peuter met gebalde vuistjes tegen gele achtergrond

Waterpokken

Heeft je kind waterpokken? Geen zorgen. Waterpokken zijn bijna altijd onschuldig. Wij vertellen je wat er helpt tegen de jeuk, wat je kind wel en niet mag én wanneer je naar de huisarts moet.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een besmettelijke kinderziekte die jeukende huiduitslag veroorzaakt. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Bijna iedereen krijgt een keer waterpokken in zijn of haar leven. Daarna kun je het niet meer krijgen. Baby’s die al heel vroeg waterpokken krijgen (0-3 maanden), krijgen als kind vaak opnieuw waterpokken.

Wat zijn de symptomen van waterpokken?

De symptomen van waterpokken zijn:

 • Verkoudheid
 • Koorts
 • Een hangerig gevoel
 • Jeukende rode bultjes en blaasjes (later korstjes)

Verloop van waterpokken

Het verloop van waterpokken ziet er vaak zo uit:

 1. Waterpokken begint meestal met een verkoudheid die gepaard kan gaan met koorts en een hangerig gevoel.
 2. Na één tot twee dagen dagen ontstaan er over het hele lijf rode bultjes. De eerste bultjes ontstaan vaak op het hoofd of de romp.
 3. Op die bultjes ontstaan vervolgens blaasjes die erg jeuken. De blaasjes zijn gevuld met helder vocht. Zelfs in de mond, op de oogleden en op de hoofdhuid kunnen de blaasjes ontstaan.
 4. Na een aantal dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes.
 5. De korstjes zijn na ongeveer tien dagen verdwenen.

Is waterpokken besmettelijk?

Ja, waterpokken is enorm besmettelijk. Het waterpokkenvirus kan worden overgedragen door te praten, te niezen en te hoesten. Ook via het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Na besmetting met het virus duurt het maximaal drie weken voordat je kind klachten krijgt. Twee dagen daarvóór kan je kind al anderen besmetten. Waterpokken blijft besmettelijk tot de blaasjes zijn ingedroogd.

Wat te doen bij waterpokken?

Niet krabben

Probeer te voorkomen dat je kind gaat krabben. Krabben maakt de jeuk namelijk alleen maar erger. Bovendien kunnen er zo infecties en littekens ontstaan. Houd de nagels van je kind daarom schoon en kort. Heeft je kleintje ook blaasjes in zijn of haar mond? Een koel drankje of een waterijsje kan verlichting bieden.

Smeren

Smeren met zinkzalf, mentholgel of carbomeerwatergel vermindert de jeuk én zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Zinkzalf en mentholgel kun je gewoon bij de drogist kopen. Carbomeerwatergel is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Bekijk hier ons assortiment aan zalf die helpt bij waterpokken >

Havermoutbadje

Een havermoutbadje kan ook helpen om de jeuk te verminderen. Vul een washandje met havermout en bindt het af met een elastiekje. Laat een bad vollopen en leg het washandje in het water. Het water wordt vervolgens melkwit.

Wat mag mijn kind wel en niet?

Heeft je kleintje last van waterpokken? Als je kind zich goed voelt, dan kan het gewoon naar school of naar de opvang. Waterpokken is al besmettelijk vóórdat je kind klachten krijgt. Het heeft dus geen zin om je kind thuis te houden om besmetting van andere kinderen te voorkomen. Ook mag je kind gewoon onder de douche of in bad.

Ga je op vakantie? Houd dan rekening met de volgende dingen:

 • Ga je vliegen en twijfel je of je kind aan boord mag? Informeer bij je luchtvaartmaatschappij naar de regels over waterpokken.
 • Houd je kind uit het zwembad. Zwembadwater kan de jeuk namelijk erger maken én wondjes kunnen na het zwemmen gaan ontsteken.
 • Houd je kind uit de zon. De blaasjes kunnen namelijk snel verbranden in de zon.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Waterpokken zijn bijna altijd onschuldig. Daarom hoef je in de meeste gevallen niet naar de huisarts. Raadpleeg wél je huisarts in een van de volgende gevallen:

 • Als je kind jonger is dan drie maanden.
 • Als je niet zeker weet of je kind last heeft van waterpokken.
 • Als je kind steeds zieker wordt.

Waterpokken bij volwassenen

Bijna iedereen heeft voor zijn of haar zesde jaar waterpokken gehad. In zeldzame gevallen komt het voor dat iemand op latere leeftijd waterpokken krijgt. Iemand die op latere leeftijd waterpokken krijgt, kan daar behoorlijk ziek van worden. Naast huiduitslag kun je als volwassene ook een longontsteking krijgen. Ben je ouder dan twaalf jaar en heb je waterpokken? Neem dan contact op met je huisarts.

Als je als kind waterpokken hebt gehad, kan het virus sluimerend in je lichaam achterblijven en op latere leeftijd gordelroos veroorzaken.

Waterpokken tijdens de zwangerschap

De kans dat je op latere leeftijd ernstig ziek wordt van waterpokken, is groter als je zwanger bent. Als je tijdens je zwangerschap waterpokken krijgt, dan bestaat er een hele kleine kans op aangeboren afwijkingen bij je ongeboren kindje. Ook is de kans op vroeggeboorte groter. Ben je zwanger en heb je als kind geen waterpokken gehad? En ben je ook niet ingeënt tegen waterpokken? Neem dan in de volgende gevallen direct contact op met je huisarts:

 • Als je in aanraking bent geweest met iemand met waterpokken of gordelroos.
 • Als je vermoedt dat je waterpokken hebt. Raadpleeg in dit geval ook je huisarts als je net bevallen bent.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.