Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Draag goede schoenen bij hielspoor

Hielspoor

Last van hielspoor? Hoog tijd om eens opzoek te gaan naar nieuwe goede schoenen. Een van de grootste veroorzakers van hielspoor is namelijk een slecht looppatroon. Ongeveer vijftig tot zestig procent van de Nederlanders heeft een slecht looppatroon. Ze zwikken met hun voeten en enkels naar binnen en zakken door de voetholte heen. Dat maakt het heel makkelijk voor blessures om te ontstaan, waaronder hielspoor. Een eerste stap voor een goed looppatroon is goede voetsteun. Goede schoenen zijn dan ook onmisbaar.

Wat is hielspoor?

Zo ongeveer 75% van de Nederlanders heeft een vorm van hielspoor. Veel mensen hebben er echter geen last van. Wat is hielspoor nu precies? Het is een stukje uitstekend bot aan de onderkant van je hielbeen. Aan je hielbeen zit een peesplaat vast, die doorloopt tot je tenen. Die peesplaat regelt tijdens het lopen het verloop van de druk op je hiel naar de druk op je tenen. Als die pezen te veel belast worden, kunnen er scheurtjes ontstaan. Je lichaam zal die scheurtjes uit zichzelf genezen, maar daarbij kan het lichaam ook extra bot aanmaken om op die manier de verbinding tussen hielbeen en pees steviger te maken. Die extra stukjes bot leiden tot hielspoor.

Schoentips bij hielspoor

Schoenen kopen met hielspoor kan lastig zijn. Toch zijn er enkele punten waar je op kunt letten. Een goede steun, een goed voetbed en enige demping zijn daarbij een must.

Goede steun

Om hielspoor te verminderen of te voorkomen kun je het beste schoenen kopen met een goede steun. Dit houdt in dat de schoenen goed de voet moeten omsluiten. Slippers zijn dus een afrader.

Goed voetbed

Je voet moet goed in de schoen liggen. Dit betekent dat je voet goed in de zool moet passen, zodat de zool ondersteuning kan geven. Wanneer dit niet lukt met de normale zool van een schoen, kun je ook een op maat gemaakt zooltje aanschaffen. Let bij een goed voetbed ook op een buigbare zool. De zool moet niet te stroef zijn, maar juist een beetje meegeven bij het lopen.

Demping

De demping in schoenen gaat overbelasting van lichaamsdelen tegen tijdens het lopen, bijvoorbeeld van je knieën en enkels. Het vangt je gewicht als het ware voor een deel op. Als je last hebt van hielspoor is het dan ook belangrijk om opzoek te gaan naar schoenen met goede demping.

Op maat gemaakt

Naast de tips hierboven, kun je bij last van hielspoor ook enkele op maat gemaakte snufjes aanschaffen, die je helpen bij je hielspoorklachten.

Hielspoor zooltjes

Hielspoor zooltjes geven je voeten de extra steun die je vaak niet van normale zooltjes krijgt. Juist wanneer je last hebt van hielspoor, is het heel belangrijk om je voeten goed te ondersteunen tijdens het lopen om verdere overbelasting te voorkomen. Voor hielspoor zooltjes kun je terecht bij de podotherapeut, die de vorm van jouw voet kan nabootsen in een professioneel zooltje.

Hak verhoging

Schoenen met hakken bij hielspoor is een lastig geval. Wanneer de hakken rond de één of twee centimeter zijn, kunnen ze een positief effect hebben op de behandeling van hielspoor. Je voet wordt dan namelijk een heel klein beetje voorovergebogen, waardoor de spanning op je peesplaat verminderd wordt. Wanneer je hak hoger is dan twee centimeter, werkt het de genezing van hielspoor juist tegen. Dan wordt er namelijk een onnatuurlijke stand van je voet gecreëerd.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.