Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Uitgelicht product

Bijna uitverkocht
Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 7.19 voor € 6.47
tablet
Spaar 2 Air Miles

Valeriaan: alles wat je moet weten

Valeriaan is een natuurlijke rustgever die de nachtrust kan ondersteunen.* Wil je meer weten over valeriaan? Lees dan verder. Wij vertellen je alles wat je moet weten over valeriaan.

houten lepel met valeriaan

Wat is valeriaan?

Valeriaan is een kruidachtige plant, die voorkomt in grote delen van Europa en Azië. Al in de Griekse oudheid werd dit plantje gebruikt als medicinaal kruid. De naam ‘valeriaan’ stamt dan ook af van het Latijnse woord ‘valere’, wat zoiets betekent als ‘in goede gezondheid zijn’. Uit de wortel van de valeriaanplant wordt een extract gewonnen dat kan helpen om lichaam en geest te ontspannen en de nachtrust kan ondersteunen.*

*Deze gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. 

Wat voor soorten valeriaan zijn er?

Er zijn verschillende soorten valerianen. In Nederland en België hebben wij 2 soorten, namelijk kleine valeriaan (Valeriana dioica) en echte valeriaan (Valeriana officinalis).

Wat zijn andere namen voor valeriaan?

Valeriaan is een plant die dus in verschillende soorten producten verwerkt wordt. Je kan de stof valeriaan in de volgende producten vinden:

  • plantival
  • dormiplant
  • valdispert
  • valeriana officinalis
  • valeriaan

Waar wordt valeriaan voor gebruikt?

Valeriaan wordt gebruikt bij korte stressvolle toestanden, zoals examenstress. Het helpt ook om te ontspannen of als je moeilijk in slaap kan komen. 

Hoe kan je valeriaan innemen?

Je kan valeriaan op 8 verschillende manieren innemen, hieronder vertellen we meer:

Druppels

Bij gebruik van valeriaandruppels wordt 3 keer per dag 20 tot 30 druppels aangeraden. Je kan de druppels meteen innemen op je tong of het verdunnen met een beetje water en doorslikken.

Tabletten

Je kan het tablet met een glas water innemen. Bij voorkeur voor of na de maaltijd.

Pillen

Met een glas water of tijdens een maaltijd meteen doorslikken.

Capsules

Voor volwassenen wordt het aanbevolen om 1 tot 2 capsules dagelijks in te nemen, bij voorkeur tijdens een maaltijd. Een valeriaancapsule kan je innemen met een glas water.

Extracten

Neem dit bij een maaltijd met voldoende water, zodat je de capsule in 1 keer door kan slikken.

Tincturen

Neem tincturen maximaal 3 maal per dag, in 15 tot 20 druppels. Dit kan je innemen met een glas water.

Thee

Neem 2 eetlepels valeriaan in je kopje met heet water. Laat het vervolgens 10 minuten intrekken voor een effectief resultaat. Heb je een theezakje? Doe dan 1 zakje in een kop met heet water en laat het 5 minuten trekken.

Sap

Neem 2 tot 3 keer per dag voor je maaltijd 10 milliliter valeriaansap. Neem voor het slapen 10 tot 12 milliliter.

Shop hier valeriaan

Hoe snel werkt valeriaan?

Het effect van valeriaan begint binnen een half uur na inname en duurt ongeveer 4 uur.

Werkt valeriaan voor iedereen?

Voor de een heeft de valeriaan een goed effect, voor de ander wat minder. Als je merkt dat het middel na enkele dagen of weken geen effect geeft, kan het zijn dat het voor jou minder effect heeft. Je kan dan eventueel contact opnemen met je huisarts voor meer informatie.

Hoeveel valeriaan mag je innemen per dag?

Voor volwassen en kinderen ouder dan 12 jaar wordt geadviseerd om 3 maal 1 tablet per dag in te nemen. De maximale hoeveelheid valeriaan die je mag innemen , is 4 tabletten per dag. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, kan je een halfuur tot een uur voor het slapen 1 tablet nemen. 

Kan je te veel valeriaan innemen? 

In principe kan meer dan 1 pilletje valeriaan geen kwaad, maar het advies is om niet meer valeriaan te gebruiken dan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat aangegeven. 

Werkt valeriaan verslavend?

Valeriaan kan een verslavend gevoel geven als je merkt dat je je niet meer kan ontspannen of slapen zonder valeriaan te nemen. Het is daarom belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing op het doosje volgt en niet meer dan aangegeven hoeveelheid neemt. 

Heeft varleriaan bijwerkingen?

Over het algemeen ervaren mensen valeriaan goed. De mogelijke bijwerkingen van valeriaan zijn maagdarmklachten, zoals misselijkheid en buikpijn. Mocht je toch klachten ervaren, raadpleeg dan je huisarts.

Wanneer mag je valeriaan gebruiken?

Valeriaan kan je gebruiken bij slaapproblemen en angstige momenten, zoals een stressvolle situatie. Denk hieraan aan bijvoorbeeld examenvrees of vliegangst. In sommige gevallen, zoals bij zwangerschap, moet je extra opletten of je valeriaan wel mag gebruiken. Lees hieronder verder.   

Mag je valeriaan en alcohol combineren? 

Alcohol heeft effect op de invloed van valeriaan. Drink daarom geen alcohol als je valeriaan gebruikt. Hetzelfde geldt voor gelijktijdig gebruik van rustgevende middelen en cafeïnehoudende dranken. 

Mag je valeriaan slikken als je zwanger bent? 

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Of geef je borstvoeding? Dan wordt het gebruik van valeriaan afgeraden. Over het gebruik van valeriaan tijdens de zwangerschap is namelijk nog niet veel bekend.

Mag je valeriaan én antidepressiva slikken?

Het wordt aangeraden om met je arts te overleggen voordat je het gebruik van valeriaan en antidepressiva combineert. Valeriaan kan namelijk invloed hebben op de medicijnen die je slikt. Vaak gaan antidepressiva en valeriaan niet goed samen. 

Mag je autorijden als je valeriaan hebt geslikt?

Wanneer je valeriaan hebt ingenomen, kun je de opvolgende uren wat slaperig zijn. Het is daarom af te raden om in die periode in de auto te stappen.

Mogen kinderen valeriaan gebruiken?

Valeriaan is alleen geschikt voor kinderen boven de 12 jaar. Wil je toch een middel gebruiken dat de nachtrust van je kind ondersteunt? Raadpleeg dan je huisarts voor een gepaste oplossing.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.