Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw gooit herfstbladeren voor zich omhoog

Midlife crisis

Je bent de veertig gepasseerd en je hebt het allemaal: een huis, een kind, een fijne partner en een goede baan. Maar dan ineens sta je stil en besef je dat het leven aan je voorbij gevlogen is. Misschien heb je je dromen van vroeger niet waargemaakt? Of heb je het gevoel dat je vast zit in dit leven? Deze gevoelens kunnen een midlife crisis inluiden. Lees hier alles over de midlife crisis.

Wat is een midlife crisis?

Ons leven bestaat uit verschillende fases. Zo heb je die van baby, peuter, kind, puber en jongvolwassene, gevolgd door een midlife fase en de late volwassenheid. De midlife fase vindt ongeveer plaats tussen je 30e en 60e levensjaar. Iedere levensfase gaat gepaard met veranderingen die je confronteren met je identiteit. Zo ook de midlife fase. De midlife fase is dus gewoon een levensfase, maar het verschilt per persoon of het een crisisfase wordt.

Onderzoek heeft aangetoond dat de midlife crisis ook een biologische basis heeft: waarschijnlijk is het een uiting van hormonale veranderingen. De midlife fase is namelijk een periode waarin mensen zich veelvuldig met de volgende vragen bezighouden:

 • Wie ben ik?
 • Wat is nu echt belangrijk?
 • Wat maakt mij nu echt gelukkig?
 • Heb ik mijn doelen wel verwezenlijkt?
 • Is dit het nu?

Je maakt als het ware een balans op van je leven. In combinatie met het besef dat het leven eindig en al voor een groot deel voorbij is, kan dit een behoorlijke shock teweegbrengen. Vooral als je tot het besef komt dat je niet de persoon bent die je had willen worden. Of dat je de doelen die je jezelf stelde toen je jonger was, niet hebt volbracht. Een midlife crisis heeft vaak te maken met de kloof van wie je zou willen zijn en wie je werkelijk bent. Zo’n identiteitscrisis kan zo’n twee tot tien jaar duren.

Midlife crisis bij vrouwen

Bij vrouwen speelt de (naderende) overgang en geen kinderen meer kunnen krijgen een grote rol bij een eventuele midlife crisis. Wanneer de kinderen het huis uit zijn en vrouwen voor hun gevoel op zoek moeten naar een nieuw doel, kan dit aanleiding zijn voor een midlife crisis. Maar de kans op een midlife crisis is het grootst als mensen vastzitten in hun werk of in hun relatie.

Midlife crisis bij mannen

Bij mannen kan een verminderd libido en de neiging om daarvoor te compenseren de aanleiding vormen voor een midlife crisis. Dat compenseren uit zich dan in flirten, vreemdgaan of een relatie aangaan met een veel jongere vrouw. Maar vaker is, net als bij vrouwen, het gevoel van vastzitten in werk of relatie de aanleiding van een midlife crisis.

Hoe herken je een midlife crisis?

Een midlifecrisis gaat gepaard met periodes van onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in vaste patronen van werk, relatie en levensstijl. Je kunt een midlife crisis herkennen aan:

 • Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel.
 • Heimwee naar vroeger.
 • Hernieuwde aandacht voor je uiterlijk.
 • Het nemen van ondoordachte beslissingen of riskante beleggingen en investeringen.
 • Het aanschaffen van dure dingen, zoals een sportauto, sieraden of een boot.
 • De behoefte om je af te zonderen of anderen, bijvoorbeeld vrienden van vroeger, juist op te zoeken.
 • Ineens elke avond van huis zijn.
 • Nadenken over emigreren of een verre reis maken.
 • Je heil zoeken bij een spirituele stroming of religie.
 • Toevlucht zoeken in gevaarlijke activiteiten, alcohol of drugs om het gevoel van zinloosheid te verdrijven.
 • Een intense behoefte om een lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken.
 • Depressieve gevoelens.

Ontwrichting

Hoe heftig een midlife crisis is, verschilt per persoon. Bij een milde vorm hebben veel mensen vaak niet eens door dat ze in een midlife crisis zitten. Maar een heftige midlife crisis kan ontwrichtende gevolgen hebben. Als je in een midlife crisis zit, kun je het gevoel hebben dat het ‘nu of nooit’ is. Je wilt alles uit het leven halen, en daarbij denk je soms niet na over de gevolgen of de gevoelens van anderen. Ook komt het vaak voor dat de persoon in de midlife crisis zijn omgeving verwijt dat hij of zij niet alles uit het leven heeft gehaald.

Een heftige midlifecrisis zet bestaande relaties onder druk, verhoogt het risico op onomkeerbare en verkeerde beslissingen en creëert een risico op financiële en emotionele schade.

Hoe kom je een midlife crisis door?

Een midlife crisis is een onrustige periode, maar het kan een noodzakelijke fase zijn waar je een hoop van kunt leren. Net als iedere identiteitscrisis, zul je er doorheen moeten. Wij geven je wat tips!

 • Probeer tijdig de signalen te herkennen, zodat je begrijpt wat je doormaakt.
 • Blijf met je omgeving communiceren, hoe moeilijk het ook lijkt. Door je volledig af te sluiten, neemt het risico op ondoordachte, destructieve beslissingen vaak toe.
 • Blijf positief! Zo kun je een midlife crisis gebruiken om op zoek te gaan naar de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Stuur bij en voer veranderingen door die voor jou leiden tot meer zingeving van je bestaan.
 • Wees niet bang om (professionele) hulp te zoeken als je er zelf niet uit komt.

Kun je een midlife crisis voorkomen?

Het is lastig om de kans op een midlife crisis volledig uit te sluiten. Wat je wel kunt doen om het risico te verkleinen, is gedurende je leven af en toe stil te staan en jezelf kritische vragen te stellen. Ben je gelukkig met je partner? Geeft je werk voldoening? Zijn er nog doelen die je wilt behalen? Probeer tijdig bij te sturen, zodat je niet op je vijftigste ineens beseft dat het leven aan je voorbij gevlogen is en je niet de persoon bent die je zou willen zijn!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.