Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw kijkt boven blad uit

Bindvlies- ontsteking

Heb je het gevoel alsof er een vuiltje of korreltje in je oog zit dat je er maar niet uit krijgt? En is je oogwit een beetje rood? Dan heb je waarschijnlijk last van een bindvliesontsteking. No worries: het gaat vanzelf weer over. Wat moet je doen als je bindvlies is ontstoken? Dat lees je in dit artikel!

Artikel opslaan

Wat is een bindvliesontsteking?

Bij een bindvliesontsteking is het bindvlies van je oog ontstoken. Dat is het dunne laagje weefsel dat je oogwit en de binnenkant van je ooglid bekleedt. Zo’n ontsteking is doorgaans ongevaarlijk.

Hoe herken je een bindvliesontsteking?

Je herkent een bindvliesontsteking aan de volgende symptomen:

Soms ontstaat er ook pus, zoals bij een infectie. Hierdoor kunnen de oogleden aan elkaar vastgeplakt zitten (bijvoorbeeld bij het opstaan).

Hoe ontstaat een bindvliesontsteking?

Een bindvliesontsteking kan veroorzaakt worden door een virus, bacteriële besmetting of overgevoeligheid, zoals bij hooikoorts. Het kan ook zijn dat je ogen overgevoelig zijn voor bepaalde bestanddelen in bijvoorbeeld make-up. Ook kan er iets in het oog zitten dat het bindvlies erg irriteert.

Contactlenzen vergroten de kans op een bindvliesontsteking, vooral als er niet hygiënisch mee wordt omgegaan. Het te lang dragen van lenzen vergroot het risico op een bindvliesontsteking, vooral bij de zachte lenzen.

Gaat een bindvliesontsteking vanzelf over?

Ja, meestal geneest een bindvliesontsteking vanzelf binnen één à twee weken. Als de ontsteking het gevolg is van overgevoeligheid of allergie, kan de ontsteking blijven bestaan of zelfs toenemen, zolang jij of je oog in contact blijft met de stof waarvoor je overgevoelig bent.

Wat te doen tegen een bindvliesontsteking?

Als je bindvlies ontstoken is, is het belangrijk om je ogen rust te geven. Dan krijgen ze de kans om te genezen. Wij hebben wat tips voor je als je een bindvliesontsteking hebt:

 • Draag geen contactlenzen als je ogen geïrriteerd of ontstoken zijn. Je merkt waarschijnlijk dat je lenzen extra irritatie veroorzaken. Om besmetting via je eigen lenzen te voorkomen, is het verstandig om een nieuw setje lenzen te kopen en ze pas weer te gebruiken als de ontsteking helemaal over is.
 • Gebruik geen oogmake-up als je oog ontstoken is. Make-up kan zowel een ontsteking veroorzaken als de genezing vertragen.
 • Deel geen washandjes en handdoeken met anderen zolang je oog nog ontstoken is. Een bindvliesontsteking kan namelijk besmettelijk zijn. Let ook op dat je jezelf niet steeds opnieuw besmet!
 • Gebruik een nat watje of gaasje om vastgeplakte oogleden los te weken en schoon te maken. Je kunt hier gewoon kraanwater voor gebruiken. Een washandje is niet verstandig, omdat je dan weer bacteriën en vuiltjes in je ogen wrijft.
example of the product packaging

A. Vogel Oogdruppels Ontstoken Ogen

 • Vermindert rode, tranende en geïrriteerde ogen.
 • Met actief ingrediënt Ectoin®. Dit is een 100% natuurlijk ingrediënt met celbeschermende en ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Geschikt voor kinderen, dragers van contactlenzen en gevoelige ogen.
Prijs
€ 18.39

Wanneer moet je naar de huisarts?

Meestal is een bezoekje aan de huisarts niet nodig, omdat een bindvliesontsteking niet ernstig is en doorgaans vanzelf overgaat. Neem wel contact op met je huisarts:

 • Als je gezichtsvermogen van één (of beide) ogen plotseling afneemt.
 • Als één oog of beide ogen erg pijnlijk worden.
 • Als je daglicht niet kunt verdragen.
 • Als er iets (zoals een vuiltje, zandkorreltje of contactlens) in je oog zit dat je er niet meer uit krijgt.
 • Als de ontsteking na een paar dagen ‘oog-rust’ niet afneemt.
 • Als je vermoedt dat overgevoeligheid of allergie een rol speelt.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.