Wat is ashwagandha?
Ashwagandha is een plant die voorkomt in Afrika, Zuid-Azië, Mauritius en rond de Middellandse Zee. Andere namen voor ashwagandha zijn Indiase ginseng of winterkers. De plant wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde ayurveda. Aan ashwagandha worden namelijk allerlei goede eigenschappen toegeschreven. Zo kan het onder andere je libido stimuleren.
Wat is de werking van ashwagandha?
De precieze werking van ashwagandha is wetenschappelijk nog niet voldoende onderzocht. Toch worden er allerlei positieve eigenschappen aan dit kruid toegeschreven. Veel mensen ervaren allerlei voordelen door het gebruik van ashwagandha. Dit kan echter per persoon verschillen.
De voordelen van ashwagandha
In het algemeen wordt het volgende gezegd over de werking van ashwagandha.
Ashwagandha kan mogelijk:
- een rustgevende werking hebben
- je lichaam ondersteunen bij vermoeidheid
- de algehele gezondheid versterken
- ontstekingsremmend werken
- libidoverhogend werken en dus helpen bij een laag libido
- helpen bij premenstrueel syndroom (PMS)
- helpen bij overgangsklachten
- je weerstand tegen ziekte verhogen
- je weerstand tegen lichamelijke en psychische stress verhogen
- fysieke prestaties bevorderen
- angstgevoelens verminderen
- helpen bij beter slapen en slapeloosheid tegengaan
- de conditie van lichaam en geest verbeteren
- celveroudering tegengaan
- je geheugen en concentratie ondersteunen
- de glucose- en vetstofwisseling ondersteunen
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissiea
Kan ashwagandha gevaarlijk zijn?
In principe is ashwagandha niet gevaarlijk als je je aan de aanbevolen dosering houdt. Ook bij langdurig gebruik is ashwagandha veilig te gebruiken. Wel kan je overgevoelig zijn voor ashwagandha. Krijg jij ineens klachten na het innemen van ashwagandha? Raadpleeg dan je huisarts.
Het gebruik van ashwagandha wordt afgeraden voor sommige mensen. Vermijd ashwagandha:
- als je zwanger bent of borstvoeding geeft; het effect van ashwagandha tijdens zwangerschap en borstvoeding is namelijk onbekend
- als je een orgaantransplantatie ondergaat; het kruid activeert namelijk het immuunsysteem
- als je een te hard werkende schildklier (hyperthyroïdie) hebt
- als je een leverziekte hebt
- als je overgevoelig bent voor ashwagandha
- als je overgevoelig bent voor planten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae)
Heeft ashwagandha bijwerkingen?
Ashwagandha is veilig in gebruik en heeft geen bekende nadelen of negatieve bijwerkingen, behalve in een enkel geval leverschade of thyrotoxicose, een toestand waarbij er te veel schildklierhormoon in je bloed is. Daarom wordt het gebruik van ashwagandha afgeraden voor mensen met een ernstige leverziekte en voor mensen met hyperthyroïdie (een te hard werkende schildklier). Heb jij geen last van deze aandoeningen, maar krijg je toch klachten nadat je bent begonnen met ashwagandha? Wees hier dan alert op en raadpleeg je huisarts.
Krijg je ontwenningsverschijnselen als je stopt met het gebruik van ashwagandha?
Nee, als je stopt met het gebruik van ashwagandha zul je geen ontwenningsverschijnselen vertonen.
In welke vormen kan je ashwagandha kopen?
Ashwagandha kan je kopen in verschillende vormen, bijvoorbeeld als supplement of thee. De meest voorkomende vormen zijn:
- ashwagandhapillen
- ashwagandhacapsules
- ashwagandhapoeder
- ashwagandhatheea
Hoeveel ashwagandha moet je innemen?
De algemene dosering van gedroogde ashwagandhawortel is 3 tot 6 gram per dag voor volwassenen. De precieze dosering hangt echter af van het product dat je in huis hebt. Heb je bijvoorbeeld erg geconcentreerde capsules? Dan kan de dosering anders zijn dan die van bijvoorbeeld ashwagandhapoeder of -thee. Controleer de aanbevolen dosering dus altijd even op de verpakking van jouw ashwagandhaproduct. Overschrijd de aanbevolen hoeveelheid niet.
Wanneer moet je ashwagandha innemen?
Wanneer je jouw ashwagandha het beste kan innemen, staat vaak op de verpakking van je product. Over het algemeen kan je ashwagandha innemen bij de maaltijd.
Heeft ashwagandha effect op je libido?
Ja, ashwagandha zou libidoverhogend werken en dus goed te gebruiken zijn als je een laag libido hebt. Dit is wetenschappelijk nog niet aangetoond, maar verschillende mensen ervaren een hoger libido bij het gebruik van ashwagandha. Tip: zoek je de beste condooms voor de fijnste veilige seks? Bekijk dan hier ons ruime assortiment aan condooms.
Heeft ashwagandha effect op je testosteronniveau?
Ja, ashwagandha werkt testosteronverhogend volgens deze wetenschappelijke studie uit 2019. Het kruid zou daarom ook helpen bij testosteron deficiëntiesyndroom (TDS), maar dit is nog niet onderzocht.
Kan ashwagandha helpen bij afvallen?
Voor zover bekend helpt ashwagandha niet direct om af te vallen. Wel kan het helpen om gevoelens van stress beter onder controle te hebben en je rustiger te voelen. Als je veel eet als je je gespannen voelt, kan ashwagandha je zo indirect helpen met minder eten en afvallen.
Helpt ashwagandha bij stress en het verlagen van je cortisol?
Ashwagandha zou rustgevend werken en stress verminderen. Veel mensen ervaren een rustgevend effect door het gebruik van ashwaganda. Uit deze studie uit 2019 blijkt echter niet dat ashwagandha een significant effect heeft op je cortisolniveau. Ashwagandha verlaagt dus niet actief je cortisolwaarden.
Mag je ashwagandha combineren met antidepressiva?
Wees voorzichtig met het combineren van ashwagandha en antidepressiva. Ashwagandha kan mogelijk het effect en de bijwerking van antidepressiva versterken. Raadpleeg daarom een arts voordat je naast antidepressiva ook ashwagandha gaat slikken.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.