Voetschimmel: hoe kom je ervan af?

Wat zien je voeten er prachtig uit in die mooie laarsjes, maar wat jeuken ze toch! Heb jij vaak kriebelende en pijnlijke voeten? Dan kan het zijn dat je last hebt van voetschimmel! Maar wat is voetschimmel precies en hoe kun je dat het beste behandelen? Wij leggen het je uit.

Wat is voetschimmel?

De naam zegt het al: een voetschimmel is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmel. Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem of ‘athlete’s foot’ genoemd.

Hoe wordt voetschimmel veroorzaakt?

Schimmels en bacteriën leven van nature op je huid, en zijn gewoonlijk onschuldig. Als zo’n schimmel de kans krijgt om zich te ontwikkelen, kan deze de huid binnendringen. Omdat schimmels gemakkelijker groeien in een warme, vochtige omgeving, zijn je schoenen en zweterige sokken helaas een goede broedplaats.

Wat zijn de symptomen van voetschimmel?

Je kunt voetschimmel herkennen aan de volgende symptomen:

 • Jeuk
 • Pijnlijke, rode uitslag aan de zijkant en onderkant van je voet
 • Tenenkaas: huidschilfers tussen de tenen en aan de randen van je voeten
 • Kloofjes tussen de tenen
 • Schimmelnagels
 • Stinkvoeten

Denk jij dat je last hebt van voetschimmel? Ga dan langs bij je huisarts voor advies.
 

Geneesmiddel, 20 GR, poeder
€ 8,59
Promotie: Promotie voorwaarden: Alle voetverzorging combineren mogelijk. M.u.v. Scholl voet en inlegzolen, Etos, Epitact, voetpleisters, geneesmiddelen, mini's en cadeausets.
15 ML,
€ 14,82
Geneesmiddel, 20 GR, creme
€ 8,49
Promotie: Promotie voorwaarden: Alle voetverzorging combineren mogelijk. M.u.v. Scholl voet en inlegzolen, Etos, Epitact, voetpleisters, geneesmiddelen, mini's en cadeausets.
65 GR,
€ 12,49
Geneesmiddel, 4 GR,
€ 14,59
Geneesmiddel, 15 GR, creme
€ 10,27


Schimmelnagels

Dezelfde schimmel die voetschimmel veroorzaakt, kan ook je nagels binnendringen. De aangetaste nagels worden vervolgens kalknagels. Daarom worden deze ook wel schimmelnagels genoemd. Niet fijn! Lees verder over kalknagels en de beste manier om die te behandelen.

Stinkvoeten

Wat heeft voetschimmel met stinkvoeten te maken? Wanneer je last hebt van voetschimmel, heb je veel huidschilfers tussen je tenen en onder je voeten. Deze vochtige schilfertjes vormen de perfecte voedingsbodem voor bacteriën die een onaangename geur kunnen verspreiden. Door voetschimmel te behandelen, kun je dus ook van stinkvoeten afkomen!

Is voetschimmel besmettelijk?

Goed om te weten: voetschimmel is erg besmettelijk! Schimmels houden van een warme, vochtige omgeving. Daarom zijn openbare badplaatsen zoals het zwembad, de sauna of de douches in de sportschool de ideale leefomgeving voor voetschimmels. Deze kun je letterlijk oplopen op je blote voeten. Vandaar dat het ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd. Draag daarom altijd slippers!

Hoe behandel je voetschimmel?

Als je denkt dat je voetschimmel hebt, is het belangrijk dat je een arts raadpleegt. Zorg er daarnaast voor dat je voetschimmels geen kans geeft door ze goed te behandelen:

 • Was je voeten met een huidvriendelijke zeep die de zuurgraad van je huid niet verstoort.
 • Droog je voeten goed af na het douchen.
 • Draag elke dag schone sokken van ademend materiaal, zoals katoen of wol.
 • Draag geen knellende schoenen.
 • Was je sokken op minimaal 60 graden.
 • Wissel tussen verschillende paren schoenen. Zo krijgen je schoenen de kans om te drogen!
 • Krab niet te hard aan je jeukende voet. Als je de huid stuk maakt, kun je een bacteriële infectie oplopen.
 • Behandel je huid, sokken en schoenen met anti-schimmelproducten.

Producten tegen voetschimmel

Ben jij op zoek naar de beste producten tegen voetschimmel? Behandel je voeten én schoenen met deze anti-schimmelproducten om zo snel en effectief mogelijk van je klachten af te komen:

 • Canesten Skin Crème doodt huidschimmel en verlicht jeuk en een branderig gevoel.
 • Lamisil Once geeft actieve bestanddelen vrij waarmee je de oorzaak van voetschimmel behandelt en symptomen verlicht.
 • Mycosan Voet & Schoen Poeder met calendula en rozemarijn houdt je voeten fris en droog en beschermt ze tegen schimmelinfecties.

Bekijk ons online assortiment aan hulpmiddelen tegen voetschimmel of kom langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel voor persoonlijk advies van één van onze medewerkers.