hand in bed

Valeriaan

Ben je gespannen of nerveus? Of lig je ‘s avonds in bed vaak te piekeren waardoor je niet kunt slapen? Valeriaan is een kruid met een kalmerende werking dat kan helpen bij spanning, nervositeit, angst en slapeloosheid. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over valeriaan en hoe je valeriaan veilig kunt gebruiken.

Shop hier valeriaan

Wat is valeriaan?

Valeriaan is een kruidachtige plant. De wortel van de valeriaanplant heeft een kalmerende en rustgevende werking heeft. Hoe valeriaan precies werkt is niet bekend. Valeriaan werkt ook niet bij iedereen. Valeriaan kan helpen bij lichte vormen van spanning, stress, nervositeit en angst en bij slapeloosheid

Valeriaan bij spanning, nervositeit en angst

Ga je een stressvolle periode tegemoet op je werk? Ben je nerveus voor een lange vliegreis? Valeriaan heeft een kalmerende en rustgevende werking en kan helpen tegen lichte vormen van spanning, nervositeit en angst. Het kan helpen bij kortdurende en incidentele momenten van spanning, zoals vliegangst. Ook als je vaak en langdurig gespannen of angstig bent, bijvoorbeeld bij werkgerelateerde spanning, kan valeriaan helpen.

Ben je vaak gespannen en merk je dat je daardoor minder goed kunt functioneren? Raadpleeg dan je huisarts.

Valeriaan bij slapeloosheid

Lig je ‘s nachts vaak naar het plafond te staren? Slecht slapen kan veel oorzaken hebben. Valeriaan kan helpen als je slecht slaapt door spanning of stress. Raadpleeg altijd eerst je huisarts voordat je besluit slaapmiddelen te gebruiken. Samen kunnen jullie in kaart brengen wat precies de oorzaak van jouw slaapprobleem is en hiervoor een oplossing zoeken.

Promotie: Promotie voorwaarden: Etos vitamines alle varianten, combineren mogelijk.
tablet
€ 7,19
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos vitamines alle varianten, combineren mogelijk.
druppels
€ 4,10
tablet
€ 15,49
tablet
€ 16,25

Valeriaan of melatonine?

Gebruik van melatonine heeft enkel zin als de oorzaak van je slaapprobleem bestaat uit een verstoorde biologische klok. Artsen en deskundigen waarschuwen voor het op eigen houtje gebruiken van melatonine. Raadpleeg daarom altijd eerst je huisarts of een deskundige. Wil je meer weten over melatonine? Lees dan ons artikel over melatonine.

Bekijk hier ons assortiment aan slaapsupplementen >

Valeriaan of sint janskruid?

Sint janskruid is een kruid dat wordt gebruikt bij lichte tot matige depressieve klachten. Zo kan het je stemming verbeteren en slapeloosheid verminderen. Als je om een andere reden dan een depressie wakker ligt, kan het gebruik van sint janskruid slapeloosheid juist in de hand werken. Raadpleeg daarom altijd eerst je huisarts.

Is valeriaan verslavend?

Valeriaan werkt niet bij iedereen. Daarom kan niet worden gezegd of valeriaan verslavend is en zo ja, bij welke dosering of periode van gebruik.

Welke dosering moet ik aanhouden?

Valeriaan wordt in verschillende vormen en doseringen verkocht. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter en gebruik niet meer valeriaan dan in de bijsluiter staat aangegeven. Wil je meer informatie? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Kun je een overdosis valeriaan nemen?

Een overdosis valeriaan is moeilijk vast te stellen. Valeriaan werkt immers niet bij iedereen. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter en gebruik niet meer valeriaan dan in de bijsluiter staat aangegeven. Heb je een hoge dosis valeriaan ingenomen en ervaar je bijwerkingen? Raadpleeg dan je huisarts.

Wat zijn de bijwerkingen van valeriaan?

Het gebruik van valeriaan kan bijwerkingen met zich meebrengen. De meest voorkomende bijwerkingen van valeriaan zijn maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en diarree, en slaperigheid. Ervaar je één of meer van deze klachten bij het gebruik van valeriaan? Raadpleeg dan je huisarts.

Mag je autorijden als je valeriaan gebruikt?

Valeriaan kan je slaperig en minder alert maken. Daarom is het niet verstandig om in de auto te stappen als je valeriaan hebt gebruikt. 

Mag je alcohol drinken als je valeriaan gebruikt?

Alcohol kan de werking van valeriaan beïnvloeden. Wil je liever geen risico nemen? Drink dan geen alcohol als je valeriaan gebruikt. Hetzelfde geldt voor gelijktijdig gebruik van andere kalmerende middelen en cafeïnehoudende dranken. Ook dit kan de werking van valeriaan beïnvloeden.

Mag je valeriaan gebruiken als je antidepressiva slikt?

Slik je antidepressiva? Valeriaan kan de werking van medicijnen die het centraal zenuwstelsel onderdrukken versterken. Daarom mag je valeriaan niet in combinatie met antidepressiva gebruiken. Dat geldt ook voor slaapmiddelen. Twijfel je of je valeriaan mag gebruiken in combinatie met medicijnen die je al slikt? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Mag je valeriaan gebruiken als je zwanger bent?

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Of geef je borstvoeding? Dan wordt het gebruik van valeriaan afgeraden. Over het gebruik van valeriaan tijdens de zwangerschap is namelijk nog niet veel bekend. Mogelijk kan je huisarts een ander middel voorschrijven wat je wél veilig kunt gebruiken.

Valeriaan bij kinderen 

Valeriaan is niet geschikt voor kinderen onder de vijf jaar. Slaapt je kind slecht? Raadpleeg dan altijd eerst je huisarts voordat je besluit je kind valeriaan of andere slaapsupplementen toe te dienen. 

In welke vormen is valeriaan verkrijgbaar?

Valeriaan is verkrijgbaar in verschillende vormen:

  • Tabletten
  • Druppels
  • Thee

Valeriaan tabletten

Etos heeft een ruim assortiment valeriaan tabletten. De Etos Valeriaan Tabletten werken ontspannend en rustgevend en helpen bij geestelijke druk en inspanning. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Valeriaan druppels

Slik je liever geen tabletten? Valeriaan bestaat ook in vloeibare vorm. De Etos Valeriaan Druppels bevorderen het concentratievermogen, houden de geest helder en helpen bij een zenuwachtig gevoel. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Valeriaan thee

Thee drinken voor het slapen gaan stimuleert een goede nachtrust. Wist je dat je van gedroogde valeriaanwortel thee kunt zetten? Gedroogde valeriaanwortel kun je bij reformwinkels kopen. Zet ‘s avonds een flinke kop thee en drink dit rustig op. Slaap lekker!

Hulp om te ontspannen

€ 9,49
Promotie: Promotie voorwaarden: Andrélon, Axe, Dove, Love Beauty and Planet, Neutral, Rexona, Vaseline, Zendium en Zwitsal alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. geuren, zonbescherming, aftersun, baby cadeau, lipverzorging, cadeausets en mini's.
lotion
€ 7,35
olie
€ 12,50
creme
€ 7,99
olie
€ 19,95
€ 9,95

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.