hand in bed

Valeriaan

Valeriaan is een kruid dat kan helpen ontspannen en dat de nachtrust kan bevorderen.* Wil je meer weten over valeriaan? Lees dan verder. Wij vertellen je alles wat je moet weten over valeriaan.

Wat is valeriaan?

Valeriaan is een kruidachtige plant, die voorkomt in grote delen van Europa en Azië. Al in de Griekse oudheid werd dit plantje gebruikt als medicinaal kruid. De naam “valeriaan” stamt dan ook af van het Latijnse woord “valere”, wat zoiets betekent als “in goede gezondheid zijn”. Uit de wortel van de valeriaanplant wordt een extract gewonnen dat kan helpen ontspannen en dat de nachtrust kan bevorderen.* Valeriaan heeft niet bij iedereen effect. Valeriaan is verkrijgbaar in diverse vormen. Bij de drogist zijn valeriaan tabletten en valeriaan druppels verkrijgbaar. Bij reformwinkels kun je gedroogde valeriaanwortel kopen waar je valeriaan thee van kunt trekken.

*Deze gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Geeft valeriaan gewenning?

Valeriaan heeft niet bij iedereen effect. Daarom kan niet worden gezegd of valeriaan gewenning geeft en zo ja, bij welke dosering of periode van gebruik.

Welke dosering valeriaan moet je aanhouden?

Valeriaan wordt in verschillende vormen en doseringen verkocht. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing en gebruik niet meer valeriaan dan in de gebruiksaanwijzing staat aangegeven.

Kun je een overdosis valeriaan nemen?

Een overdosis valeriaan is moeilijk vast te stellen. Valeriaan heeft namelijk niet bij iedereen effect. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing en gebruik niet meer valeriaan dan in de gebruiksaanwijzing staat aangegeven. Raadpleeg bij klachten na inname van valeriaan altijd je huisarts.

Mag je alcohol drinken als je valeriaan hebt gebruikt?

Alcohol effect hebben op de invloed van valeriaan. Drink daarom geen alcohol als je valeriaan gebruikt. Hetzelfde geldt voor gelijktijdig gebruik van rustgevende middelen en cafeïnehoudende dranken. 

Mag je valeriaan gebruiken als je zwanger bent?

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Of geef je borstvoeding? Dan wordt het gebruik van valeriaan afgeraden. Over het gebruik van valeriaan tijdens de zwangerschap is namelijk nog niet veel bekend. 

Mag je autorijden als je valeriaan hebt gebruikt?

Wanneer je valeriaan hebt ingenomen, kun je de opvolgende uren wat slaperig zijn. Het is daarom af te raden om in die periode in de auto te stappen.

Mag mijn kind valeriaan gebruiken?

Valeriaan is niet geschikt voor kinderen onder de vijf jaar. Slaapt je kind slecht? Raadpleeg dan je huisarts. Hij of zij kan samen met jou en je kind de oorzaak in kaart brengen en een gepaste oplossing bedenken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.