Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

€ 1.39
geneesmiddel, tablet

Paracetamol: de pijnstiller in elk huishouden. Terecht?

Paracetamol, wie kent het niet? In bijna elk Nederlands huishouden is wel paracetamol te vinden. Je haalt het zonder recept bij de drogist of zelfs in de supermarkt. Maar waarvoor kun je paracetamol nou precies gebruiken? Mag je het slikken als je zwanger bent? En kun je deze pijnstilling onbeperkt slikken? Zit jij ook nog met vraagtekens? Wij nemen ze weg!

Dekbed en kussens op bed

Wat is paracetamol?

Paracetamol is een pijnstiller die zowel pijnstillend als koortsverlagend werkt. De paracetamol zorgt ervoor dat het pijnsignaal niet wordt doorgegeven aan de hersenen. Vaak wordt het gebruik van paracetamol genoemd als de veiligste manier om pijn te bestrijden. Dit komt doordat de pijnstiller weinig of geen bijwerkingen heeft. Paracetamol is in verschillende vormen, zonder recept te verkrijgen. Zo kun je kiezen voor paracetamol in tabletvorm, maar ook als bruistablet, zetpil, drankje, smelttablet of poeder. De werkzaamheid verschilt per vorm en dosis. Zo begint paracetamol in tabletvorm vaak binnen een halfuur na inname te werken. Bij zetpillen is het effect vaak merkbaar binnen een uur en blijft de pil langer werken dan een bij inname van een tablet. Wist je dat: paracetamol in het buitenland ook wel acetaminophen wordt genoemd?

Let op! Pijnstillers kunnen alleen de oorzaak van de pijn verbergen. Kijk daarom altijd eerst of je de oorzaak van de pijn kunt aanpakken.

Helpt paracetamol tegen de symptomen van het coronavirus?

Het advies is om paracetamol te gebruiken om pijn en koorts te onderdrukken. Dit is een betere en veiligere keus dan bijvoorbeeld ibuprofen, omdat paracetamol minder bijwerkingen heeft en voldoende helpt tegen koorts en pijn.

Let op: er zijn geruchten dat het gebruik van NSAID's, zoals ibuprofen, je extra vatbaar zouden maken voor besmetting met het coronavirus. Er is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat NSAID's het verloop van de infectie zouden verergeren.

Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar de website van het RIVM.

Waarvoor gebruik je paracetamol?

Je gebruikt paracetamol om pijn te verlichten. Je kunt het bij verschillende soorten pijn gebruiken, zoals:

Gebruik paracetamol alleen op het moment dat je pijn hebt. Is de pijn verdwenen? Stop dan ook direct met de pijnstilling. Je kunt op elk moment stoppen met het slikken van paracetamol.

Twijfel je of je gebruik kunt maken van paracetamol? Neem dan contact op met je huisarts of apotheker.

Hoeveel paracetamol mag je per dag innemen?

Kijk voor de juiste dosering van je medicatie altijd op het etiket of lees de bijsluiter. In de meeste gevallen wordt aangehouden dat je maximaal 6 keer per etmaal (24 uur) een tablet van 500 milligram mag innemen. Zorg ervoor dat tussen deze doseringen minimaal 3 tot 4 uur zit. Gebruik niet meer paracetamol dan in de bijsluiter staat aangegeven. Een overdosis zou de lever ernstig en blijvend kunnen beschadigen. Ben je bekend met leverproblemen? Dan wordt vaak paracetamol in een lichtere dosering geadviseerd. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts of apotheker. Neem ook contact op wanneer je al vijf of meer dagen pijnstilling aan het slikken bent en geen verbetering merkt. TIP: paracetamol werkt het snelst als op een lege maag.

Wat zijn de bijwerkingen van paracetamol?

Ondanks het feit dat paracetamol de meest gebruikte pijnstilling is, kunnen er bijwerkingen voorkomen. Zo kan een teveel aan paracetamol tot hoofdpijn leiden. Gebruik je meerdere weken achter elkaar een hoge dosering? Dan kan dit een kleine kans leveren op schade aan de lever, de nieren en/of je bloed. Ook kun je overgevoelig zijn voor de werkzame stoffen in paracetamol. Als dit het geval is merk je het voornamelijk aan huiduitslag en galbulten.

Mag mijn kind paracetamol?

Jazeker, paracetamol is geschikt voor kinderen. Let hierbij wel op dat de dosering anders is dan bij volwassenen. Hieronder hebben we de doseringen per leeftijdsgroep overzichtelijk naast elkaar gezet. Raadpleeg ook de bijsluiter voor de juiste dosering.

Paracetamolschema per leeftijdsgroep

Wil je weten hoeveel paracetamol jij of je kindje mag innemen per dag? Wij hebben het overzichtelijk voor je in een schema gezet. Let op dat je de ruim de tijd neemt tussen 2 doses.

Leeftijd Tabletten of drank Zetpil
tot 3 maanden 10-15 mg per kg gewicht per 6 uur 10-15 mg per kg gewicht per 6 uur
3-12 maanden 60 mg per 4-6 uur 120 mg per 8-12 uur
1-2 jaar 120 mg per 4-6 uur 240 mg per 8-12 uur
2-4 jaar 120-180 mg per 4-6 uur  240 mg per 8 uur
4-6 jaar 180 mg per 4-6 uur 240 mg per 6 uur
6-9 jaar 250 mg per 4-6 uur 500 mg per 8-12 uur
9-12 jaar 500 mg per 6-8 uur 600 mg per 8 uur
12-15 jaar 500 mg per 4-6 uur 500-1000 mg per 8-12 uur
16 jaar en ouder

500-1000 mg per 4 uur,
maximaal 3000 mg per dag

500-1000 mg per 6 uur,
maximaal 4000 mg per dag

Twijfel je na het lezen van onderstaande tabel over de dosering die je jouw baby mag geven? Neem dan contact op met de huisarts.

Combinatie met andere geneesmiddelen

Het wordt geadviseerd om naast paracetamol geen andere geneesmiddelen te gebruiken die pijn, griep en/of verkoudheid bestrijden. Deze geneesmiddelen bevatten namelijk vaak ook paracetamol als werkzame stof. Je hebt daardoor de kans dat je dan onbewust een teveel aan paracetamol binnenkrijgt. Check daarom altijd wat de werkzame stoffen zijn in andere medicijnen!

Twijfel je of je paracetamol naast andere medicatie kunt gebruiken? Neem dan contact op met je huisarts of apotheker.

Mag je paracetamol innemen als je zwanger bent?

Je kunt paracetamol in beperkte mate gebruiken wanneer je zwanger bent. Gebruik het wel zo min mogelijk en niet langer dan 5 dagen achtereen. Overleg dit wel altijd eerst met je arts. Geef je borstvoeding en wil je paracetamol slikken? Ook dan geldt: in beperkte mate en niet langer dan 5 dagen. De paracetamol komt namelijk in de moedermelk terecht. Overleg met je huisarts of apotheker als je langer paracetamol nodig hebt en borstvoeding wilt geven.

Gaan paracetamol en alcohol samen?

Normaal gebruik van alcohol is geen probleem in combinatie met paracetamol. Mensen die overmatig alcohol gebruiken hebben door het gebruik van paracetamol wel meer kans op leverbeschadiging.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.