Vrouw met geel jasje kijkt naar de zijkant waarbij haar oor is te zien

Verstopte oren

Merk je dat je de laatste tijd slechter hoort? Misschien heb je last van verstopte oren en moeten ze worden uitgespoten. Wil je weten wat de oorzaak is van verstopte oren, hoe het uitspuiten van je oren in zijn werk gaat en hoe je verstopte oren kunt voorkomen? Lees dan verder.

Hoe ontstaan verstopte oren?

Oorsmeer (ook wel oorwas of cerumen genoemd) houdt normaal gesproken je oren soepel en vrij van ontstekingen. ‘Oud’ oorsmeer glijdt langzaam uit je oren. Soms kan het een propje vormen, waardoor je plotseling minder goed hoort.

Wat kun je zelf doen om oorsmeer te verwijderen?

Als je merkt dat je minder goed hoort, kun je proberen om eventueel aanwezige propjes oorsmeer zelf te verwijderen. Let op: verwijder nooit oorsmeer door met een voorwerp, zoals een wattenstaafje, in je oor te peuteren. Op deze manieren duw je het propje juist dieper en vaster in je oor. Het kan wel helpen om een klein druppeltje olijfolie, zonnebloemolie of slaolie in je oor te druppelen of je oor onder de douche uit te spoelen met water. Hierdoor lost het oorsmeer op en glijdt het gemakkelijk naar buiten.

Hoe werkt het laten uitspuiten van je oren?

Is het je niet gelukt om zelf het teveel aan oorsmeer te verwijderen? Dan kun je je oren laten uitspuiten door (de assistent van) je huisarts. Het is een simpele behandeling van hooguit vijf minuten, waarna je weer hoort als vanouds. Tip: druppel je oor een paar dagen voor de behandeling met olijfolie, zonnebloemolie of slaolie, zodat de prop iets losser komt te zitten. Doe dit zo'n twee á drie keer per dag. Houd daarbij je hoofd een paar minuten gekanteld of ga op je zij liggen, zodat de druppels voldoende tijd hebben om naar binnen te lopen.

Het uitspuiten van je oren werkt als volgt:

  1. De huisarts kijkt in je oor om te zien of een propje oorsmeer werkelijk de boosdoener is van je slechte gehoor. Het kan namelijk ook zo zijn dat je slecht hoort doordat je verkouden bent of vanwege een aandoening.
  2. De huisarts plaatst vervolgens een oortrechtertje in je gehoorgang.
  3. Via het trechtertje spuit de huisarts lauwwarm kraanwater in je oor met een apparaatje. Het water stroomt door je hele oor en komt ook langs het propje. Als het water naar buiten stroomt, neemt het water het propje mee.

Doet het uitspuiten van je oren pijn?

Het uitspuiten van je oren doet gelukkig geen pijn. De behandeling duurt maar enkele seconden, waarbij je warm water langs je trommelvlies voelt stromen. Het uitspuiten van de oren lukt in 95% van de gevallen in één keer. Soms is het nodig om de behandeling te herhalen.

Kun je verstopte oren voorkomen?

Het is niet te voorkomen dat een nieuw oorsmeerpropje na verloop van tijd opnieuw je oren verstopt. Wel is het belangrijk om bij het reinigen van je oren alleen het oorsmeer te verwijderen dat zichtbaar is. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.