
Vuiltje in het oog
Voel je pijn en irritatie wanneer je met je oog knippert? Dan kan het zijn dat je een vuiltje in je oog hebt. In sommige gevallen kun je er zelf iets aan doen. Wij vertellen je hoe je een vuiltje uit je oog verwijdert, maar ook hoe je het voorkomt. Lees het hier!
Wat is een vuiltje in je oog?
Vuil kan aan de voorzijde van je oog zitten, op het oogwit of op het hoornvlies. Dit kun je goed in de spiegel zien. Maar het vuil kan ook achter je onderste of bovenste ooglid zitten. Dit zie je pas wanneer je je ooglid omklapt of naar beneden trekt.
Hoe komt een vuiltje in je oog terecht?
Vuil kan op verschillende manieren in je oog terecht komen. In de meeste gevallen gebeurt dit tijdens het klussen of werken. Een vliegje in je oog tijdens het fietsen of zand in je oog door harde wind kent iedereen. Minder vaak voorkomend, maar wel ernstiger, is wanneer staal- of houtsplinters in je oog terecht komen. Deze hechten zich vaak vast in het vochtige oogoppervlak en zijn daardoor soms moeilijk te verwijderen. Ook vloeistoffen kunnen in je oog terechtkomen. Denk aan rondspattende vloeistoffen uit een kapot vallende fles. De ernst van het vuiltje is afhankelijk van de agressiviteit en temperatuur van de vloeistof.
Wat zijn de symptomen van een vuiltje in het oog?
Wanneer je een vuiltje in je oog hebt voel je dit meestal direct. Bij een vuiltje in het oog heb je:
- Last van een stekende of prikkende pijn elke keer wanneer je met je ogen knippert. In sommige gevallen voel je continue pijn.
- Het vuiltje is vaak snel te vinden op hoornvlies of oogwit wanneer je in de spiegel kijkt.
- Soms kan het nodig zijn om je onder- of bovenooglid om te klappen om ook hier te kijken of er een vuiltje zit. Dit kan ervoor zorgen dat je oog rood wordt en gaat tranen.
Is een vuiltje in het oog ernstig?
De ernst is vooral afhankelijk van het soort vuil en de kracht waarmee het in het oog gekomen is. Vuiltjes die op het wit van het oog zitten kun je over het algemeen makkelijk zelf verwijderen, deze geven weinig klachten. Een vuiltje op het hoornvlies kun je niet zelf verwijderen. Het hoornvlies is ontzettend gevoelig, het aanraken geeft veel pijn. Vuiltjes die op het hoornvlies vast blijven zitten zijn vaak metaalsplinters. Lees ook eens meer over hoornvliesbeschadiging.
Heb je een vuiltje op je hoornvlies? Neem dan contact op met je huisarts.
Wat kun je zelf doen wanneer je een vuiltje in je oog hebt?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je een vuiltje in je oog hebt. Was je handen voordat je je oog onderzoekt en spoel je oog goed uit onder de kraan.
Vuil in je oog
Kijk eerst goed naar je oog, gebruik een spiegel als je dit bij jezelf moet doen. Let op het oogwit en het hoornvlies. Kijk onder het boven en onderooglid. Dit kunt je doen door eerst het onderooglid naar beneden te trekken en het oog naar boven te draaien. Bij het bovenooglid gaat dit omgekeerd. Als het vuil goed zichtbaar is op het oogwit kun je proberen het voorzichtig met de punt van een vochtig schoon gaasje te verwijderen. Lukt dit niet of zit het vuil op het hoornvlies? Dan kun je je oog extra laten tranen om te zien of het loskomt. Dit doe je door je bovenooglid aan de wimpers over het onderooglid heen te trekken. Als dit niet lukt, raadpleeg dan je huisarts. Vermijd te allen tijde druk op je oog.
Bijtende stoffen in je oog
Bijtende stoffen moeten met water snel weggespoeld worden. Doe dit liggend met veel lauw zacht stromend water. Houd daarbij je oog open of laat het door iemand anders open houden.
Hete vloeistoffen en verbrandingen
Koel het oog op dezelfde manier als bij bijtende stoffen gedurende tien minuten.
Hoe kun je een vuiltje in je oog voorkomen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een vuiltje in je oog te voorkomen.
- Draag altijd een veiligheidsbril bij het werken met metaal, zoals bij het boren, schuren, slijpen, maar ook timmeren en andere activiteiten die risico dragen zoals motorrijden.
- Ook wanneer je met chemicaliën werkt is het dragen van een veiligheidsbril aan te raden.
- Berg chemicaliën na gebruik goed op in degelijke verpakkingen.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Neem direct contact op met je huisarts als je vermoedt dat er een vuiltje in je oog zit en:
- Je gewerkt hebt met metaal, zoals bij boren, schuren of het inslaan van spijkers.
- Je gewerkt hebt met chemicaliën.
- Als je slechter kunt zien met het oog.
- Als je de pupillen ongelijk zijn (verschil in grootte of onregelmatigheid in de ronde vorm).
- Als er bloed zichtbaar is.
- Als er zich vuil op het hoornvlies bevindt.
- Als het niet lukt het vuil op het oogwit zelf voorzichtig te verwijderen.
- Als de klachten na een dag nog niet afgenomen.
- Als elke beweging van je ooglid pijn doet.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan