Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Orale seks wat het is

Orale seks

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: orale seks. Maar wat is het precies, waarom hebben we orale seks en zijn er dingen waar je rekening mee moet houden als je dit doet? Wij geven het antwoord.

Wat is orale seks?

Orale seks is een vorm van voorspel. Hierbij stimuleer je andermans geslachtsdelen door je mond en je tong te gebruiken. Bij cunnilingus, oftewel beffen, stimuleert de partner de vulva van de vrouw: de schaamlippen, vagina en de clitoris. Bij fellatio, pijpen, stimuleert de partner de penis en de ballen van de man. Een derde variant is anilingus (rimmen), waarbij de anus met de mond of tong wordt geprikkeld.

Waarom orale seks?

Orale seks is voorspel en dus bedoeld om de sfeer en seksuele spanning tussen jou en je partner op te bouwen. Een andere reden kan zijn: om wat meer variatie aan te brengen in je seksleven. Orale seks kan de intimiteit binnen je relatie vergroten.

Wanneer je niet aan orale seks moet doen

Het kan zijn dat orale seks onprettige gevoelens oproepen. Met zo’n negatieve lading is het uiteraard veel moeilijker om ervan te genieten. Anderen verlangen er misschien wel naar, maar durven het niet hardop aan hun partner toe te geven, omdat het binnen hun relatie een taboe-onderwerp is. Maar er zijn ook mensen die het gewoon onsmakelijk of onhygiënisch vinden. En lang niet alle vrouwen vinden het prettig als hun clitoris of schaamlippen langdurig worden aangeraakt. Onzekerheid kan ook een rol spelen: als je nooit geleerd hebt hoe je het moet doen, hoe begin je dan? Heb je last van onprettige gevoelens of wil je het simpelweg niet doen, doe het dan niet. Verricht nooit seksuele handelingen tegen je zin in.

Kun je een soa krijgen van orale seks?

Ook via orale seks kun je diverse seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) overbrengen, dus zorg ervoor dat je het veilig doet. Welke soa's je mogelijk kunt overbrengen met orale seks:

  • Genitale wratten: deze soa kun je overbrengen op de lippen van je sekspartner.
  • Genitale herpes: dit kan al een beginnende koortslip zijn. Je kunt dan het herpes simplex-virus overbrengen.
  • HIV-virus: er bestaat een kans dat dit virus wordt overgebracht door wondjes in de mond.

Daarnaast bestaat er een kleine kans op besmetting van chlamydia, Hepatitis A en Hepatitis B.

Welke voorzorgsmaatregelen zijn er?

Om een soa te voorkomen, kun je beschermende maatregelen nemen. Bij het oraal stimuleren van de man kun je een condoom gebruiken, al dan niet met een smaakje. Bij het bevredigen van een vrouw, kun je een zogeheten beflapje gebruiken. Deze houd je tussen de vulva of anus en de mond. Een beflapje is een vierkant rubber lapje, verkrijgbaar in diverse smaken. Deze dienen als voorzorgsmaatregelen, zodat je geen geslachtsziekten op elkaar overdraagt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.