vrouw zit met gekruiste benen en blote voeten op de grond

Gescheurde Enkelband

Een gescheurde enkelband of een scheurtje in je enkelband doet veel pijn. Niet prettig natuurlijk! Hoe ontstaat zo’n scheurtje in je enkelband? En nog belangrijker: hoe ga je er op de juiste manier mee om? Wij vertellen je wat je moet weten wanneer je een gescheurde enkelband hebt.

Wat is een gescheurde enkelband?

In je voet lopen pezige banden van de enkelknobbels naar de botten van de hiel. Bij een gescheurde enkelband is je voet flink gekanteld geweest, waardoor deze banden zijn gescheurd.

Wat zijn de symptomen van een gescheurde enkelband?

Aan een gedeeltelijke of volledig gescheurde enkelband kun je flink veel pijn hebben. Meestal ontstaat er bij het scheuren van je enkelband een zwelling op en onder je enkel en is er ook een bloeduitstorting te zien. Je kunt deze herkennen aan een paarse verkleuring onder je enkel, soms tot aan de rand van je voetzool. Die verkleuring ontstaat vaak binnen 24 tot 48 uur na het scheuren.

Hoe ontstaat een gescheurde enkelband?

De meest voorkomende oorzaak van een gescheurde enkelband is een flinke misstap of val. Dat gebeurt bijvoorbeeld op het sportveld of op ongelijk terrein, zoals bij het lopen op scheefliggende stoeptegels en grasveldjes. Het gaat vaak om onverwachte of onbeheerste bewegingen, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Vaak is het een klein ongeluk en heb je gewoon dikke pech.

Is een gescheurde enkelband ernstig en wat kun je verwachten?

Een gescheurde enkelband geneest meestal binnen zes weken. De eerste periode kun je veel pijn hebben. De pijn verdwijnt meestal binnen een aantal weken weer. Voordat de zwelling helemaal weg is, gaan soms wel maanden voorbij. Om de banden goed te laten genezen wordt er soms een (gips-)bandage of tape aangelegd rondom de enkel. Hierdoor krijgen de banden rust en kun je de voet toch normaal belasten. Vaak wordt dit gedaan door een medisch professional, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of (huis)arts. Hij of zij kan je ook advies geven over oefeningen die bij het herstel kunnen helpen.

Bekijk hier ons assortiment aan sporttape >

Gescheurde enkelband of botbreuk?

Bij een snelle zwelling rondom je enkel, als je niet op de enkel kan gaan staan of als dit een krakend geluid veroorzaakt, heb je mogelijk te maken met een botbreuk in plaats van een gescheurde enkel. Als je binnen een aantal uren na het trauma vermoedt dat er sprake is van een breuk, dan is het belangrijk om je enkel door een arts te laten bekijken.

Wat kun je zelf doen aan een gescheurde enkel?

Koelen

Koelen heeft alleen zin in het eerste kwartier na het verzwikken van de enkel. Een ijspakking is dan het meest effectief, maar je kunt ook een stromende koude kraan gebruiken. Houd de ice-pack een kwartier tegen je enkel. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat het ijs geen direct contact maakt met je huid: dit kan bevriezing van de huid veroorzaken. Een handdoek of plastic zak tussen het ijs en de huid voorkomt dit.

Enkel verbinden met elastisch verband

Heb je na vijftien minuten nog steeds een grote zwelling met een dikte van twee of meer centimeter, dan is het raadzaam om een elastisch verband aan te leggen. Voor een volwassene heb je verband met een breedte van 8 of 10 cm nodig, voor kinderen gebruik je verband met een breedte van 4 of 6 cm.

Omdat het aanleggen van een verband niet heel gemakkelijk is, is het goed om het door een ervaren persoon te laten (voor)doen. Het is het beste om het verband eens per dag opnieuw aan te (laten) brengen. Op deze manier kun je kijken of de zwelling of verkleuring van de enkel is afgenomen. Daarnaast wordt er geadviseerd om niet te douchen met het elastisch verband. Je kan tussen het verwisselen van het verband douchen.

Voet omhoog houden

Verder is het goed om je voet zoveel mogelijk hoog te houden. Zorg ervoor dat er geen kussens direct onder je kuit liggen. Hierdoor kan de bloedsomloop worden belemmerd en kan er vocht in de enkel ophopen of trombose ontstaan. Eventueel kun je je voet ondersteunen door middel van kussentjes links en rechts van je enkel. Het is verstandig om niet langer dan een uur achter elkaar te blijven zitten. Het is beter om dan af en toe op te staan en voorzichtig wat rond te lopen met een stok of kruk.

Oefeningen

Je kunt voorzichtig proberen om op je pijnlijke voet te staan en te lopen. Het is nooit de bedoeling dat je oefeningen uitvoert die heel veel pijn doen. Ook ‘door de pijn’ heen willen oefenen heeft vaak geen positief effect. Soms duurt het daardoor juist nog langer voordat de gescheurde enkelbanden genezen.

Als je twijfelt over het effect van de oefeningen of als je wilt weten of je de oefeningen goed en op het juiste moment uitvoert, kun je de huisarts, sportdeskundige of fysiotherapeut om advies vragen.

Wanneer je erg veel pijn hebt, kun je een pijnstiller gebruiken. Controleer altijd de verpakking of bijsluiter van de pijnstiller voor de juiste dosering.

Bekijk hier ons assortiment aan pijnstillers >

Hoe kun je een gescheurde enkelband voorkomen?

Het belangrijkste is natuurlijk om goed op te letten hoe je je voeten neerzet, vooral wanneer je op onregelmatig terrein loopt. Verder is het verstandig om platte schoenen te dragen met brede zolen. Wanneer je veel of intensief sport en vaak door je enkels gaat, kan het zinvol zijn om vóór het sporten een steunend verband aan te brengen. Dit kan er wel voor zorgen dat het eigen gevoel van de enkel minder wordt. Daarnaast kan de coördinatie van de enkel ook afnemen. Overleg daarom met je trainer, fysiotherapeut of arts wat voor jou het meest geschikt is. Zij kunnen jou het beste advies geven bij gescheurde enkelbanden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje