Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Mazelen

Mazelen

Heeft je kind last van vlekjes? Dan kan het zijn dat het mazelen heeft. Hoe herken je deze ziekte en wat kun je er tegen doen? We geven antwoord op je vragen.

Wat zijn mazelen?

Mazelen is een ziekte die vlekjes veroorzaakt. Het kan voorkomen bij kinderen onder de 15 jaar. Alle kinderen in Nederland worden ingeënt tegen mazelen als ze 14 maanden oud zijn. Je wordt nogmaals ingeënt als je 9 jaar bent. Deze injectie heet BMR. Het is een cocktail met een vaccin tegen bof, mazelen en rodehond. Door deze vaccinatie komt mazelen nauwelijks meer voor in Nederland.

Wie hebben er een kans om mazelen te krijgen?

Er zijn twee groepen die een grotere kans hebben om mazelen te krijgen, dit zijn:

 • Niet-gevaccineerde bevolkingsgroepen: bijvoorbeeld immigranten en mensen met principiële bezwaren tegen vaccineren.
 • Baby's voordat zij ingeënt zijn: de eerste maanden zijn baby’s beschermd door antistoffen uit het bloed van de moeder. Deze bescherming neemt geleidelijk af, waardoor in de tweede helft van het eerste levensjaar meer kans op besmetting is.

Wat zijn de symptomen van mazelen?

De eerste verschijnselen van mazelen zijn:

 • Snotteren
 • Hoesten
 • Koorts
 • Rode ogen
 • Moeite met het verdragen van licht
 • Grieperig gevoel

Na drie dagen kunnen er witte stipjes op een rode achtergrond op het wangslijmvlies ontstaan. Op de vierde of vijfde dag kunnen er grove vlekken ontstaan. Deze beginnen achter de oren en breiden zich uit naar het gezicht, de romp en ledematen.

Meestal verdwijnen de vlekjes als je er op drukt. Soms is er lichte jeuk. De huiduitslag, koorts en het grieperige gevoel duren zeven dagen. Daarna kan het hoesten nog twee weken doorgaan.

Hoe ontstaan mazelen?

Mazelen wordt veroorzaakt door een virus: het paramyxovirus. Het virus wordt verspreid door vochtdruppeltjes in de lucht en als mensen hoesten. Het is één van de meest besmettelijke kinderziekten. Een week voordat je vlekjes hebt is het al besmettelijk. Dit stopt een week nadat de vlekjes zijn verdwenen. Meestal zie je zeven tot veertien dagen na besmetting de eerste verschijnselen (de incubatietijd).

Je kunt maar één keer mazelen krijgen, daarna heb je antistoffen opgebouwd en ben je dus immuun.

Is het ernstig en wat kun je verwachten?

Mazelen is over het algemeen een onschuldige kinderziekte. Kinderen met mazelen kunnen er soms wel erg ziek van zijn. Meestal wordt er geadviseerd om je kind thuis te houden, ook omdat andere ouders dit vaak prettig vinden. Hier zijn geen medische redenen voor, omdat er vaak al sprake is geweest van besmetting. 

Er kunnen wel complicaties ontstaan. Sommige kinderen kunnen een oorontsteking of een longontsteking krijgen. Heel soms kan er een gevaarlijke hersenontsteking ontstaan.

Voor kinderen is het goed als ze de mazelen hebben gehad. Hierdoor lopen ze geen kans meer dat ze op latere leeftijd nog mazelen krijgen. Op oudere leeftijd kan dit namelijk nog heftiger zijn. Als een vrouw mazelen doormaakt tijdens de zwangerschap kan dat in zeldzame gevallen leiden tot een miskraam.

Wanneer naar de huisarts?

Het is in het algemeen niet nodig om de huisarts te raadplegen als je kind zich niet ziek voelt en geen koorts heeft. Is dit wel het geval, neem dan wel contact op met de huisarts.

Wat moet je doen als je kind mazelen heeft?

Het kan zijn dat je kind een verminderde eetlust heeft. Dring in dit geval dan geen eten op. Ook bedrust is alleen nodig als je kind hier behoefte aan heeft. Een kind met mazelen kan gewoon in bad of onder de douche. Wel kan warmte de jeuk verergeren, gebruik dus koud water. Wat je nog meer kunt doen als je kindje mazelen heeft:

 • Zorg dat je kind voldoende drinkt: soms zijn waterijsjes een goede oplossing
 • Bij jeuk: dep de huid met azijnwater of water waarin een citroen is uitgeknepen, zet je kind onder een lauwe douche of gebruik mentholpoeder
 • Houd de nagels kort en schoon, je kind kan anders de huid kapot krabben en dan kunnen er infecties ontstaan
 • Gebruik paracetamol om het ziektegevoel en de koorts te onderdrukken
 • Laat je vaccineren, mocht je zelf nog geen mazelen hebben gehad

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.