag in de dichtstbijzijnde Etos winkel!

Lees hier verder over insomnia, snurken en slaapapneu!