Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Uitgelicht product

15%korting Promotie: Promotie voorwaarden: A. vogel oog en oor alle varianten.
van € 10.79 voor € 9.17
medisch hulpmiddel,  ,
Spaar 3 Air Miles

Oren uitspuiten: zo gaat dat in z’n werk

Heb je last van een verstopt oor, waardoor je slecht kan horen? Dan is het misschien tijd om je oren uit te laten spoelen. Hiermee wordt het propje oorsmeer dat je gehoorgang blokkeert verwijderd. Weten hoe je je oren kan laten uitspuiten, thuis of bij de huisarts? Lees dan door!

vrouw die naar rechts kijkt

Hoe ontstaan verstopte oren?

Oorsmeer (ook wel oorwas of cerumen genoemd) beschermt je gehoorgang en trommelvlies tegen stof, water, bacteriën en schimmels. Ook beschermt het vettige laagje oorsmeer de huid van je gehoorgang tegen uitdroging. Hierdoor blijft de binnenkant van je oren soepel en vrij van ontstekingen.

Normaal gesproken glijdt ‘oud’ oorsmeer, samen met talg en dode huidcellen, vanzelf langzaam uit je oren. Zo blijven je oren schoon. Soms kan oorsmeer echter een propje vormen, waardoor je gehoorgang deels of helemaal dicht komt te zitten. Het resultaat? Verstopte oren.

Hoe herken je een verstopt oor?

Verstopte oren kunnen heel vervelend zijn, voornamelijk omdat je er minder goed door kan horen. Als je een gehoorapparaat draagt, kan een propje oorsmeer ook nog zorgen voor een ‘rondzingend’ geluid.  

Je herkent een verstopt oor aan de volgende symptomen:

  • een verstopt gevoel in je oor 
  • minder goed horen 
  • druk in je oor 
  • pijn in je oor 

Wanneer moet je je oren laten uitspoelen?

Als je oor heel erg dicht zit en je gehoor daardoor sterk achteruit gaat, is het de moeite waard om je oren te (laten) reinigen. Je kan eerst proberen om zelf thuis je oor te ontstoppen. Als dat niet lukt, of als je het eng vindt om zelf te doen, kan je je verstopte oor uit laten spuiten door de huisarts.

Tips om zelf je oor te ontstoppen

Als je merkt dat je plotseling minder goed bent gaan horen, kan je proberen om eventueel aanwezige propjes oorsmeer zelf te verwijderen . Je moet hierbij wel voorzichtig te werk gaan, om te zorgen dat je je trommelvlies niet beschadigt. Ook moet je voorzichtig zijn dat je het propje oorsmeer niet juist verder je oor in duwt.

Ja kan proberen om zelf je oor te ontstoppen door deze drie stappen te volgen:

1. Doe 1 of 2 druppeltjes olie in je oor

Gebruik zonnebloemolie, slaolie of olijfolie. Houd je hoofd scheef zodat de olie er niet uit kan lopen. Blijf zo 5 tot 10 minuten zitten. Zo maak je het propje oorsmeer wat zachter.

2. Houd je hoofd licht schuin

Trek je oorlel naar beneden om je gehoorgang te openen.

3. Spoel je oor uit met lauwwarm water

Doe dit bijvoorbeeld onder de douche of met een pipetje. Zo zou het propje oorsmeer vanzelf uit je oor moeten wassen.

 

Heb je te veel olie in je oor gedruppeld? Geen zorgen, tijdens het spoelen wast dat er vanzelf weer uit.

Shop producten om zelf je oor mee te ontstoppen!

Kan je huisarts je oren uitspuiten?

Is het je niet gelukt om zelf je oor te ontstoppen? Dan kan je altijd nog je oren laten schoonmaken door (de assistent van) je huisarts. Het is een simpele behandeling van hooguit 5 minuten, waarna je weer hoort als vanouds. Tip: begin een paar dagen voor de behandeling met oordruppels, zodat de oorsmeer-prop wat losser komt te zitten. Gebruik de oordruppels zo'n 2 á 3 keer per dag. Houd daarbij je hoofd een paar minuten gekanteld of ga op je zij liggen, zodat de druppels voldoende tijd hebben om naar binnen te lopen. 

Het uitspuiten van je oren bij de huisarts werkt als volgt:

  • De huisarts kijkt in je oor om te zien of je verstopte oor inderdaad veroorzaakt wordt door een oorsmeer-propje. Het kan namelijk ook zo zijn dat je slecht hoort doordat je verkouden bent, of vanwege een gehooraandoening
  • De huisarts plaatst een trechtertje in je gehoorgang om je oor gerichter te kunnen uitspoelen.
  • De huisarts spuit via het trechtertje lauwwarm kraanwater in je oor met een apparaatje. Het water stroomt door je hele oor en komt ook langs het propje. Als het water naar buiten stroomt, neemt het water het propje mee.

Kan je ook zelf je oren uitspuiten?

Als je vaak last hebt van verstopte oren, kan je eventueel ook zelf je oren uitspuiten met een oordouche. Dat is een soort klein ballonnetje met een tuutje eraan. Zorg er echter wel voor dat je niet te hard spuit, anders kan het trommelvlies beschadigen. Het gaat erom dat er water door het oor loopt en het overtollige oorsmeer eruit stroomt.

Let op: als je een gaatje in je trommelvlies hebt, mag je je oren niet uitspuiten! Ga dus liever eerst naar de huisarts om je oren te laten bekijken.

Doet het uitspuiten van je oren pijn?

Het laten uitspuiten van je oren doet gelukkig geen pijn. De behandeling duurt maar enkele seconden, waarbij je warm water langs je trommelvlies voelt stromen. Het proces lukt in 95% van de gevallen in 1 keer. Soms is het nodig om de behandeling te herhalen. 

Hoe kan je verstopte oren voorkomen?

Oorpropjes zijn niet altijd te voorkomen. Je oor moet immers toch oorsmeer aanmaken om de binnenkant van je oor te beschermen! Er zijn echter wel een paar dingen die je kan doen om de kans op een oorpropje te verminderen:

  • Gebruik geen wattenstaafje. Dit kan het propje oorsmeer juist dieper je oor in duwen.
  • Peuter niet met voorwerpen in je oor. Zo zou je per ongeluk je trommelvlies kunnen beschadigen.
  • Haal alleen oorsmeer weg dat je kan zien. Zo voorkom je dat je te diep in het oor gaat en daar per ongeluk wat beschadigt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.