zwembad

Voetschimmel (zwemmers- eczeem)

Last van voetschimmel? Geen paniek. Wij vertellen je hoe je voetschimmel kunt behandelen én wat je kunt doen om voetschimmel te voorkomen.

Shop hier zelfzorgmiddelen tegen voetschimmel

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmel. Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, omdat voetschimmel vaak wordt opgelopen in zwembaden. Een zwembad is warm en vochtig: de ideale broedplaats voor schimmels. Als je eenmaal voetschimmel hebt gehad, komt het vaak terug. Ook ouderen, mensen met een verzwakte weerstand (bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik) en mensen met diabetes zijn vatbaarder voor voetschimmel.

Wat zijn de symptomen van voetschimmel?

Voetschimmel kun je herkennen aan vochtige, grijswitte huidschilfers en kloofjes tussen de tenen. Het kan jeuken. De vochtige schilfers vormen een prettige broedplaats voor bacteriën die ervoor zorgen dat je voeten niet zo fris ruiken. Voetschimmel kan ook aan de voetzool of aan de rand van de voeten ontstaan. De voetschimmel uit zich dan in rode huidschilfers, soms met blaasjes. Het kan voorkomen dat er in de handpalmen en aan de zijkanten van de vingers blaasjes ontstaan. Dit is een overgevoeligheidsreactie op de voetschimmel en noemen we ook wel een strooireactie.

Wat is de oorzaak van voetschimmel?

Schimmels zijn overal en gewoonlijk zijn ze onschuldig. Pas als een schimmel je huid binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat er een infectie. Meestal zorgt je huid ervoor dat schimmels niet kunnen binnendringen. Als je huid geïrriteerd, beschadigd of week is of als je je huid vaak wast met zeep, dan werkt de beschermfunctie van je huid minder goed en kan een schimmel binnendringen. 

Is voetschimmel besmettelijk?

Goed om te weten: voetschimmel is ontzettend besmettelijk! Besmette huidschilfers laten los en komen zo bijvoorbeeld terecht op vloeren van openbare zwembaden, douches en sauna’s. Als iemand anders daar vervolgens met blote voeten overheen loopt, kan hij of zij besmet raken. Huidschilfers blijven ook achter in sokken en schoenen. Je kunt jezelf daardoor via je eigen sokken of schoenen opnieuw besmetten.

Hoe kun je voetschimmel behandelen?

Voetschimmel is meestal oppervlakkig en goed te behandelen met een anti-schimmelcrème of -zalf en anti-schimmelpoeder. Het duurt vaak twee tot vier weken voordat je verbetering ziet. Zó behandel je voetschimmel:

 • Gebruik een anti-schimmelcrème of -zalf om de schimmel te doden. Smeer een dun laagje crème of zalf op de schimmel en ongeveer twee centimeter rondom de schimmel. Doe dit twee keer per dag.
 • Gebruik anti-schimmelpoeder om schimmelsporen in je schoenen en sokken te doden.
 • Gebruik zinkolie, zinkzalf of talkpoeder om vochtige schimmelplekken te laten drogen.

Let op: als je een dikke eeltlaag op je voeten hebt, kan het zijn dat de crème of zalf de schimmel niet goed kan bereiken. In dit geval moet je éérst de eeltlaag aanpakken voordat je de voetschimmel effectief kunt bestrijden. 

€ 8.99
geneesmiddel, poeder
€ 9.99
€ 8.89
geneesmiddel, creme
€ 15.75
geneesmiddel, creme
€ 10.79
geneesmiddel, creme
€ 4.49
geneesmiddel, zalf
€ 8.99
geneesmiddel, lotion
€ 3.99
poeder

Bekijk hier ons assortiment aan producten tegen voetschimmel >

Helpt azijn tegen voetschimmel?

Van veel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, zoals azijn en baking soda, wordt gezegd dat ze zouden helpen tegen voetschimmel, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt.

Hoe kun je voetschimmel voorkomen?

Als je eenmaal voetschimmel hebt gehad, komt het vaak weer terug. Voorkomen is dus beter dan genezen. Dit kun je doen om voetschimmel te voorkomen:

 • Was je voeten met een pH-neutrale zeep of (nog beter) zonder zeep.
 • Spoel je voeten na het douchen of badderen goed af, zodat er geen zeepresten tussen je tenen achterblijven.
 • Droog je voeten goed af na het douchen of badderen. Ook tussen je tenen!
 • Niet krabben! Als je de huid stuk maakt, kun je een bacteriële infectie oplopen. Bovendien kan krabben nattend eczeem veroorzaken, waar de schimmel weer goed op kan groeien.
 • Trek elke dag schone sokken aan én draag sokken van ventilerend materiaal, zoals katoen of wol. Heb je veel last van zweetvoeten? Verwissel je sokken dan ook halverwege de dag.
 • Was je sokken op minimaal 60 graden om schimmelsporen te doden.
 • Draag goed ventilerende schoenen die niet te strak zitten. Draag in de zomer zoveel mogelijk open schoenen, zodat je voeten kunnen luchten.
 • Draag niet elke dag dezelfde schoenen, maar wissel af. Zo krijgen je schoenen de kans om te drogen.
 • Draag geen schoenen gemaakt van rubber of plastic.
 • Draag slippers in openbare sanitaire ruimtes, zoals zwembaden en openbare douches.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Neem contact op met je huisarts als de schimmel niet overgaat of als de schimmel steeds terugkomt.

In samenwerking met

W. van Donselaar, arts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.