Babygezondheid
Waterpokken? Lees hier meer over de syptomen en behandeling
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Heeft je kind waterpokken? Geen zorgen. Waterpokken zijn bijna altijd onschuldig. Wij vertellen je wat er helpt tegen de jeuk, wat je kind wel en niet mag én wanneer je naar de huisarts moet. Ook vertellen we hoe het zit met waterpokken bij volwassenen en tijdens de zwangerschap.
Wat zijn waterpokken?
Wat zijn de symptomen van waterpokken?
- Verkoudheid
- Koorts
- Een hangerig gevoel
- Kleine rode vlekjes en blaasjes ter grootte van een speldenknop (later korstjes)
- Flinke jeuk
Verloop van waterpokken
Het verloop van waterpokken kan onderverdeeld worden in 3 stadia:
Stadium 1: rode vlekjes
Waterpokken begint meestal met een verkoudheid die gepaard kan gaan met koorts en een hangerig gevoel. Na 1 tot 2 dagen dagen ontstaan de eerste bultjes op de romp. Deze breiden zich daarna uit naar het gezicht, de armen, benen en behaarde hoofdhuid.Stadium 2: blaasjes met vocht
Op de bultjes op het lichaam ontstaan blaasjes die erg jeuken. De blaasjes zijn gevuld met helder vocht. Zelfs in de mond, op de oogleden en op de hoofdhuid kunnen blaasjes ontstaan.Stadium 3: korstjes
Na een aantal dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes. De korstjes laten ongeveer 9 tot 13 dagen na de infectie los.Is waterpokken besmettelijk?
Huidverzorging bij waterpokken
Waterpokken behandelen: wat helpt tegen waterpokken?
Er bestaat niet een specifieke behandeling om waterpokken te laten verdwijnen, ze gaan vaak vanzelf weg. Wel kan het helpen om de waterpokken met zalf in te smeren om zo het proces te versnellen. Smeren met zinkzalf, mentholgel of carbomeerwatergel vermindert de jeuk én zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Zinkzalf en mentholgel kun je gewoon bij de drogist kopen. Carbomeerwatergel is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.
Goed om te weten: zinkzalf werkt niet alleen goed bij waterpokken, je kunt het ook gebruiken voor krentenbaard en blaren.
Wat te doen bij waterpokken?
1. Krab niet aan de waterpokken
2. Zorg voor voldoende eten en drinken en verkoeling
3. Neem een havermoutbadje
Een havermoutbadje kan ook helpen om de jeuk te verminderen. Vul een washandje met havermout en bindt het af met een elastiekje. Laat een bad vollopen met lauwwarm water en leg het washandje in het water. Het water wordt vervolgens melkwit.
4. Draag luchtige en ruime kleding
Doe je kindje luchtige en ruime kleding aan, zodat de huid kan ademen. Te strakke kleding kan ervoor zorgen dat de huid gaat smetten en infecteren. Is je kindje nog jong? Vervang de luier dan regelmatig.
Wat mag mijn kind wel en niet met waterpokken?
Heeft je baby last van waterpokken? Als je kind zich goed voelt, dan kan het gewoon naar school of naar de opvang. Waterpokken is al besmettelijk vóórdat je kind klachten krijgt. Het heeft dus geen zin om je kind thuis te houden om besmetting van andere kinderen te voorkomen. Ook mag je kind gewoon onder de douche of in bad. Warm water kan er wel voor zorgen dat de jeuk toeneemt. Gebruik daarom lauw water.
Ga je op vakantie? Houd dan rekening met de volgende dingen:
- Ga je vliegen en twijfel je of je kind aan boord mag? Informeer bij je luchtvaartmaatschappij naar de regels over waterpokken.
- Houd je kind uit het zwembad. Zwembadwater kan de jeuk namelijk erger maken én wondjes kunnen na het zwemmen gaan ontsteken.
- Houd je kind uit de zon. De blaasjes kunnen namelijk snel verbranden in de zon.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Waterpokken zijn bijna altijd onschuldig. Daarom hoef je in de meeste gevallen niet naar de huisarts. Raadpleeg wél je huisarts in een van de volgende gevallen:
- Als je kind jonger is dan 3 maanden.
- Als je niet zeker weet of je kind last heeft van waterpokken.
- Als je kind zich steeds zieker voelt.
- Als je kind hoge koorts heeft.
Complicaties bij waterpokken komen alleen in zeldzame gevallen voor. Maar wanneer de blaasjes zich in de oren bevinden, kan dit schade in de oren aanbrengen. Geluid kan daardoor intensifiëren, vervormen of verminderen. Die schade kan tijdelijk zijn, maar ook permanent blijven. Bij blaasjes in de oren is het dus altijd goed om contact op te nemen met je huisarts.
Waterpokken bij volwassenen
Bijna iedereen heeft voor zijn of haar 6de jaar waterpokken gehad. In zeldzame gevallen komt het voor dat iemand op latere leeftijd waterpokken krijgt. Iemand die op latere leeftijd waterpokken krijgt, kan daar behoorlijk ziek van worden. Naast huiduitslag kun je als volwassene ook een longontsteking krijgen. Ben je ouder dan 12 jaar en heb je waterpokken? Neem dan contact op met je huisarts.
Als je als kind waterpokken hebt gehad, kan het virus sluimerend in je lichaam achterblijven en op latere leeftijd gordelroos veroorzaken.
Waterpokken kunnen ook lijken op apenpokken. Weten wat het verschil is? Dat lees je in ons artikel over apenpokken.
Waterpokken tijdens de zwangerschap
De kans dat je op latere leeftijd ernstig ziek wordt van waterpokken, is groter als je zwanger bent. Als je tijdens je zwangerschap waterpokken krijgt, dan bestaat er een heel kleine kans op aangeboren afwijkingen bij je ongeboren kindje. Ook is de kans op vroeggeboorte groter. Ben je zwanger en heb je als kind geen waterpokken gehad? En ben je ook niet ingeënt tegen waterpokken? Neem dan in de volgende gevallen direct contact op met je huisarts:
- Je bent in aanraking geweest met iemand met waterpokken of gordelroos.
- Je vermoedt dat je waterpokken hebt. Raadpleeg in dit geval ook je huisarts als je net bevallen bent.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos-winkel