Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
ashwagandha plant

Ashwagandha

Ashwagandha is een kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. Recent kwam naar buiten dat het RIVM het gebruik van ashwagandha afwijst, omdat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Wij praten je bij over de werking en risico’s van deze plant. Lees verder!

Artikel opslaan

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is een plant die voorkomt in Afrika, Zuid-Azië, Mauritius en rond de Middellandse Zee. Andere namen voor ashwagandha zijn Indiase ginseng of winterkers. De plant wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde ayurveda, omdat het bepaalde goede eigenschappen zou hebben. Maar let op: het RIVM raadt het gebruik van producten met ashwagandha af, omdat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Hieronder lees je daar meer over.

Kan je producten met ashwagandha veilig gebruiken?

Nee, het RIVM raadt het gebruik van ashwagandha af, omdat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Artsen uit Nederland en buitenland meldden verschillende vergiftigingen door gebruik van voedingssupplementen met ashwagandha. De schadelijke effecten van deze plant zijn nog niet onderzocht. Daarom raadt het RIVM het gebruik van alle producten met ashwagandha af.

Wanneer loop je extra risico?

Het gebruik van producten met ashwagandha wordt voor iedereen afgeraden. Maar het kan extra schadelijk zijn:

  • als je zwanger bent of borstvoeding geeft; het precieze effect van ashwagandha tijdens zwangerschap en borstvoeding is namelijk onbekend. Wel weten we dat het kruid vroeger in China en India werd gebruikt om een abortus op te wekken.
  • als je een orgaantransplantatie ondergaat; het kruid activeert namelijk het immuunsysteem.
  • als je een te hard werkende schildklier (hyperthyroïdie) hebt als je een leverziekte hebt
  • als je overgevoelig bent voor ashwagandha
  • als je overgevoelig bent voor planten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae)

Heb je toch een product gebruikt met ashwagandha, zoals thee of een voedingssupplement? En krijg je ineens klachten? Raadpleeg dan je huisarts.

Welke bijwerkingen kan ashwagandha hebben?

Huisartsen in Nederland en buitenland hebben meerdere vergiftigingen gemeld door gebruik van voedingssupplementen met ashwagandha. Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn leverschade en thyrotoxicose, een toestand waarbij er te veel schildklierhormoon in het bloed zit. Daarom is ashwagandha (extra) gevaarlijk voor mensen met hyperthyroïdie (een te hard werkende schildklier). 

Krijg je ontwenningsverschijnselen als je stopt met het gebruik van ashwagandha?

Nee, als je stopt met het gebruik van ashwagandha krijg je geen last van ontwenningsverschijnselen. Welke producten kunnen ashwagandha bevatten? Ashwagandha kan je kopen in verschillende vormen, bijvoorbeeld als supplement of als thee. De meest voorkomende vormen zijn:

  • ashwagandhapillen
  • ashwagandhacapsules
  • ashwagandhapoeder
  • ashwagandhathee

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.