Gratis 2e kaartje voor de Toppers met Etos

Lees meer

Uitgelicht product

tablet
€ 20.99
1
Aantal stuks

Slaap: lekker slapen is belangrijk!

Zzz… Slapen doen we elke nacht. Maar weet jij eigenlijk wat er gebeurt als je je ogen sluit? Wij vertellen je precies waarom slaap zo belangrijk voor je is en wat er gebeurt in je lichaam wanneer je slaapt. En natuurlijk: hoe kan je het beste uit je nachtrust halen?

Vrouw slaapt in bed en ligt met haar hoofd op een kussen

Waarom is slaap belangrijk?

Goed slapen is belangrijk. Tijdens je slaap komt je lichaam tot rust en herstel je van de inspanningen van de dag. Ook helpt slaap je om prikkels en indrukken te verwerken. Als je goed slaapt, voel je je overdag vaak fit en heb je energie. Slaap helpt je lichaam en hoofd om uit te rusten en bij te komen van de dag. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. De meeste volwassenen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig.

Wat is slapen eigenlijk precies?

Terwijl jij slaapt, werkt je lichaam dus hard om te herstellen en op te laden voor de volgende dag. Dit gebeurt in verschillende slaapfasen. Hoe dit precies werkt? Dat leggen we hieronder uit!

De slaapcyclus

Per nacht doorloop je 4 tot 6 slaapcycli, die elk ongeveer 1,5 uur duren. Zo’n cyclus bestaat uit 4 verschillende slaapfasen, waarin je afwisselend dieper of lichter slaapt. De bekendste fase is de REM-slaap, waarbij je droomt en je ogen snel heen en weer bewegen. REM staat dan ook voor ‘rapid eye movement’ (snelle oogbeweging). In totaal zijn er 4 slaapfasen:

Non-REM1: Sluimerfase. Je valt in slaap, maar wordt nog makkelijk wakker.
Non-REM2: Lichte slaap. Je lichaam ontspant en je ademhaling wordt rustiger.
Non-REM3: Diepe slaap. Dit is de fase waarin je lichaam het meest herstelt.
REM-slaap: Droomslaap. Je hersenen zijn actief en verwerken indrukken.

Lengte van slaapfasen

De duur van je slaapfasen verschilt per persoon. In de loop van de nacht worden de fasen van diepe slaap korter, terwijl de ondiepe slaapfasen juist langer worden. Hoe lang je in elke fase doorbrengt, heeft te maken met je slaapefficiëntie. Breng je meer tijd door in diepe slaap? Dan voel je je waarschijnlijk toch redelijk uitgerust na een korte nacht.

Hoeveel uur slaap heb je nodig per nacht?

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, verschilt per persoon. Gemiddeld hebben volwassenen 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Ouderen hebben vaak iets minder slaap nodig. Baby's hebben juist veel meer slaap nodig: soms tot wel 17 uur! Hieronder zie je een overzicht van de hoeveelheid slaap die je gemiddeld per leeftijd nodig hebt per nacht.

Jonger dan 1 jaar: 14 tot 17 uur
1 tot 2 jaar: 11 tot 14 uur
3 tot 5 jaar: 10 tot 13 uur
6 tot 13 jaar: 9 tot 11 uur
14 tot 17 jaar: 8 tot 10 uur
18 jaar en ouder: 7 tot 9 uur

Wat is jouw ideale slaaptijd?

Om erachter te komen hoeveel slaap jij nodig hebt, kan het helpen om een paar nachten achter elkaar te slapen zonder een wekker. Ga naar bed wanneer je moe bent en sta op wanneer je vanzelf wakker wordt. Hou er wel rekening mee dat je in het begin misschien nog slaap inhaalt. Kijk daarom naar de slaapduur van de laatste nachten om te zien hoeveel slaap jouw lichaam nodig heeft.

Tips om lekker te slapen

Goed slapen begint bij een goede ‘slaaphygiëne’. De volgende tips kunnen je helpen om sneller in slaap te vallen en een gezonde nachtrust te ondersteunen.

  • Hou een vast ritme aan. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta ook op een vast tijdstip op.
  • Zorg voor een rustige slaapkamer zonder afleidingen, zoals je telefoon of je laptop.
  • Gebruik oordopjes als je last hebt van omgevingsgeluiden.
  • Zorg ervoor dat de temperatuur van je slaapkamer ongeveer 18 graden is.
  • Doe ontspannende activiteiten voordat je gaat slapen, zoals lezen, yoga, meditatie of wandelen.
  • Beweeg voldoende overdag, zodat je ‘s avonds ook lichamelijk moe bent. Probeer niet net vóór het slapen te sporten, want dat werkt juist niet.
  • Gebruik je avonden voor wat intieme quality time. Seks stimuleert de aanmaak van hormonen die je een ontspannen en slaperig gevoel geven.
  • Schrijf je gedachten op als je snel piekert in bed.
  • Drink een aantal uur voor het slapen geen koffie, thee (met uitzondering van rooibos- en kruidenthee), frisdrank of andere dranken met cafeïne of veel suiker.
  • Doe overdag liever niet te vaak dutjes. Daarmee kan je je natuurlijke slaap-waakritme verstoren.
  • Drink geen alcohol, gebruik geen drugs en rook niet. Deze 3 dingen dragen bij aan een minder goede nachtrust.
  • Probeer als aanvulling een supplement dat de nachtrust ondersteunt. Kruidensupplementen met bijvoorbeeld valeriaan of passiebloem helpen om sneller in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden*.

Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.

KOAG/KAG 4296-0625-3868

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.