vrouw op bed met oor in beeld en piercing

Tinnitus (oorsuizen)

Hoor je een piepend, brommend of fluitend geluid in je oor? Dan heb je misschien last van tinnitus. Tinnitus kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Wij vertellen je alles over de oorzaken en mogelijke behandelingen. Lees verder!

Wat is tinnitus?

Tinnitus, ook wel oorsuizen of fantoomgeluiden genoemd, is een vorm van gehoorschade. Bij deze vorm van gehoorschade hoor je een geluid dat alleen jij kunt horen. Het geluid komt dus niet van buitenaf, maar zit als het ware in je hoofd. Ongeveer twee miljoen mensen in Nederland hebben te maken met tinnitus. De ernst van de klachten verschilt van persoon tot persoon. Tinnitus gaat vaak samen met: slechthorendheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, angst en depressieve gevoelens.

Wat zijn de symptomen van tinnitus?

Bijna iedereen met tinnitus hoort een ander geluid. Mensen met tinnitus omschrijven het geluid vaak als:

 • een piep
 • bromgeluiden
 • fluittonen
 • zoemgeluiden

Ook hebben mensen met tinnitus vaak last van een trilling of een drukkend gevoel in hun oor. De sterkte van het geluid kan verschillen per persoon en het geluid kan constant aanhouden, maar ook ook even verdwijnen. Verder kun je de geluiden horen in beide oren, in één oor of midden in je hoofd.

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Hoe tinnitus precies ontstaat, is nog niet wetenschappelijk bewezen. Wel weten we dat de onderstaande factoren een belangrijk rol spelen bij het ontstaan van oorsuizen:

 • Harde geluiden. In de meeste gevallen ontstaat tinnitus als gevolg van blootstelling aan te harde geluiden (boven de 80 decibel). Dit kan kan in één keer gebeuren, bijvoorbeeld door een vuurwerkknal. Maar het kan ook ontstaan door langdurige blootstelling aan te harde geluiden, zoals door het luisteren van harde muziek via je oortjes of op feesten.
 • Ouderdom. Wanneer je ouder wordt, kan er slijtage aan de binnenkant van je oren optreden. Dit kan zowel gehoorverlies als tinnitus veroorzaken.
 • Stress. Wanneer je stress ervaart, kan dit (tijdelijk) oorsuizen veroorzaken. Ook kan stress ervoor zorgen dat je klachten verergeren. Stress zorgt er namelijk voor dat je je meer focust op het oorsuizen.
 • Een hoge bloeddruk. Alcohol, roken, ongezonde voeding, stress en weinig beweging kunnen leiden tot een hoge bloeddruk. Wanneer je een hoge bloeddruk (of vernauwde bloedvaten) hebt kun je een ruisend of kloppend geluid horen in je oor.
 • Verkoudheid. Je oren kunnen tijdens een verkoudheid verstopt zitten, waardoor je tijdelijk last kunt krijgen van oorsuizen. Wanneer je verkoudheid overgaat, verdwijnt ook het oorsuizen.
 • Oorinfecties. Een langdurige oorontsteking kan zorgen voor gehoorschade, zoals tinnitus.
 • Oorsmeer. Als je oren vol zitten met oorsmeer kun je last krijgen van tinnitus.
 • Bepaalde medicijnen. Oorsuizen kunnen een bijwerking zijn van het gebruik van sommige medicijnen, zoals antidepressiva.

Hoe kun je tinnitus behandelen?

Tinnitus kan een grote impact hebben op je leven. Helaas bestaat er geen behandelmethode die oorsuizen laat verdwijnen. Wel verdwijnen oorsuizen bij sommige mensen vanzelf weer. Daarnaast kun je een aantal dingen doen om de klachten van tinnitus te verminderen:

Tip 1: zoek afleiding.
Ga bijvoorbeeld sporten. Zo kun je je focussen op het sporten en kun je je gedachten even verzetten.

Tip 2: luister muziek.
Door muziek te luisteren, kun je tijdelijk minder last hebben van oorsuizen. Maar zet het volume niet te hard! Je wilt natuurlijk niet nog meer gehoorschade oplopen.

Tip 3: ontspan jezelf.
Yoga of ontspanningsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat de tinnitusklachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Tip 4: focus je op omgevingsgeluiden.
Luister bijvoorbeeld naar het tikken van de klok, verkeersgeluiden of het ruisen van de wind.

Tip 5: gebruik een tinnitusmaskeerder.
Dit apparaatje maakt een ander, ‘aangenamer’ geluid, wat het geluid van oorsuizen kan overstemmen.

Tip 6: probeer een gehoorapparaat.
Wanneer tinnitus samengaat met slechthorendheid kan een gehoorapparaat ervoor zorgen je je meer gaat focussen op omgevingsgeluiden dan op het oorsuizen. Een gehoorapparaat is in combinatie met een tinnitusmaskeerder te gebruiken.

Tip 7: controleer of je oren schoon zijn.
Gebruik indien nodig een oorspray om je oren schoon te maken. Gebruik liever geen wattenstaafjes. Hiermee kun je je oren namelijk snel beschadigen.

Bekijk hier ons gehele assortiment aan oorspray >

Tip 8: gebruik een neusspray.
Komen oorsuizen doordat je verkouden bent? Dan kan een neusspray met xylomethazoline mogelijk helpen. Gebruik de neusspray nooit langer dan een week.

Bekijk hier ons gehele assortiment aan neusspray >

Hoe kun je tinnitus voorkomen?

Een gezonde levensstijl is belangrijk om mogelijke oorzaken van tinnitus te voorkomen, zoals een hoge bloeddruk en stress. Slaap voldoende, eet gezond en sport dagelijks. Verder is het erg belangrijk om veilig om te gaan met geluid. Stel bijvoorbeeld een volumebegrenzing in op je telefoon of mp3 speler en draag oordopjes op feesten met harde muziek, tijdens het klussen of op de motor.

Shop nu onze favoriete producten

Promotie:
Medisch hulpmiddel,
Van € 13,95 voor € 10,46
Promotie:
Van € 12,95 voor € 11,65
Promotie:
Van € 12,95 voor € 11,65
€ 5,99
Promotie:
Medisch hulpmiddel, spray
Van € 10,95 voor € 8,21
Geneesmiddel, spray
€ 5,29
Medisch hulpmiddel, spray
€ 11,99
€ 14,99
spray
€ 3,99

Wanneer moet je naar de huisarts?

Wanneer je last denkt te hebben van tinnitus is het altijd verstandig om langs te gaan bij je huisarts. Je huisarts kan samen met jou de oorzaak van oorsuizen vastleggen en meedenken over mogelijke oplossingen. Indien jouw tinnitusklachten te maken hebben met medicijngebruik, kan je huisarts ook meedenken over andere medicijnen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje