Valeriaan

Ben je gespannen of nerveus? Of lig je ‘s avonds in bed vaak te piekeren waardoor je niet kunt slapen? Valeriaan is een kruid met een kalmerende werking dat kan helpen bij spanning, nervositeit, angst en slapeloosheid. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over valeriaan en hoe je valeriaan veilig kunt gebruiken.

Wat is valeriaan?

Valeriaan is een kruidachtige plant. Uit de wortel van de valeriaanplant wordt een extract gewonnen dat een kalmerende en rustgevende werking heeft. Hoe valeriaan precies werkt is niet bekend. Valeriaan werkt ook niet bij iedereen. Valeriaan kan helpen bij:

  • Lichte vormen van spanning, stress, nervositeit en angst
  • Slapeloosheid

Valeriaan bij spanning, nervositeit en angst

Ga je een stressvolle periode tegemoet op je werk? Of ben je nerveus voor een lange vliegreis? Vanwege de kalmerende en rustgevende werking kan valeriaan worden gebruikt bij lichte vormen van spanning, nervositeit en angst. Het kan helpen bij kortdurende en incidentele momenten van spanning. Denk aan vliegangst of spanning voor een rijexamen of tentamen. Ook als je vaak en langdurig gespannen of angstig bent, bijvoorbeeld bij werkgerelateerde spanning, kan valeriaan helpen. Ben je vaak gespannen en merk je dat je daardoor minder goed kunt functioneren? Raadpleeg dan eerst je huisarts.

Valeriaan bij slapeloosheid

Lig je ‘s nachts vaak naar het plafond te staren? Slecht slapen kan veel oorzaken hebben. Valeriaan kan helpen als je slecht slaapt door spanning of stress. De Etos Valeriaan Nachtrust Complex Tabletten met valeriaan, melatonine en passiebloem bevordert de nachtrust en helpt om lekker te slapen. Melatonine helpt bij het sneller in slaap vallen en passiebloem heeft net als valeriaan een rustgevende werking. Raadpleeg altijd je huisarts voordat je besluit slaapmiddelen te gebruiken. Samen kunnen jullie in kaart brengen wat de oorzaak van jouw slaapprobleem is en hiervoor een oplossing zoeken.

Valeriaan of melatonine?

Gebruik van melatonine heeft enkel zin als de oorzaak van je slaapprobleem bestaat uit een verstoorde biologische klok. Artsen en deskundigen waarschuwen voor het op eigen houtje gebruiken van melatonine. Raadpleeg daarom altijd eerst je huisarts of een deskundige. Wil je meer weten over melatonine? Lees dan ons artikel over melatonine.

Valeriaan of sint janskruid?

Sint janskruid is een kruid dat wordt gebruikt bij lichte tot matige depressieve klachten. Zo kan het je stemming verbeteren en slapeloosheid verminderen. Als je om een andere reden dan een depressie wakker ligt, kan het gebruik van sint janskruid slapeloosheid juist in de hand werken. Raadpleeg daarom altijd eerst je huisarts.

Is valeriaan verslavend?

Valeriaan werkt niet bij iedereen. Daarom kan niet worden gezegd of valeriaan verslavend is en zo ja, bij welke dosering of periode van gebruik.

Dosering valeriaan

Voor valeriaan is geen aanbevolen dagelijkse referentie-inname vastgesteld. Valeriaan wordt bovendien in verschillende vormen en doseringen verkocht. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Gebruik niet meer valeriaan dan de dagelijkse aanbevolen dosering. Wil je meer informatie? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Kun je een overdosis valeriaan nemen?

Een overdosis valeriaan is moeilijk vast te stellen. Valeriaan werkt immers niet bij iedereen. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Gebruik niet meer valeriaan dan de dagelijkse aanbevolen dosering. Heb je een hoge dosis valeriaan ingenomen en ervaar je bijwerkingen? Raadpleeg dan je huisarts.

Wat zijn de bijwerkingen van valeriaan?

Het gebruik van valeriaan kan bijwerkingen met zich meebrengen. De meest voorkomende bijwerkingen van valeriaan zijn maagdarmklachten, zoals misselijkheid en buikpijn, en slaperigheid. Ervaar je één of meer van deze klachten bij het gebruik van valeriaan? Raadpleeg dan je huisarts.

Valeriaan en alcohol

Alcohol kan de werking van valeriaan beïnvloeden. Wil je liever geen risico nemen? Drink dan geen alcohol als je valeriaan gebruikt. Hetzelfde geldt voor gelijktijdig gebruik van andere kalmerende middelen en cafeïnehoudende dranken. Ook dit kan de werking van valeriaan beïnvloeden.

Valeriaan en andere medicijnen

Valeriaan kan de werking van medicijnen die het centraal zenuwstelsel onderdrukken versterken. Daarom mag je in combinatie met bijvoorbeeld antidepressiva of slaapmiddelen geen valeriaan gebruiken. Twijfel je of je valeriaan mag gebruiken in combinatie met medicijnen die je al slikt? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Valeriaan tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Of geef je borstvoeding? Dan wordt gebruik van valeriaan afgeraden. Over het gebruik van valeriaan tijdens de zwangerschap is namelijk nog niet veel bekend. Mogelijk kan je huisarts een ander middel voorschrijven wat je wél veilig kunt gebruiken.

Valeriaan bij kinderen

Valeriaan is niet geschikt voor kinderen onder de vijf jaar. De Etos Valeriaan Druppels zijn bij een halve dosering (zeven tot acht druppels) geschikt voor kinderen tussen vijf en twaalf jaar. De Etos Valeriaan Tabletten en Etos Valeriaan Extra Sterk Tabletten zijn geschikt voor kinderen vanaf twaalf jaar. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Geef je kind niet meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid valeriaan.

Valeriaan tabletten

Etos heeft een ruim assortiment valeriaan tabletten. De Etos Valeriaan Tabletten werken ontspannend en rustgevend en helpen bij geestelijke druk en inspanning. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Valeriaan druppels

Slik je liever geen tabletten? Valeriaan bestaat ook in vloeibare vorm. De Etos Valeriaan Druppels bevorderen het concentratievermogen, houden de geest helder en helpen bij een zenuwachtig gevoel. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Valeriaan thee

Thee drinken voor het slapen gaan stimuleert een goede nachtrust. Wist je dat je van gedroogde valeriaanwortel thee kunt zetten? Gedroogde valeriaanwortel kun je bij reformwinkels kopen. Zet ‘s avonds een flinke kop thee en drink dit rustig op. Slaap lekker!

Bekijk ook eens onze speciale slaap- en ontspanningshulpmiddelen. Wil je meer informatie? Kom langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel en laat je adviseren door één van onze medewerkers. Heb je last van (ernstige) slapeloosheid en merk je dat je daardoor niet goed meer kunt functioneren? Raadpleeg dan je huisarts.