Pijn in de hiel
Wakker geworden met een pijnlijke hiel? Heb je last als je op je pijnlijke voet probeert te staan? Dat kan best even schrikken zijn. Maar geen paniek: hielpijn gaat meestal vanzelf weer over. Wij vertellen je alles wat je moet weten over pijn in de hiel.
Wat is pijn in de hiel?
Je kunt pijn voelen aan de onderkant of achterkant van je hiel. Wij vertellen je hier meer over pijn in het onderste deel van je hiel. De pijn treedt vooral op bij de eerste stappen nadat je uit bed stapt. Vaak verminderen de klachten in de loop van de dag. Als je een drukke dag hebt vol activiteiten kan de pijn aan het einde van de dag weer toenemen. De pijn kan zich ook verspreiden naar de rest van de voet of naar de binnenkant van je onderbeen.
Hoe ontstaat pijn in de hiel?
In de meeste gevallen ontstaat pijn aan de onderkant van de hiel door een ontsteking van de pees onder aan de voet. De ontsteking ontstaat door overbelasting van de pees. Deze overbelasting kan de volgende redenen hebben:
- Slecht passende of slecht dempende schoenen (vooral bij wandelen en hardlopen)
- Lange tijd staan en lopen
- Te zwaar trainen
- Snelle gewichtstoename (bijvoorbeeld door zwangerschap)
- Veroudering
De ontsteking kan tot gevolg hebben dat kalk in de pees wordt afgezet. In dat geval spreekt men van een ‘hielspoor’. Een hielspoor is op zich niet pijnlijk en heeft geen behandeling nodig.
Wat te doen tegen pijn in de hiel?
De pijn is hinderlijk maar verdwijnt gelukkig meestal na verloop van tijd of zelfs spontaan. Bij ongeveer negentig procent van de mensen verdwijnt de pijn binnen drie tot zes maanden. Bij de mensen die na zes maanden nog pijnklachten hebben wordt de pijn geleidelijk minder.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Als de pijn erg hinderlijk is, is het goed om je huisarts te raadplegen. De huisarts zal je een aantal vragen stellen (onder andere over je klachten, je dagelijkse activiteiten en over je schoenen) en je voet onderzoeken. Bij een peesontsteking zul je meestal advies krijgen over de belasting van je voet en je schoenen. Als het nodig is kan de huisarts hulp van een fysiotherapeut, een podotherapeut of een orthopedisch schoenmaker inschakelen. Als noodmaatregel kunnen medicijnen worden gegeven met een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Als er na zes maanden geen verbetering is, kan je huisarts een afspraak met het ziekenhuis inplannen.
Wat kun je er zelf aan doen?
Je kunt zelf het volgende proberen om pijn in de hiel te verminderen:
- Advies vragen over je schoenen bij een deskundige. Dit kan een fysiotherapeut, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker, gespecialiseerde sportwinkel of sportmedisch adviescentrum zijn.
- Twee keer per dag, tien minuten lang een ijscompres op de pijnlijke plek aanbrengen.
- De belasting van de voet verminderen door het regelmatig rust te nemen.
- Bij overgewicht proberen af te vallen.
- Voor ouderen: spierversterkende oefeningen voor de voet (onder begeleiding van een fysiotherapeut).
Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen
De meeste voorzorgsmaatregelen zijn al genoemd: goede schoenen met aandacht voor de demping van de hiel (hielkussentjes), bij sport of veel lopen zorgen voor de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid. Dit kan voor fanatieke sporters betekenen dat ze de intensiteit van het sporten tijdelijk verminderen en voor beginnende sporters dat ze de training langzaam opbouwen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan