Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
zout op lepel

De voordelen van zuiveringszout

Met zuiveringszout breng je niet alleen je eten op smaak, het is ook nog eens goed voor je lichaam. Zo zorgt zuiveringszout bijvoorbeeld voor een gezonde balans van de pH-waarde van het bloed. Maar let op! Voor zuiveringszout geldt hetzelfde als voor de meeste voedingsmiddelen: gebruik het met mate. Wil je meer te weten komen over de voordelen van zuiveringszout? Lees dan verder!

Met zuiveringszout breng je niet alleen je eten op smaak, het is ook nog eens goed voor je lichaam. Zo kan zuiveringszout bijvoorbeeld bijdragen aan een gezonde balans van de pH-waarde van het bloed. Maar let op! Voor zuiveringszout geldt hetzelfde als voor de meeste voedingsmiddelen: gebruik het met mate. Wil je meer te weten komen over de voordelen van zuiveringszout? Lees dan verder!

Wat is zuiveringszout?

Zuiveringszout is een bestanddeel van baking soda. Het wordt ook wel bicarbonaat of natriumbicarbonaat genoemd. Zuiveringszout is onder andere belangrijk voor een evenwichtige zuur-baseverhouding. Een evenwichtige zuur-baseverhouding betekent dat de pH-waarde van je bloed rond de zeven blijft liggen. Je kunt zuiveringszout binnenkrijgen door ermee te koken, het te drinken (een beetje toevoegen aan water), er je mond mee te spoelen of je kunt het op je lichaam aanbrengen.

Voordeel 1: het kan helpen tegen maag- en darmklachten

Darmklachten ontstaan vaak door een verstoring van de zuur-baseverhouding. Hierdoor kun je onder andere last krijgen van een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur. Zuiveringszout stabiliseert de zuur-baseverhouding, waardoor maag- en darmklachten kunnen verminderen. Neem bijvoorbeeld elke dag één theelepel zuiveringszout met 250 ml water in. Let op: neem nooit teveel zuiveringszout. Dit kan namelijk een ongunstig effect hebben op je bloeddruk.

Voordeel 2: het kan helpen tegen een slechte adem

Onzeker over je adem? De oorzaak van een slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën gemakkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszout en een glas water.

Voordeel 3: het kan helpen tegen aften in je mond

Een aft kan gemakkelijk terugkomen. Wil je dit voorkomen? Breng dan wat zuiveringszout aan op de aft. Zo zal het wondje sneller genezen (en dus ook sneller verdwijnen). Ook kun je zelf mondwater maken van zuiveringszout en water.

Voordeel 4: het kan helpen tegen keelpijn

Om zo snel mogelijk van keelpijn af te komen, is gorgelen met zuiveringszout en water een optie. Doe dit ongeveer vier keer per dag. Ben je verkouden en heb je last van een verstopte neus? Ook dan kan een zoutoplossing verlichting bieden. Bekijk bijvoorbeeld ons assortiment aan neusspray met zoutoplossing.

Voordeel 5: het kan gezondheidseffecten voor je huid hebben

Natriumbicarbonaat heeft een aantal gezondheidseffecten voor je huid. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als scrub. Zo kun je dode huidcellen verwijderen door zacht met zuiveringszout (gemengd met bijvoorbeeld olijfolie of water) over je huid te scrubben. Pas wel op voor irritatie bij een gevoelige huid. Wil je lekker ontspannen in een warm bad? Doe er nog een schepje bovenop en voeg wat zuiveringszout toe. Dit werkt rustgevend en het maakt je huid lekker zacht.

Zout gaat ook de groei van bacteriën tegen. Heb je een wondje? Spoel het dan schoon met een mengsel van zuiveringszout en water.

Voordeel 6: het kan helpen tegen zweetoksels en zweetvoeten

Ruiken je oksels en voeten niet meer fris na een lange dag? Zuiveringszout kan deze onaangename geurtjes neutraliseren. Zo kun je bijvoorbeeld je oksels masseren met natriumbicarbonaat. Laat het een paar minuten zitten en spoel het vervolgens af. Voor je voeten kun je een sodabadje nemen en het zout over je voeten wrijven. Een sodabadje verwijdert niet alleen een onaangename geur, het geeft ook verlichting voor vermoeide voeten én het maakt je voeten zachter. Een win-win situatie dus!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.