
Mentale Gezondheid
Etos
Laatste update 13 maart 2025
Weekend na weekend zit je agenda vol met feestjes, koffiedates en etentjes. Op je werk volgen de deadlines elkaar snel op. En dan wil je ook nog 3 keer per week naar de sportschool. Blijf je maar doorgaan en voel je je uitgeput? Misschien heb je last van een burn-out. In dit artikel lees je wat je hierover moet weten.
Een burn-out is een reactie van je lichaam en geest op een langere periode van stress en overbelasting. Vaak ben je al te lang over je eigen grenzen heen gegaan, waardoor je nu “op” bent. Een burn-out kan zich zowel in lichamelijke als mentale klachten uiten. Hierdoor wordt het lastiger om je dagelijkse bezigheden goed uit te voeren.
Vaak wordt gedacht dat een burn-out ontstaat door een te hoge werkdruk. Dit kan een rol spelen, maar het is niet de enige oorzaak. Meestal ontstaat een burn-out wanneer meerdere stressvolle omstandigheden zich opstapelen en je te weinig tijd hebt om te herstellen. Hoe langer je onder druk staat zonder voldoende ontspanning, hoe groter de kans op een burn-out.
Sommige eigenschappen kunnen het risico op een burn-out vergroten, zoals:
Een burn-out uit zich bij iedereen anders en de symptomen kunnen per persoon verschillen. Vaak heb je al een half jaar of langer last van zowel lichamelijke als psychische klachten. Het meest kenmerkende symptoom is een aanhoudend uitgeput gevoel.
Andere veelvoorkomende symptomen van een burn-out zijn:
Herken jij één of meerdere symptomen? Blijf er niet mee rondlopen en raadpleeg je bedrijfs- of huisarts.
Een burn-out kan iedereen overkomen, maar er zijn wel dingen die je kan doen om het risico te verkleinen:
Jarenlang werd gedacht dat voldoende rust de oplossing was voor een burn-out. Tegenwoordig wordt een meer actieve aanpak geadviseerd. De behandeling van een burn-out wisselt per persoon, maar bestaat in grote lijnen uit de volgende stappen:
Het herstel van een burn-out kan maanden duren. Hoe lang het precies duurt, hangt af van verschillende dingen, zoals de begeleiding die je krijgt, je persoonlijkheid en de oorzaak van je burn-out. Het belangrijkste is dat je jezelf de tijd gunt om goed te herstellen. Wees geduldig met jezelf en forceer niets.
Nee, een burn-out is niet hetzelfde als overspannen zijn. Bij een burn-out heb je vaak al een halfjaar of langer klachten. Overspannenheid is meestal van kortere duur, zoals bij een belangrijke deadline op je werk. Als je lange tijd overspannen blijft zonder actie te ondernemen, kan je uiteindelijk een burn-out krijgen. Daarom wordt overspannenheid ook vaak gezien als het voorstadium van een burn-out.
Voel je je vaak gespannen? Neem dan contact op met je huisarts.
Sommige klachten van een burn-out lijken op die van een depressie. Daarom wordt soms gedacht dat ze hetzelfde zijn of zelfs tegelijk kunnen voorkomen. Maar er is wel degelijk een verschil. Een burn-out ontstaat door langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook zonder overbelasting kan ontstaan. Bij een depressie speelt aanleg een grotere rol dan bij een burn-out.
Twijfel je of je een burn-out of een depressie hebt? Raadpleeg dan je huisarts.
Voel je je vaak gespannen? Misschien helpen de volgende tips je om beter met die spanning om te gaan:
Disclaimer:Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.